Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
425247.rtf
Скачиваний:
130
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
23.49 Mб
Скачать

3.2 Стовбурові шкідники

Для виявлення стовбурових шкідників я відвідала нижній склад Березнівського лісового господарства. На сортиментах сосни звичайної під корою ми виявили стовбурових шкідників, також були помітні льотні отвори. Для того, щоб детально обстежити даний сортимент знімається кора ножем або сокирою і закладається облікова площадка 1дм2 (10×10см). По маточних і личинкових ходах визначають вид шкідника. В даному випадку я визначила, що це великий сосновий лубоїд, який має поздовжній маточний хід з довгими личинковими ходами, що поступово розширюються. На цій пробній площадці шкідники перебувають в стадії личинки яких нарахували 6 шт. Проект заходів боротьби запропонований в розділі 4.

3.3 Шкідники підземних частин рослин

За даними осінніх обстежень ґрунту у серпні 2009 року в умовах Березнівського району на заселеність шкідниками можна зробити обрахунки загрози культурам та розсадникам в умовах Березнівського району від личинок хрущів ( дані занесено до відомості обліку кореневої ентомофауни, [Додаток 16].).

Обстеженням лісокультурної площі були виявлені личинки хрущів (в середній кількості на 1м2 ):

- личинок І віку травневого хруща 2 екз., II віку 3 екз., III віку — не виявлено; одночасно личинок І віку червневого хруща 2 екз., II віку 5 екз.

Обрахунок загрози для лісових культур: а) в перерахунку травневого на трьохлітку (2*1)/2=1; (3*2)/3=2. В сумі 1+2+0=3 екз. на 1м2 трьохліток травневого; б) червневого в перерахунку на двохлітку червневого 2*1/2=1; 5*2/3=3,3. В сумі 1+3,3=4,3 екз. на 1м2 червневого.

Оскільки шкідливість червневого, як відмічалось раніше, складає 1/3 від травневого, тоді в перерахунку на трьохлітку травневого це складає 4,3* 1/3=1,4 екз. трьохліток травневого на 1м2. Тоді, загальна заселеність лісокультурної площі буде 3+1,4=4,4 екз. трьохліток травневого на 1м2.

За такої заселеності ґрунту личинками хрущів загроза для лісових культур існує по всій території Березнівського району на всіх типах ґрунтів.

Щодо ступеня загрози для розсадника, то він прийнятий небезпечним при середній заселеності 0,5 екз. на 1м2 личинок III віку травневого хруща.

Детальне обстеження грунту на заселеність вовчками проводилося в травні 2009р. на площах, відведених під лісовідновлення на території Березнівського лісового господарства.

Глибина ям вибиралася в залежності від глибини залягання імаго і личинок шкідників. На початку розкопок першу яму копали на глибину до 1м і в подальшому всі ями викопували тільки до встановленої глибини 40см залягання шкідника. Грунт із ями вибирали почергово. Спочатку знімаюли і ретельно розбирали дернину, так як в її корінні концентруються і маленькі личинки. Потім послідовно вибираюли шари грунту товщиною 10-15см. Вибирання землі з ями проводилося постійно з розтрушуванням дернини і наступних шарів землі. Копали по 3 ями на 1га. Розмір ям 1м2, їх на площі розміщували шляхом випадкової вибірки.

За допомогою лупи визначили в І ямі 1 дорослу особину вовчка звичайного (Gryllotalpa gryllotalpa L.) 1 личинку в здоровому стані, в ІІ ямі не виявили ні імаго, ні личинок, в ІІІ ямі також не виявили. Разом в І ямі було 2 шкідника, в ІІ – 0, в ІІІ – 0. Визначаємо середню чисельність комах на 1м 2.

(2/3 + 0 + 0) / 3 = 0,223 екз. в 1м2 грунту.

Заходи захисту проти вовчка звичайного (Gryllotalpa gryllotalpa L.) запропоновані в розділі 4.