Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
425247.rtf
Скачиваний:
130
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
23.49 Mб
Скачать

4.3 Шкідники розсадників лісових культур

Щоб підвищити стійкість сіянців і саджанців проти личинок хрущів, треба ретельно дотримуватися всіх правил агротехніки в розсадниках та лісових культурах. Винятково велике значення мають заходи, спрямовані на підтримання оптимальної для росту рослин вологості ґрунту: систематичний догляд за культурами, в посушливих районах полив розсадників, впровадження чорного пару, суцільна підготовка ґрунту під лісові культури, розпушування ґрунту в міжряддях тощо. При оптимальному водно-повітряному режимі ґрунту на місці перегризених личинками коренів виростають нові, а в сухому ґрунті такі пошкодження, як правило, призводять до відмирання сіянців і саджанців.

Не можна закладати лісові розсадники поблизу стін лісу, залишати на їх території та біля них поодинокі дерева, бо це приваблює хрущів для додаткового живлення. Багато хрущів відкладають яйця в ґрунт поблизу кормових дерев.

З біологічних заходів боротьби рекомендується приваблювання комахоїдних птахів, зокрема шпаків, які знищують дуже багато хрущів, створення в лісах умов для гніздування та перезимівлі птахів, збереження в насадженнях чагарників, зокрема ягідників тощо. Для приваблювання ос сколій поблизу розсадників та лісових культур слід підсівати рослини, які є нектароносами,— буркун, синьоголовник, фацелія.

В умовах, коли заліснення лісосік, чи створення лісових культур, або розсадника ускладнене через суттєве заселення ґрунту личинками хрущів, попередньо звільняють ґрунт від них. Для цього на всій площі рівномірно вносять дозволені гранульовані препарати, зразу ж загортаючи їх (культиватором та ін.) на глибину 10—15 см. При значній заселенності ґрунту личинками хрущів у розсаднику (1 личинка на 1м2 і більше) рекомендується суцільне затруювання грунту 10% розчином базудину 25-35 кг/га.

Під час садіння лісових культур на ділянках, не дуже заселених личинками хрущів, можна обмежитись вмочуванням коріння сіянців у рідину. Її готують так: 5%-й розчин базудину з розрахунку 0,5-0,7кг або 5 %-й розчин волатону 0,4-0,6кг на 1 тис. сіянців ретельно перемішують з одним відром гумусного піщаного ґрунту або торфоборошна, а потім додають одне відро води. Цієї кількості рідини вистачає для обробки приблизно 1200-1500 сіянців.

В роки масового льоту травневого хруща в тих районах, де виявлено великі його осередки можна застосовувати обприскування емульсією 2,5% розчину децису при витраті 0,025-0,050л/га, а також емульсію волатону.

Заходи захисту проти вовчка звичайного (капустянки) (Gryllotalpa gryllotalpa L.):

  • розпушування ґрунту до 20см в розсаднику для знищення гнізд з відкладеними яйцями (травень-червень);

  • ловильні принадні ями глибиною 0,5м які на початку осені заповнюють кінським гноєм. Коли настануть стійкі морози, гній разом з вовчком розкидається по поверхні ґрунту;

  • Виготовлення отруєних принад з розвареного зерна ячменю або кукурудзи, змішаного з олією (1% ваги принади). Отруєне зерно з розрахунку 20 кг/га вносять рано навесні в ґрунт за 2—3 дні до висіву насіння в розсаднику.