Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

5. База оподаткування

Таблиця 5.1

База оподаткування ПДВ

Вид операції

База оподаткування

звичайні поставки товарів (робіт, послуг)

їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, (визначення звичайної ціни здійснюється за одним з методів:

а) порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу);

б) ціни перепродажу;

в) "витрати плюс";

г) розподілення прибутку;

ґ) чистого прибутку)

з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками  суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

- поставка товарів без оплати, або із їх частковою оплатою у межах бартерних операцій;

- натуральні виплати в рахунок оплати праці;

- постачання товарів у межах балансу платника ПДВ для невиробничого використання;

- постачання товарів пов’язаній з постачальником особі чи суб’єкту господарювання, який не є платником ПДВ чи фізичній особі

визначається виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін

ввезення товарів на митну територію України

договірна (контрактна) вартість, але не менша митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни товарів/послуг згідно із законом.

При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти в національну валюту здійснюється за офіційним курсом національної валюти до цієї валюти, встановленим Національним банком України, що діє на день подання митної декларації для митного оформлення, а в разі нарахування суми податкового зобов’язання митним органом у випадках, коли митна декларація не подавалася,  на день визначення податкового зобов’язання.

надання робіт (послуг) нерезидентами для їх використання на митній території України

є договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом Національного банку України на дату виникнення податкових зобов’язань. У разі отримання послуг від нерезидентів без їх оплати база оподаткування визначається, виходячи із звичайних цін на такі послуги без урахування податку.

поставки на митній території України готової продукції, виготовленої в Україні з давальницької сировини нерезидента

База оподаткування при митному оформленні давальницької сировини або готової продукції, отриманої українським виконавцем як оплата за постачання послуг з переробки, визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості, але не менше митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті, за винятком податку на додану вартість, що включаються до ціни товарів/послуг згідно із законом.

База оподаткування в разі постачання на митній території України готової продукції, отриманої як оплата за постачання послуг з переробки, визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, але не нижче звичайних цін, визначених відповідно до статті 39 цього Кодексу, з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім податку на додану вартість та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками  суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

поставки вживаних товарів (комісійна торгівлю), що придбані в осіб, не зареєстрованих платниками ПДВ

комісійна винагорода

для товарів/послуг, що передаються/отримуються у межах договорів комісії (консигнації), поруки, довірчого управління

вартість постачання цих товарів

операції з постачання товарів/послуг під забезпечення боргових зобов’язань покупця, наданих такому платнику податку у формі простого або переказного векселя, або інших боргових інструментів, випущених таким покупцем або третьою особою

договірна вартість без урахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями  така договірна вартість, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що повинні бути нараховані на суму номіналу такого векселя. (На номінал векселя, у тому числі без урахування дисконтів або з урахуванням процентів, податкові зобов’язання не нараховуються)

- ліквідація виробничих або невиробничих основних фондів за самостійним рішенням платника податку;

- їх безоплатна передача особі, що не є платником податку;

- переведення необоротних активів до складу невиробничих фондів

Звичайні ціни, що діють на момент поставки

операції з постачання особам, які не зареєстровані як платники податку, сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, раніше придбаних (заготовлених) таким платником податку у фізичних осіб, які не є платниками цього податку

торгова націнка (надбавка), встановлена таким платником податку