Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Повірка трансформаторів струму.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
69.25 Кб
Скачать

Кабінет Міністрів України

Національний університет біоресурсів і природокористування України

Реферат

На тему:

«Повірка трансформаторів струму»

Виконав: студент факультету

Енергетики і Автоматики,

групи ЕЕТС – 1101, Дубицький А. В.

Перевірив: Проф. Резніченко Т. П.

Київ – 2013

Зміст

Вступ 2

Пові́рка 3

Трансформатор струму  4

Особливості конструкції 5

Класифікація трансформаторів струму 6

Зауваження 8

Висновок 9

Література 10

Вступ

Як відомо, електроенергія є повноцінним товаром. І як показує час – товар вельми цінний. З розвитком сучасних технологій постають нові вимоги до точності обліку електроенергії для грошових розрахунків за неї. Метрологічне забезпечення точності обліку електроенергії теж повинно відповідати на такі виклики часу, а мобільне обладнання, що використовується для визначення метрологічних характеристик при обліку електроенергії – гідна відповідь бурхливому сьогоденню.

Потреба у мобільному обладнанні, що використовується для визначення характеристик точності трансформаторів струму та напруги в умовах експлуатації, виникла ще при входженні України в енергоринок. При комерційних розрахунках за електроенергію стала необхідність в атестації (визначення точності) системи її обліку, у якій основними складовими є вимірювальні трансформатори струму та напруги. Метрологічні характеристики (похибки) цих вимірювальних трансформаторів у реальних умовах експлуатації можуть відрізнятись від паспортних і суттєво впливають на якість системи обліку загалом.

Навіщо трансформаторам струму високий клас точності?

Похибка трансформатора струму визначається його конструкцією, тобто такими параметрами, як геометричні розміри і форма магнітопроводу, кількість витків і перетин дроту обмотки. Крім того, одним з найбільш важливих факторів, що впливають на похибку трансформатора, є матеріал магнітопроводу. Властивість магнітних матеріалів така, що при малих первинних струмах (1%-5% від номінального) похибка обмотки – максимальна. Тому основна проблема для конструкторів, які проектують трансформатори струму – це домогтися відповідності класу точності саме в цьому діапазоні.

У даний час при виготовленні обмоток, призначених для комерційного обліку, використовується не електротехнічна сталь, а нанокристалічні (аморфні) сплави, що володіють високою магнітною проникністю. Саме ця властивість дозволяє домогтися високої точності трансформатора при малих первинних струмах і отримувати класи точності 0,5S і 0,2S. Залежність похибки трансформатора від первинного струму нелінійна, оскільки безпосередньо залежить від характеристики намагнічування магнітопровода, яка для магнітних електротехнічних матеріалів також нелінійна. Тому вимоги до класів точності являють собою якийсь діапазон, в який повинні укладатися похибки трансформатора. Чим вищий клас точності, тим вище діапазон. Різниця ж між класами 0,5 і 0,5 S (або 0,2 і 0,2 S) полягає в тому, що похибка обмотки класу 0,5 не нормується нижче 5% номінального струму. Саме при таких струмах відбувається недооблік електроенергії, який можна скоротити у декілька разів, застосовуючи трансформатори класів точності 0,5 S і 0,2 S.