Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ALL(PDF)

.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
6.82 Mб
Скачать

промислові дослідження; і

ставлення до ризиків.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: входи 11 Активи процесів організації, які можуть впливати на процес ідентифікації ризиків, містять у собі,

серед іншого:

проектні архіви, включаючи фактичні дані;

елементи управління процесами проекту й організації;

шаблони описів ризиків; і

накопичені знання.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

1 Аналіз документації

Можна здійснювати структурований аналіз документації по проекту, включаючи плани, допущення, архіви попередніх проектів, контракти й інші джерела. Якість планів, а також погодженість планів і їхня відповідність вимогам і допущенням проекту можуть служити показниками можливості ризиків у проекті.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

2 Методи збору інформації:

Мозковий штурм. Метою мозкового штурму є створення всеосяжного списку ризиків проекту. Як правило, мозковий штурм проводить команда проекту, часто за участю ряду експертів з різних областей, що не є членами команди. За основу може прийматися система категорій ризиків, наприклад ієрархічна структура ризиків. Далі ризики підлягають ідентифікації й категоризації по типах, а їхнє визначення - уточненню.

Метод Дельфи - це спосіб досягнення консенсусу між експертами з питань ризиків проекту, що беруть участь анонімно. За допомогою опитувального аркуша ведучий збирає ідеї про важливі ризики проекту. Складаються резюме відповідей, які потім повертаються експертам для подальших коментарів. Консенсус може бути досягнуто за кілька циклів даного процесу. Метод Дельфи допомагає перебороти необ'єктивність і усуває надлишковий вплив окремих осіб на результат роботи.

Опитування серед досвідчених учасників проекту, зацікавлених сторін проекту або експертів у цій галузі може сприяти ідентифікації ризиків.

Аналіз першопричин являє собою особливий метод визначення проблеми, виявлення основних причин, що призвели до неї, і розробки попереджувальних дій.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

3 Аналіз контрольних списків, які можуть розроблятися на основі історичної інформації й знань, отриманих у ході виконання попередніх аналогічних проектів або з інших джерел інформації. Хоча контрольний список може бути коротким і простим, неможливо створити вичерпний список. Команда повинна приділяти особливу увагу питанням, які не знайшли свого відбиття в контрольному списку. При завершенні проекту контрольний список варто переглядати з метою внесення в нього нових накопичених знань і поліпшення для використання в майбутніх проектах.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

4 Аналіз допущень

Кожний проект і кожний визначений ризик проекту задумується й розробляється на підставі ряду гіпотез, сценаріїв і допущень.

Аналіз допущень досліджує обґрунтованість допущень стосовно до проекту. Даний аналіз дозволяє ідентифікувати ризики проекту, що виникають внаслідок неточності, нестабільності, суперечливості або неповноти допущень.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

5 Методи складання діаграм

До методів відображення ризиків у вигляді діаграм належать:

Причинно-наслідкові діаграми. Ці графіки, також відомі як діаграми Ишикави або діаграми «риб'ячий кістяк», використовуються для визначення причин виникнення ризиків.

Блок-схеми процесу або системні діаграми. Цей вид графічного відображення демонструє порядок взаємодії різних елементів системи між собою і їхні причинно-наслідкові зв'язки.

Діаграми впливу. Графічно представляють ситуації, показуючи причинні впливи, часове впорядкування подій і інші відносини між змінними й результатами.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

6 Аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і загроз

Цей метод дозволяє провести аналіз проекту з погляду кожного з аспектів: сильних і слабких сторін, можливостей і загроз, - що дає більш повне уявлення про ризики проекту.

При використанні цього методу починають із визначення сильних і слабких сторін організації, приділяючи особливу увагу або організації, що виконує проект, або більш широкому сегменту галузі. Дані фактори часто визначаються в ході мозкового штурму. Потім у процесі аналізу сильних і слабких сторін, можливостей і загроз визначають можливості проекту, обумовлені сильними сторонами організації, а також загрози, що з'являються внаслідок її слабких сторін.

