Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ALL(PDF)

.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
6.82 Mб
Скачать

бюджету витрат;

-інструменти розробки бюджету витрат; і

-методи складання звітів.

Визначення бюджету: інструменти і методи

1.Підсумовування вартості Оцінки вартості підсумовуються по пакетах робіт відповідно до ІСР. Потім оцінки вартості пакетів робіт поєднуються в елементи більш високих рівнів елементів ІСР (таких як контрольні рахунки), у підсумку утвориться оцінювання вартості всього проекту.

2.Аналіз резервів бюджету може встановити як резерви на можливі втрати, так і управлінські резерви проекту.

Резерви на можливі втрати - це кошти на випадок незапланованих, але потенційно необхідних змін, які можуть виникнути в результаті реалізованих ризиків, зазначених у реєстрі ризиків.

Управлінські резерви - це бюджети, зарезервовані на незаплановані зміни змісту й вартості проекту. Менеджеру проекту може знадобитися отримати схвалення на управлінські резерви до їх одержання в розпорядження або витрат.

Резерви не є частиною базового плану проекту за вартістю, але вони можуть бути включені в загальний бюджет проекту. Вони не враховуються при розрахунку освоєного обсягу.

Визначення бюджету: інструменти і методи

3. Експертна оцінка. При визначенні бюджету повинні використовуватися оцінки, засновані на досвіді в прикладній області, галузі знань, сфері діяльності, галузі промисловості й т.д., відповідно до виконуваної операції. Таку експертну оцінку можуть надати особа або група осіб, що мають фахову освіту, знання, навички, досвід або підготовку. Експертні оцінки доступні з багатьох джерел, до яких належать, серед іншого:

-інші підрозділи в рамках виконуючої організації;

-консультанти;

-зацікавлені сторони проекту, у тому числі замовники;

-професійні й технічні асоціації; і

-галузеві об'єднання.

Визначення бюджету: інструменти і методи

4. Історичні взаємозв'язки. Будь-які історичні взаємозв'язки, що дають у результаті параметричні оцінки або оцінки по аналогах, передбачають використання характеристик (параметрів) проекту для розробки математичних моделей, щоб прогнозувати загальну вартість проекту. Такі моделі можуть бути простими (наприклад, будівництво житла засноване на певній вартості квадратного метра житлової площі) або складними (наприклад, одна модель обрахування витрат на розробку програмного забезпечення використовує кілька окремих поправочних коефіцієнтів, кожний з яких включає безліч елементів).

Як вартість, так і точність параметричних моделей і моделей за аналогами може значно різнитися. Вони найбільш достовірні, коли:

-історична інформація, використовувана для розробки моделі, точна;

-параметри, використовувані в моделі, повністю піддаються кількісному вираженню; і

-моделі масштабовані, тобто застосовні як до великого проекту, до невеликого проекту, так і до фаз проекту.

Визначення бюджету: інструменти і методи

5. Узгодження фінансових обмежень. Використання коштів має бути узгоджене з будь-якими фінансовими обмеженнями по виділенню коштів під проект.

Розбіжності між фінансовими обмеженнями й плановими витратами іноді приводять до необхідності перегляду розкладу робіт для узгодження норм витрат. Це може бути реалізоване шляхом внесення в розклад проекту обмежень по необхідних датах робіт.

Визначення бюджету: виходи

Базовий план виконання вартості - це санкціонований розподілений у часі бюджет по завершенні, по якому провадиться звірення, моніторинг і контроль загального виконання

вартості проекту.

Він розробляється шляхом підсумовування схвалених бюджетів на конкретний період часу й, як правило, зображується у вигляді S-подібної кривої, як показано на наступному. У методі управління освоєним обсягом базовий план виконання вартості називається «базовим планом виконання».

Базовий план за вартістю, витрати й вимоги до фінансування Визначення бюджету: виходи

2. Вимоги до фінансування проекту, загальні та періодичні (наприклад, щоквартальні або щорічні), виводяться на підставі базового плану за вартістю. Базовий план за вартістю містить заплановані видатки плюс очікувані зобов'язання. Найчастіше фінансування являє собою інкрементні суми, наростання яких відбувається не постійно, тому на слайді вони представлені у вигляді східчастої функції.

Загальна кількість необхідних коштів - це сума коштів, зазначених у базовому плані за вартістю, і управлінських резервів, якщо такі є.

.

Визначення бюджету: виходи

3. Оновлення документів проекту

Документи проекту, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-реєстр ризиків;

-оцінку вартості; і

-розклад проекту.

5. Управління вартістю

Управління вартістю являє собою процес моніторингу статусу проекту для коректування бюджету проекту й внесення змін у базовий план за вартістю.

