Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
425247.rtf
Скачиваний:
130
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
23.49 Mб
Скачать

2.5 Корисні лісові комахи та ентомопатогенні мікроорганізми

Майже в кожному лісі можна зустріти багато різних видів комах. Одні з них являються споживачами фітомаси — потенційними шкідниками лісу, інші переробляють рослинні рештки, прискорюючи біологічний кругообіг в екосистемі, запилюють рослини, а є й такі, які в значній мірі регулюють чисельність шкідливих видів, живлячись ними. Останні одержали назву ентомофагів.

Всі ентомофаги діляться на хижих та паразитичних. Хижі одразу вбивають свою жертву і вживають її цілком або частками. Паразитичні види живуть за рахунок інших комах (живителів) протягом тривалого часу, бо пов'язані з ними своїми життєвими циклами іноді до кількох місяців. При цьому паразити здебільшого живляться жировим тілом або гемолімфою живителя, не пошкоджуючи нервової системи та інших його важливих внутрішніх органів. Тільки в самий останній момент розвитку паразита живитель гине. Відношення між ними одержали назву господар – паразит.

За ступенем спеціалізації ентомофаги поділяють на монофагів, олігофагів та поліфагів. Монофаги живляться за рахунок одного виду живителя (або близьких видів одного роду). Олігофаги паразитують на кількох видах і родах однієї родини. Поліфаги можуть живитися комахами, що належать до різних родин. Серед паразитичних видів у лісових біоценозах Березнівського району зустрічаються:

  • яйцеїди, які відкладають свої яйця в яйця комахи-живителя, де їх личинки живляться і заляльковуються;

  • їздці, або наїздники, які паразитують на личинках і лялечках.

Іноді живлення личинки паразита відбувається протягом 2-х стадій розвитку живителя. Наприклад, яйцеїд відкладає своє яйце в яйце метелика, а закінчує свій розвиток уже в його гусениці. Часто їздці відкладають яйця на тіло або в тіло гусениць, а живлення личинок паразита закінчується вже у лялечці.

Паразитичних комах поділяють ще на паразитів першого, другого і т. д. порядків. Паразити другого порядку паразитують за рахунок паразитів першого, а тому вони шкідливі. Для відкладання яєць в яйця або тіло личинки, лялечки живителя, паразити мають добре розвинуті яйцеклади, якими можуть їх проколоти. Деякі паразити, щоб відкласти яйце у личинку шкідника, яка знаходиться у деревині, змушені проколювати своїм яйцекладом не тільки кору, а й верхній шар деревини стовбура, [Додаток 12]. Коли немає такої особливості в будові яйцеклада, вони можуть свої яйця приклеїти до шкіри живителя. У цьому разі личинки ентомофагів, слід підсівати нектароносії в тих лісах де їх мало. Наприклад, в сосняках жерднякового віку. На галявинах, узбіччях доріг, просік, канав слід підсівати кріп, гречку, гірчицю, чебрець та інші. До складу лісових культур доцільно вводити нектароносні деревні та чагарникові породи (акація, терен, глід, малина, верба гостролиста).

Хижі комахи. Широкою популярністю користуються хижі жуки красотіли із родини жужелиць (Саrabidae). В лісах Березнівщини живуть красотіли: великий (Саlоsота sусорhапtа L.), малий (С. іпgиisitor L.), та ін. Вони поїдають гусениць та лялечок багатьох лускокрилих, [Додаток 13].

Корисні, в лісах також кокцинеліди (Соссіпеlidae), або "божі корівки", сонечка, їх надкрила яскраво зафарбовані, з чорними крапками (плямами). Кількість плям на надкрилах — одна із діагностичних ознак. Так, розрізняють двадцятикрапкове, п'ятикрапкове, двокрапковв сонечка, соснове сонечко (Harmonia guadripunctata Pont.) та ін, [Додаток 13]. Яйця самки відкладають купками (5—20 штук), прикріплюючи їх до листків. Личинки живляться тією ж їжею, що і дорослі комахи. Вони дуже ненаситні, живляться попелицями, щитівками тощо. Зимують дорослі жуки в підстилці, дуплах.

Значну кількість стовбурових шкідників знищують хижі жуки з родини пістряків (Cleridae), карапузиків (Histeridae), плоскотілок (Cucujidae), коротконадкрилів (Staphylinidae). Серед них виділяється мурахожук (Thanasimus formicarius L.) із родини пістряків. Жук і личинки живуть під корою в ходах короїдів, яких і винищують. Жук своїм забарвленням нагадує мурашку, [Додаток 14].

Серед сітчастокрилих найбільш поширена золотоочка звичайна (Chrysopa carnea Steph.). Відкладає яйця групами, але кожне яйце на довгій тонкій ніжці. Комахи з ніжним зеленуватим тілом, переливчастим двокольором пар однаково розвинутих крил. Очі виблискують золотом. Живляться попелицями, щитівками, кліщами, яйцями різних комах, [Додаток 14].

Цінними лісовими хижаками є верблюдки, [Додаток 14]. Найбільш поширена верблюдка тонковуса (Rhaphidia ophiopsis Schum.). Зимують личинки в основі стовбурів дерев між шарами відмерлої кори. Для живлення заповзають в ходи короїдів, під луски кори, де живляться яйцями підкорового клопа та ін. Першість серед ентомофагів з родини перетинчастокрилих належать мурашкам. Є багато видів мурашок, серед яких зустрічаються корисні і шкідливі. Найбільш ефективні на Березнівщині руда лісова мурашка (Formica rufa L.), та мала, або голоспинна мурашка (F. рolictema Forst.), [Додаток 14]. Всі перераховані мурашки придатні для переселення. Мурахи — суспільні комахи. У мурашниках є багаточисельні ходи і камери, які йдуть в глибину до 2м і створюють підземну частину гнізда. У кожного виду рудих мурашок свої особливості побудови гнізда [5, 6, 16, 23].