За допомогою аналізу сильних і слабких сторін, можливостей і загроз також досліджують, наскільки сильні сторони організації компенсують загрози і які можливості можна використовувати для подолання слабких сторін.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: інструменти й методи

7 Експертна оцінка

Ризики можуть бути визначені безпосередньо експертами, що мають відповідний досвід роботи в подібних проектах або сферах бізнесу. Таких експертів повинен визначати менеджер проекту й запрошувати для розгляду всіх аспектів проекту.

Експерти можуть повідомити про можливі ризики на основі свого попереднього досвіду й областей компетенції. Під час даного процесу необхідно враховувати необ'єктивність експертів.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: виходи Головні виходи процесу ідентифікації ризиків, як правило, містяться в реєстрі ризиків.

1 Реєстр ризиків

Основні виходи процесу ідентифікації ризиків - це початкові записи в реєстрі ризиків. В остаточному підсумку, до реєстру ризиків заносяться результати інших процесів управління ризиками в міру їхнього здійснення, що згодом приводить до підвищення рівня й розмаїтості типів інформації, що міститься в реєстрі ризиків.

Підготовка реєстру ризиків починається в процесі ідентифікації ризиків, протягом якого реєстр заповнюється зазначеною на наступному слайді інформацією. Потім ця інформація стає доступною при здійсненні інших процесів, що належать до управління проектом і управління ризиками проекту.

Деякі пояснення: Ідентифікація ризиків: виходи

Реєстр ризиків містить:

Список ідентифікованих ризиків. Ідентифіковані ризики описуються з достатнім ступенем деталізації. У даному списку може використовуватися спрощена структура ризиків, наприклад: може відбутися ПОДІЯ, що ВПЛИНЕ, або за УМОВИ відбудеться ПОДІЯ, що буде мати НАСЛІДОК.

На додаток до списку визначених ризиків для більшої наочності можуть вказуватися першопричини ризиків. Це фундаментальні умови або події, які здатні викликати настання одного або кількох визначених ризиків. Вони повинні реєструватися й використовуватися для допомоги в ідентифікації ризиків у майбутньому в рамках даного й іншого проектів.

Список можливих дій по реагуванню. Іноді в процесі ідентифікації ризиків можуть визначатися можливі дії по реагуванню на них. Такі заходи реагування, якщо вони визначені під час цього процесу, можуть послужити як входи для процесу планування реагування на ризики

Алгоритм аналізу ризиків

4. Якісний аналіз ризиків Якісний аналіз ризиків - процес розставлення пріоритетів між ризиками для подальшого аналізу

або дії за допомогою оцінювання й підсумовування ймовірності їхнього виникнення та впливу.

Можна істотно поліпшити виконання проекту, зосередивши зусилля на ризиках, що мають найвищий пріоритет.

При якісному аналізі ризиків визначають пріоритети ідентифікованих ризиків на підставі ймовірності або можливості їхнього настання, їхній вплив на досягнення цілей проекту у випадку настання, а також з урахуванням ряду інших факторів (наприклад, часових рамок реагування й готовності організації приймати ризики, закладені в обмеженнях проекту за вартістю, термінами, змістом і якістю).

Якісний аналіз ризиків звичайно є швидким і ефективним за вартістю способом розстановки пріоритетів для планування реагування на ризики й, при необхідності, закладає основу для кількісного аналізу ризиків. Процес якісного аналізу ризиків повинен періодично повторюватися протягом життєвого циклу проекту, щоб він постійно відповідав змінам ризиків проекту. Даний процес може привести до виконання кількісного аналізу ризиків або прямо до планування реагування на ризики.

