Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

УКРАЇНА

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ БІОРЕСУРСІВ І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ УКРАЇНИ Навчально-науковий інститут бізнесу

Економічний факультет

Кафедра податкової та страхової справи

Податкова система

навчально-методичний посібник для самостійної роботи

студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр”

з денною та заочною формами навчання

з напрямів підготовки „Фінанси і кредит”, „Економіка підприємств”,

„Облік і аудит”, „Маркетинг”

Київ – 2011

УДК 336.221.4(477)(076)

Викладено навчально-методичні матеріали для самостійної роботи з курсу „Податкова система” для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр” з денною та заочною формами навчання з напрямів підготовки „Фінанси і кредит”, „Економіка підприємств”, „Облік і аудит”, „Маркетинг”.

Рекомендовано до видання вченою радою ННІ бізнесу НУБіП України (протокол №4 від „22„ листопада 2011 р.).

Рецензенти: канд. екон. наук, проф.. А.Г.Борщ

канд. екон. наук, доцент Л.А.Олійник

Навчально-методичне видання Податкова система

навчально-методичний посібник для самостійної роботи

студентів освітньо-кваліфікаційного рівня „Бакалавр”

з денною та заочною формами навчання

з напрямів підготовки „Фінанси”, „Економіка підприємств”,

„Облік і аудит”, „Маркетинг”

Укладачі: канд. екон. наук, доцент Долженко Інна Іванівна

канд. екон. наук, доцент БЕРЕЗОВСЬКА Людмила Олексіївна

канд. екон. наук, доцент Лабенко Олександр Миколайович

Формат 60х84 1/16. Гарнітура Times New Roman. Друк офсет. Папір офсет. Ум. друк. арк. 19,5. Наклад 200 пр. Зам. 9-37

Закрите акціонерне товариство „Нічлава”

03127, М.Київ-127, вул. Героїв Оборони, 10

Свідоцтво про внесення до державного реєстру видавців, виготовників і розповсюджувачів видавничої продукції

серія ДК №556 від 08.08.2001 р.

тел./факс: (044) 259-88-19

ВСТУП

Податки для держави це те ж саме, що й вітрила для корабля. Вони служать тому, щоб швидше ввести його в гавань, а не тому, щоб завалити його своїм тягарем або тримати завжди у відкритому морі і щоб, нарешті, потопити його.

  Катерина II Велика

Сучасний стан економіки України визначається складними процесами, які спрямовані на створення ринкового середовища, та які ставлять конкретні вимоги до розвитку національної податкової системи.

Оскільки податки виконують важливу роль в забезпеченні фінансової стабільності та досягненні соціального добробуту громадян розвинутих держав, є необхідність вивчення механізму регулятивного впливу оподаткування на доходи юридичних та фізичних осіб, встановлення оптимального рівня оподаткування, який, з одного боку, забезпечував би достатні доходи бюджету, з другого, не заважав би розвитку ділової активності, не стримував господарської ініціативи.

У зв’язку з цим податки розглядаються не тільки як джерело доходів державного і місцевих бюджетів але й як вагомий інструмент регулювання господарської діяльності підприємств в Україні.

У сучасних умовах система прибуткового оподаткування фізичних та юридичних осіб в Україні має ряд суттєвих недоліків: слабка соціальна спрямованість податку на доходи громадян, існуюча спрощена система оподаткування доходів юридичних та фізичних осіб суттєво порушує принцип рівності оподаткування, окрім цього велика кількість пільг та постійні зміни податкового законодавства перешкоджають стабільному функціонуванню податкової системи.

Удосконалення податкової системи України висуває багато теоретичних і практичних проблем в напрямку застосування сучасних механізмів перерозподілу доходів за допомогою податків на основі принципів справедливості, рівності, ефективності.

В процесі вивчення дисципліни висвітлюються теоретичні основи і практичні питання податкової системи України: сутність і види податків, податкова система і податкова політика держави, організація податкової служби і податкової роботи, податок на додану вартість, акцизний збір, мито, податок на прибуток підприємств, фіксований сільськогосподарський податок, оподаткування доходів фізичних осіб спрощена система оподаткування суб'єктів малого підприємництва, плата за ресурси та послуги, плата за землю, податки, що надходять до місцевих бюджетів, неподаткові платежі до бюджету.

Податки є дуже складною економічною категорією, оскільки вони пов'язані і відображають всі сторони економічних відносин суб'єктів господарювання незалежно від форм власності і організаційної будови. Враховуючи це, “Податкова система” є однією з провідних дисциплін для студентів економічних спеціальностей. Відображаючи спеціальні економічні відносини, як правило, податки в той же час є учбовою дисципліною, яка передбачає вивчення студентами формування і механізму дії податкових відносин в економіці країни в цілому, та в сільському господарстві зокрема. Це перш за все, з’ясування економічної природи податків, їх суті, функцій, об’єктивності в ринкових умовах: розкриття змісту податкової політики, податкової системи, податкового механізму та їх складових, вивчення практичного механізму застосування окремих податків та зборів, освоєння вимог до заповнення податкової звітності та механізму обчислення податків а також облік їх на виробництві.

МЕТОЮ ДИСЦИПЛІНИ є вивчення механізму дії сукупності елементів податкової системи та податкових норм, формування у студентів стійких навичок і знань у сфері оподаткування.

ЗАВДАННЯМ ДИСЦИПЛІНИ є вивчення теоретичних та організаційних основ оподаткування, методики розрахунків і порядку сплати податків і обов'язкових платежів юридичних і фізичних осіб.

В результаті вивчення навчальної дисципліни студент має:

знати:

теоретичні основи оподаткування юридичних та фізичних осіб, склад податкової системи України, основи податкової політики держави, структуру та функції податкової служби України, основи податкової роботи;

мету та зміст податкового законодавства, механізм нарахування та сплати податків;

цілі та організацію податкової роботи на підприємстві;

вміти:

нараховувати податки та збори до бюджетів та державних цільових фондів;

розробляти податкову політику на підприємстві, спрямовану на оптимізацію податкового навантаження законними шляхами;

вести податкову звітність та заповнювати податкові декларації.