Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкова Система 4 курс 2013.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
2.43 Mб
Скачать

4. Обчислення акцизного податку

Ставки податку встановлюються:

адвалорні - ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється у відсотковому або кратному відношенні до одиниці вартісного виміру бази оподаткування ,

специфічні - ставка податку, згідно з якою розмір податкових нарахувань встановлюється як фіксована величина стосовно кожної одиниці виміру бази оподаткування ,

адвалорні та специфічні одночасно.

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямів подальшого використання таких товарів (продукції.

Датою виникнення податкових зобов’язань у разі ввезення підакцизних товарів (продукції) на митну територію України є дата подання митному органу митної декларації для митного оформлення або дата нарахування такого податкового зобов’язання митним органом у визначених законодавством випадках.

При передачі підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, датою виникнення податкових зобов’язань є дата їх відвантаження виробником замовнику або за його дорученням іншій особі.

При використанні підакцизних товарів (продукції) для власних виробничих потреб датою виникнення податкових зобов’язань є дата їх передачі для такого використання, крім використання для виробництва підакцизних товарів (продукції).

Суми податку, що підлягають сплаті, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов’язань.

Суми податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених з давальницької сировини, визначаються виробником (переробником), виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату відвантаження готової продукції її замовнику або за його дорученням іншій особі.

Податок з товарів (продукції), на які встановлені ставки податку в іноземній валюті, сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація товару (продукції), і залишається незмінним протягом кварталу.

Забороняється сплата сум податку шляхом взаємних заліків, зустрічних зобов’язань, векселями та в інших формах, що не передбачають сплати сум такого податку коштами.

Податок із підакцизних товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, обчислюється у національній валюті за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату подання митному органу митної декларації до митного оформлення.

Ввезення на митну територію України підакцизних товарів (продукції), що переміщуються через митну територію України транзитом, проводиться без сплати податку за умови здійснення заходів щодо гарантування доставки товарів (продукції) у порядку, визначеному митним законодавством.

Сума акцизного податку з товарів, вироблених на митній території України та імпортованих, обчислюється за такою методикою:

із застосуванням специфічних ставок з вироблених та увезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) у валюті України за такою формулою:

Са = Н х А

де Са – сума акцизного податку, Н – кількість товару у фізичних одиницях виміру, А – ставка акцизного податку;

у разі встановлення ставок акцизного податку в іноземній валюті, за формулою:

Са = Н х А х Кв

де Са – сума акцизного податку, Н – кількість товару у фізичних одиницях виміру, А – ставка акцизного податку, Кв – валютний (обмінний) курс Національного банку України, що діє на день подання митної декларації.

Базою оподаткування у цьому випадку є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

Із застосуванням адвалорних ставок за такою формулою:

СаА = В х А

де СаА – сума акцизного податку за адвалорною ставкою;

В – вартість товарів (продукції) за встановленими виробником чи імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він виробляє чи імпортує, без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку;

А – адвалорна ставка акцизного податку.

Встановлення максимальних роздрібних цін на підакцизні товари (продукцію) здійснюється виробником або імпортером товарів (продукції) шляхом декларування таких цін.

Декларація про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) (далі  декларація), встановлені виробником або імпортером товарів (продукції), подається відповідно центральному органу державної податкової служби або спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи у формі, визначеній такими органами.

У декларації повинні міститися відомості про встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на всі підакцизні товари (продукцію), що виробляються ним в Україні, або на всі підакцизні товари (продукцію), що імпортуються ним в Україну, і дата, з якої встановлюються максимальні роздрібні ціни.

Установлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на перелічені у декларації товари (продукцію) запроваджуються з першого числа місяця, що настає за місяцем, у якому декларацію подано відповідно центральному органу державної податкової служби або спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади в галузі митної справи, і діють до їх зміни у порядку, встановленому цим Кодексом.

Встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) повинні наноситися на споживчу упаковку таких товарів разом з датою їх виробництва.

Вартість товарів (продукції) за встановленими максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку розраховується за формулою:

В = (МРЦ – ПДВ) * К

де МРЦ – максимальна роздрібна ціна; ПДВ – сума податку на додану вартість у складі МРЦ; К – кількість ввезеного товару в одиницях виміру, на які встановлено максимальну роздрібну ціну.

Сума податку на додану вартість у складі МРЦ розраховується таким чином:

де МРЦ – максимальна роздрібна ціна; Сп – ставка податку на додану вартість.

Базою оподаткування в такому випадку є вартість товарів (продукції), що виробляються чи ввозяться на митну територію України, за встановленими максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), без податку на додану вартість та з урахуванням акцизного податку.

Із застосуванням одночасно адвалорних та специфічних ставок податку. При визначенні податкового зобов’язання на сигарети одного найменування сума акцизного податку, обчислена одночасно за встановленими адвалорною та специфічною ставками акцизного податку, не повинна бути меншою встановленого мінімального акцизного податкового зобов’язання.

За наявності у місці торгівлі тютюновими виробами таких виробів одного найменування, на пачках, коробках та сувенірних коробках яких зазначені різні максимальні роздрібні ціни, продаж таких тютюнових виробів здійснюється за цінами, не вищими ніж ті, що зазначені на відповідних пачках, коробках та сувенірних коробках.

У цьому випадку базою оподаткування є база, визначена окремо для обчислення суми податку за адвалорними та специфічними ставками.

Сума податкового зобов’язання, якщо одночасно встановлено адвалорні та специфічні ставки акцизного податку, обчислюється шляхом додавання сум, обчислених окремо за кожною ставкою за видами товару за кожною максимальною роздрібною ціною, за формулою:

ПЗ = СаА  + Са

де ПЗ податкове зобов’язання, СаА – сума акцизного податку, обчислена за адвалорною ставкою, Са – сума акцизного податку, обчислена із застосуванням специфічних ставок з одиниці товару (продукції).

Суми податкового зобов’язання на сигарети одного найменування визначаються шляхом порівняння обчислених сум податку за двома ставками та мінімального податкового зобов’язання з обсягів ввезеного товару і до нарахування приймається та сума, яка має більше значення за формулами:

якщо (СаА  + Са) < (мПЗ х К : 1000), то ПЗ = мПЗ х К : 1000

якщо (СаА  + Са) > (мПЗ х К : 1000), то ПЗ = СаА  + Са,

де СаА – сума акцизного збору, обчислена за ставками у відсотках до обороту з реалізації, Са – сума акцизного збору, обчислена за ставками у твердих сумах з одиниці реалізованого товару (продукції), мПЗ – мінімальне податкове зобов’язання, встановлене законодавством на 1000 штук товару, К – кількість товару, ПЗ податкове зобов’язання.