Якісний аналіз ризиків: входи, інструменти, методи і виходи

Деякі пояснення: Якісний аналіз ризиків: входи

1 Реєстр ризиків Розглянуто раніше

2 План управління ризиками

Для виконання якісного аналізу ризиків істотними є такі елементи плану управління ризиками:

розподіл ролей і відповідальності в управлінні ризиками, бюджетом і запланованими операціями по управлінню ризиками,

категорії ризиків,

визначення ймовірності виникнення й впливу,

матриця ймовірності та впливу й

уточнена готовність зацікавлених сторін проекту приймати ризики.

Зазвичай, ці входи адаптуються до конкретного проекту в ході процесу планування управління ризиками. Якщо цих входів немає, їх можна розробити в процесі якісного аналізу ризиків.

Деякі пояснення: Якісний аналіз ризиків: входи

3 Опис змісту проекту

У типових або періодично повторюваних проектах з кожним разом розуміння ризиків зростає.

Для проектів, заснованих на останніх досягненнях сучасної техніки або, які вперше використовують якусь технологію, а також для надзвичайно складних проектів характерний високий ступінь невизначеності.

Ступінь невизначеності можна оцінити при вивченні опису змісту проекту. Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: входи 4 Активи процесів організації, які можуть впливати на процес якісного аналізу ризиків, містять у собі,

серед іншого:

інформацію із завершених попередніх аналогічних проектів;

вивчення аналогічних проектів фахівцями з ризиків; і

бази даних по ризиках, які можуть бути отримані із промислових або приватних джерел.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

1 оцінювання ймовірності виникнення й впливу ризиків

Оцінювання ймовірності виникнення ризиків передбачає проведення дослідження можливості настання того або іншого ризику. При оцінці впливу ризику визначається потенційний ефект, який він може зробити на цілі проекту (наприклад, строки, вартість, якість або виконання), включаючи негативний вплив для загроз і позитивний вплив для сприятливих можливостей.

Імовірність і вплив оцінюються для кожного визначеного ризику. Ризики можуть бути оцінені в ході опитувань або нарад з учасниками, яких вибирають залежно від їхньої поінформованості про обговорювані категорії ризиків. У число опитуваних можуть входити члени команди проекту й, у ряді випадків, особи, що не беруть участі в проекті, але широко обізнані з цією галуззю.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи Під час опитування або наради оцінюється ступінь імовірності виникнення кожного ризику і його

впливу на кожну із цілей проекту.

Також фіксується пояснювальна інформація, у тому числі допущення, що пояснюють установлені рівні ризиків.

Імовірність виникнення й впливу ризиків ранжируються відповідно до визначень, представлених у плані управління ризиками.

Ризики з низьким ступенем імовірності й впливи включаються в список ризиків, за якими надалі ведеться спостереження.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

2 Матриця ймовірності й впливу

Розміщення пріоритетів між ризиками для наступного кількісного аналізу й реагування здійснюється на підставі рейтингу ризиків. Звичайно правила рейтингової системи ризиків визначаються організацією заздалегідь перед початком проекту й включаються в активи процесів організації. Правила рейтингової системи ризиків можуть бути адаптовані до конкретного проекту в ході процесу планування управління ризиками.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи Оцінювання важливості кожного ризику й, отже, його пріоритету, як правило, здійснюється за

допомогою таблиці відповідності або матриці ймовірності й впливу (наступний слайд).

Така матриця визначає комбінації ймовірності й впливу, які дозволяють присвоювати ризикам рейтинги низького, середнього або високого пріоритету.

Область темно-сірого кольору (найвищі чисельні значення) позначає високий рівень ризику, світліша область (найменші числові значення) позначає низький рівень ризику, а найясніша (середнього

числового значення) позначає середній рівень ризику.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

3 Оцінка якості даних про ризики

Для того щоб результати якісного аналізу ризиків були надійними, необхідні точні й об'єктивні дані. Аналіз якості даних про ризики є методом оцінки корисності даних про ризики для управління ризиками. Аналіз містить у собі вивчення глибини розуміння ризику, а також точності, якості, надійності й повноти даних про ризик. Якщо якість даних неприйнятна, можливо, буде потрібно зібрати більш якісні дані.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

4 Категоризація ризиків

Для визначення областей проекту, що мають найбільшу невизначеність, ризики проекту можна категоризувати за джерелом ризику (наприклад, за допомогою ієрархічної структури ризиків), по області проекту, що торкає ризик (наприклад, за допомогою ІСР) або по якомусь іншому критерію (наприклад, по фазі проекту). Ефективну систему реагування на ризики можна розробити на основі угруповання ризиків по їхніх головних причинах.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

5 Оцінка терміновості ризиків

Ризики, що вимагають негайного реагування, можуть розглядатися як найбільш термінові для вживання відповідних заходів. Показниками пріоритетності можуть слугувати час реагування на ризик, симптоми й ознаки ризику, а також рейтинг ризику. У деяких якісних аналізах оцінка терміновості ризику може бути об'єднана з ранжируванням ризиків на основі матриці ймовірності й впливу для визначення кінцевого рейтингу серйозності ризику.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: інструменти і методи

6 Експертна оцінка

Для оцінки ймовірності виникнення й впливу кожного ризику з метою визначення його розташування в матриці, показаної на слайді 61, потрібна експертна оцінка.

Експертами, як правило, є особи, що мають досвід участі в подібних проектах, що мали місце в не занадто віддаленому минулому. Крім того, експертами є особи, що займаються плануванням і управлінням конкретного проекту, зокрема відносно специфіки даного проекту. Надійність експертних оцінок часто одержують у ході семінарів або опитувань по зниженню ризиків. Під час даного процесу необхідно враховувати необ'єктивність експертів.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: виходи

Ведення реєстру ризиків починається в процесі ідентифікації ризиків. Відновлення реєстру ризиків на основі інформації, одержуваної в результаті якісного аналізу ризиків, містять у собі:

Відносне ранжирування або список пріоритетів ризиків проекту.

Ризики, згруповані по категоріях.

Причини ризиків або області проекту, що вимагають особливої уваги.

Список ризиків, що вимагають негайного реагування.

Список ризиків, що вимагають додаткового аналізу й реагування.

Список ризиків з низьким пріоритетом, що вимагає спостереження.

Тенденції результатів якісного аналізу ризиків.

Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: виходи Відносне ранжирування або список пріоритетів ризиків проекту. Для класифікації ризиків у

відповідності зі значимістю кожного з них може використовуватися матриця ймовірності й впливу. За допомогою комбінацій імовірності настання кожного з ризиків і їхнього впливу на цілі у випадку настання, між ризиками розставляються пріоритети шляхом поділу їх на групи «високого ризику», «середнього ризику» і «низького ризику».

Ризики можуть бути розставлені по пріоритетності окремо для строків, вартості й виконання, оскільки організації можуть по-різному оцінювати значимість цілей проекту.

Потім менеджер проекту може використовувати список ризиків, розставлених по пріоритетності, щоб зосередити особливу увагу на ті з них, які мають високу значимість для проекту, а реагування на них може дати найкращий результат. Опис основи для оцінювання ймовірності й впливу варто включати в перелік оцінених ризиків, оскільки це важливо для проекту.

Деякі пояснення: Якісний аналіз ризиків: виходи

Ризики, згруповані по категоріях. Поділ ризиків по категоріях може розкрити найпоширеніші першопричини ризиків або вказати на області проекту, що вимагають особливої уваги. Виявлення концентрацій ризику дозволяє підвищити ефективність реагування на них.

Причини ризиків або області проекту, що вимагають особливої уваги. Виявлення концентрацій ризику може підвищити ефективність реагування на них.

Список ризиків, що вимагають негайного реагування. Ризики, що вимагають негайного реагування, і

ризики, які можуть бути врегульовані пізніше, можна помістити в різні групи. Деякі пояснення:

Якісний аналіз ризиків: виходи

Список ризиків, що вимагають додаткового аналізу й реагування. Деякі ризики можуть зажадати додаткового аналізу, включаючи кількісний аналіз ризиків, або додаткових відповідних дій.

Список ризиків з низьким пріоритетом, що вимагає спостереження. Ризики, які не були оцінені під час процесу якісного аналізу ризиків як важливі, можуть бути внесені в список для постійного спостереження.

Тенденції результатів якісного аналізу ризиків. У міру виконання повторних аналізів можуть виявлятися тенденції розвитку визначених ризиків, що може слугувати підставою для визначення терміновості реагування на них або необхідності їхнього подальшого аналізу.

5. Кількісний аналіз ризиків

Кількісний аналіз ризиків - це процес чисельного аналізу впливу виявлених ризиків на загальні цілі проекту

Кількісна оцінка ризиків визначає ймовірність виникнення ризиків і вплив наслідків ризиків на проект, що допомагає групі

управління проектами вірно приймати рішення й уникати невизначеностей.

Кількісний аналіз ризиків проводиться відносно тих ризиків, які в результаті процесу якісного аналізу були класифіковані як такі, що потенційно й істотно впливають на конфронтуючі вимоги проекту.

У процесі кількісного аналізу ризиків оцінюється вплив цих ризиків у випадку їхнього настання. Він може використовуватися для присвоєння числового рейтингу окремо для кожного із цих ризиків або для оцінювання спільного впливу всіх ризиків на проект.

Даний аналіз також надає кількісний підхід до прийняття рішень в умовах невизначеності.

Як правило, кількісний аналіз ризиків виконується після якісного аналізу ризиків.

У деяких випадках для розробки ефективних заходів реагування на ризики кількісний аналіз ризиків не потрібен.

Вибір методу (методів) аналізу в кожному конкретному проекті визначається наявністю часу й бюджетом, а також потребою в якісній і кількісній констатації ризиків і їхнього впливу.

Кількісний аналіз ризиків: входи, інструменти, методи і виходи

Деякі пояснення: Кількісний аналіз ризиків: входи

1 Реєстр ризиків. Розглянуто раніше

2 План управління ризиками. Розглянуто раніше

3 План управління вартістю

План управління вартістю проекту встановлює формат і критерії планування, структурування, оцінки, розробки бюджету й управління вартістю проекту.

Ці контрольні елементи дозволяють визначити структуру й/або підхід до виконання кількісного аналізу плану по бюджету або за вартістю.

Деякі пояснення: Кількісний аналіз ризиків: входи

4 План управління розкладом проекту встановлює формат і критерії розробки й контролю розкладу проекту.

Ці контрольні елементи й характер самого розкладу дозволяють визначити структуру й/або підхід до виконання кількісного аналізу розкладу.

5 Активи процесів організації, які можуть впливати на процес кількісного аналізу ризиків, містять у собі, серед іншого:

інформацію із завершених попередніх аналогічних проектів;

дослідження аналогічних проектів фахівцями з ризиків; і

бази даних по ризиках, які можуть бути отримані із промислових або приватних джерел.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи

1 Методи збору й подання інформації Опитування. Методи проведення опитувань дозволяють одержати досвід і історичні дані для

кількісної оцінки ймовірності й впливу ризиків на цілі проекту. Необхідна інформація залежить від використовуваного типу імовірнісного розподілу. Наприклад, для деяких найбільш широко використовуваних моделей розподілів необхідно зібрати інформацію про оптимістичний (низька ймовірність), песимістичний (висока ймовірність) і найбільш імовірний сценарії. Документування обґрунтувань діапазонів ризиків і допущень є важливим елементом опитувань із приводу ризиків, оскільки ці документи дозволяють зробити висновок про надійність і вірогідність аналізу.

Розподіл ймовірностей. Безперервний розподіл імовірностей, широко використовуваний в моделюванні й імітації, являє собою невизначеність значень, наприклад тривалості запланованих операцій і вартості елементів проекту. Для подання невизначених подій може використовуватися дискретний розподіл, наприклад результати випробування або можливий сценарій дерева рішень.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи

.2 Методи кількісного аналізу ризиків і моделювання

До найбільш широко використовуваних методів належать аналітичні підходи, орієнтовані як на подію, так і на проект, у тому числі:

Аналіз чутливості.

Аналіз очікуваного грошового значення.

Моделювання й імітація.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи Аналіз чутливості. Аналіз чутливості допомагає визначити, які ризики мають найбільший потенційний

вплив на проект. У процесі аналізу встановлюється, у якому ступені невизначеність кожного елемента проекту відображається на розглянутій цілі проекту, за умови, що всі інші невизначені елементи приймають базові значення. Одним з типових способів відображення результатів аналізу чутливості є діаграма «торнадо», що корисна при порівнянні відносної важливості й впливу змінних, що мають високий ступінь невизначеності, з іншими, більш стабільними змінними.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи Аналіз очікуваного грошового значення - це статистична концепція, що дозволяє розрахувати

середній результат, коли в майбутньому можуть відбутися або не відбутися ті або інші сценарії (тобто аналіз в умовах невизначеності).

Аналіз очікуваного грошового значення сприятливих можливостей, як правило, виражається в позитивних величинах, а ризики - у негативних.

Для даного аналізу потрібно нейтральне стосовно ризиків допущення, яке не схильне до надмірного ризику, і навпаки, яке, повністю його не відкидає.

Щоб розрахувати очікуване грошове значення для проекту, необхідно помножити значення кожного можливого результату на ймовірність його настання, а потім скласти разом отримані значення. Найчастіше даний тип аналізу використовується при аналізі дерева рішень.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи Моделювання й імітація. При імітації проекту використовується модель для визначення можливих

впливів докладно описаних невизначеностей на результати проекту в цілому. Ітеративна імітація, як правило, проводиться за допомогою методу Монте-Карло. При імітації модель проекту розраховується безліч разів (ітеративно), при цьому для кожної ітерації вхідні значення (наприклад, оцінки вартості й тривалості операцій) вибираються довільно з розподілів ймовірностей цих змінних. У ході ітерацій розраховується розподіл ймовірностей (наприклад, загальна вартість або дата завершення). При аналізі ризиків вартості методом імітування використовується оцінка вартості. При аналізі ризиків розкладу використовується сітьова діаграма розкладу й оцінка тривалості.

Деякі пояснення:

Кількісний аналіз ризиків: інструменти й методи 3 Експертна оцінка (в ідеалі залучення експертів, що мають значимий недавній досвід) потрібна для

визначення потенційного впливу на вартість і строки для оцінювання ймовірності й визначення входів (наприклад, розподілів ймовірностей) для інструментів.

Експертна оцінка також відіграє певну роль при інтерпретації даних. Експерти повинні бути здатні визначати недоліки інструментів, а також їхні відносні переваги. Експерти можуть визначити придатність певного інструмента з урахуванням можливостей і культури організації.

Деякі пояснення: Кількісний аналіз ризиків: виходи

1 оновлення реєстру ризиків Провадиться подальше оновлення реєстру ризиків для включення в нього кількісного звіту по

ризиках, у якому деталізуються кількісні підходи, виходи й рекомендації. Оновленню підлягають такі основні елементи:

Імовірнісний аналіз проекту.

Імовірність досягнення цілей за вартістю й строками.

Список кількісно визначених ризиків із розставленими пріоритетами.

Тенденції результатів кількісного аналізу ризиків.

6.Планування реагування на ризики

Планування реагування на відомі ризики - це процес розробки варіантів і дій по розширенню можливостей і зниженню загроз для цілей проекту.

Даний процес йде за процесом якісного аналізу ризиків і процесом кількісного аналізу ризиків (якщо такий здійснювався).

Він містить у собі визначення й призначення особи («відповідального за реагування на ризики»), що бере відповідальність за кожну погоджену й підкріплену бюджетом реакцію на ризик.

При плануванні реагування на ризики розглядаються ризики в порядку їхньої пріоритетності; при необхідності, нові відповідні ресурси й операції додаються в бюджет, розклад і план управління проектом.

Заплановані дії по реагуванню на ризики повинні відповідати серйозності ризиків, бути економічно ефективними в розв'язанні проблеми, реалістичними в контексті проекту й погодженими з усіма залученими сторонами.

Крім того, необхідно, щоб за їхнє виконання відповідало конкретна особа. Дії по реагуванню на ризики також повинні бути своєчасними.

Часто потрібен вибір найкращого способу реагування на ризики з кількох можливих варіантів.

Планування реагування на ризики: входи, інструменти, методи і виходи

Деякі пояснення: Планування реагування на ризики: входи

1 Реєстр ризиків. У реєстрі ризиків вказуються:

ідентифіковані ризики;

першопричини ризиків;

списки можливих заходів реагування;

особи, відповідальні за ризики;

симптоми й ознаки;

відносний рейтинг або список ризиків проекту, упорядкованих по пріоритетності;

список ризиків, що вимагають негайного реагування;

список ризиків, що вимагають додаткового аналізу й реагування;

тенденції результатів якісного аналізу;

а також список ризиків з низьким пріоритетом, що вимагає спостереження.

Деякі пояснення: Планування реагування на ризики: входи

2 План управління ризиками. До важливих елементів плану управління ризиками належать:

розподіл ролей і відповідальності;

визначення аналізів ризиків;

строки проведення перевірок (і усунення ризиків, виявлених у ході перевірки); а також

пороги для низьких, середніх і високих ризиків.

Пороги ризиків допомагають визначити ті ризики, у відношенні яких потрібні особливі заходи реагування.

Існує кілька стратегій реагування на ризики.

Для кожного ризику необхідно вибрати стратегію або комбінацію стратегій, що представляється найбільш ефективною.

Для вибору найбільш адекватного способу реагування на ризики можна скористатися інструментом аналізу ризиків, таким як аналіз дерева рішень. Потім необхідно розробити конкретні заходи щодо впровадження обраної стратегії. Можна визначити основну й запасну стратегії.

На випадок, якщо обрана стратегія виявиться недостатньо ефективною або наступить прийнятий ризик, можна розробити резервний план.

Також необхідно переглянути вторинні ризики (ризики, викликані стратегіями). Часто виділяється резерв на можливі втрати за часом або вартістю. Такий резерв може містити в собі визначення умов, за яких він може використовуватися.

Деякі пояснення:

Планування реагування на ризики: інструменти й методи

1 Стратегії реагування на негативні ризики (загрози)

Відхилення.

Передача.

Зниження.

Ці три типові стратегії реагування на появу негативних загроз, або ризиків для досягнення цілей проекту.

Прийняття.

Ця стратегія, може використовуватися як для негативних ризиків (загроз), так і для позитивних ризиків (сприятливих можливостей).

Деякі пояснення:

Планування реагування на ризики: інструменти й методи Відхилення. Відхилення від ризиків має на увазі зміну плану управління проектом таким чином, щоб

повністю виключити загрозу. Менеджер проекту також може захистити цілі проекту від впливу ризиків або змінити ціль, що піддається небезпеці (наприклад, розширити рамки розкладу, змінити стратегію або скоротити зміст). Найбільш радикальною стратегією відхилення є повне закриття проекту. Від деяких ризиків, що виникають на ранній стадії проекту, можна ухилитися шляхом уточнення вимог, одержання інформації, поліпшення комунікацій або проведення експертизи.

Деякі пояснення:

Планування реагування на ризики: інструменти й методи Передача. Для передачі ризику потрібно перекласти весь негативний вплив загрози або його частину, а

також відповідальність за реагування на третю сторону.

При передачі ризику відповідальність за управління ним перекладається на іншу сторону; ризик при

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]