Коректування бюджету пов'язане з реєстрацією фактичних витрат, понесених на певну дату. Будь-яке збільшення санкціонованого бюджету може бути затверджене тільки за допомогою процесу загального управління змінами.

Моніторинг витрачання коштів без прийняття до уваги обсягу робіт, виконуваних у зв'язку із цими видатками, має малу цінність для проекту, якщо тільки не дозволяє команді проекту залишатися в рамках затвердженого бюджету.

Отже, більша частина дій по управлінню вартістю пов'язана з аналізом взаємозв'язків між витратами коштів проекту й фізичною роботою, виконуваною у зв'язку із цими витратами.

Ключовим елементом ефективного управління вартістю є управління затвердженим базовим планом виконання вартості й змінами даного базового плану.

Управління вартістю проекту містить у собі:

-вплив на фактори, що викликають зміни санкціонованого базового плану за вартістю;

-забезпечення своєчасної обробки всіх запитів на зміну;

-управління фактичними змінами в міру їхнього виникнення;

-забезпечення витрачання коштів у рамках затвердженого бюджету протягом певного періоду або протягом усього проекту;

-моніторинг виконання вартості з метою виявлення й аналізу відхилень від схваленого базового плану за вартістю;

-моніторинг виконання робіт і їхнє зіставлення з витраченими коштами;

-запобігання включення не схвалених змін у звіти за вартістю або використаними ресурсами;

-інформування відповідних зацікавлених сторін проекту про всі схвалені зміни й пов'язану з ними вартість; і

-дії по скороченню очікуваних перевитрат коштів до прийнятного рівня.

Управління вартістю проекту містить у собі пошук причин, що викликають як позитивні, так і негативні відхилення, і є частиною процесу здійснення загального управління змінами.

Управління вартістю: входи, інструменти і методи, виходи

Блок-схема даних при управлінні вартістю Управління вартістю: входи

1. План управління проектом, описаний у темі Управління інтеграцією, містить таку інформацію, використовувану для управління вартістю:

-Базовий план виконання вартості.

-План управління вартістю.

2. Вимоги до фінансування проекту (описані раніше).

Управління вартістю: входи

3.Інформація про виконання робіт містить відомості про хід виконання проекту, наприклад дані про те, робота над якими результатами почалася, про ступінь виконання й про те, по яких результатах робота вже закінчена. Інформація також містить у собі санкціоновані й здійснені витрати, а також оцінку виконання робіт із проекту.

4.Активи процесів організації, які можуть впливати на процес управління вартістю, містять у собі, серед іншого:

-існуючі формальні й неформальні правила, процедури й провідні вказівки, пов'язані з управлінням вартістю;

-інструменти управління вартістю; і

-використовувані методи моніторингу й складання звітності.

Управління вартістю: інструменти і методи 1. Управління освоєним обсягом

Метод управління освоєним обсягом (УОО) у різних своїх формах є широко розповсюдженим методом вимірювання виконання. Він поєднує параметри змісту, вартості й розкладу проекту, які дозволяють команді управління проектом оцінювати й вимірювати ефективність і ступінь виконання проекту. Це метод управління проектом, що вимагає формування інтегрованого базового плану, з яким буде порівнюватися виконання протягом проекту.

Управління вартістю: інструменти і методи

Принципи УОО можуть застосовуватися до всіх проектів у будь-якій галузі. За допомогою УОО розробляють і здійснюють контроль таких трьох ключових показників для кожного пакета робіт і контрольного рахунку:

-Плановий обсяг (ПО) (Planned Value, або скорочено PV).

-Освоєний обсяг (ОО) (Earned Value, або скорочено EV ).

Фактична вартість (ФВ) (Actual Cost, або скорочено AC ).

Управління вартістю: інструменти і методи Плановий обсяг (ПО) - це санкціонований бюджет, виділений для роботи, яку необхідно виконати в

рамках операції або елемента ієрархічної структури робіт. Він містить у собі деталізовану санкціоновану роботу плюс її бюджет, розподілений по фазах у життєвому циклі проекту. Сукупний плановий обсяг іноді називається "базовим планом виконання". Загальна величина планового обсягу проекту також відомий як "бюджет по завершенні" (БПЗ).

-

Управління вартістю: інструменти і методи Освоєний обсяг (ОО) - це обсяг виконаної роботи в показниках затвердженого бюджету, виділеного для

даної роботи в рамках операції або елемента ієрархічної структури робіт. Це санкціонована робота, що була виконана, разом із санкціонованим бюджетом для цієї виконаної роботи. Вимірюваний освоєний обсяг повинен бути прив'язаний до базового планового обсягу, і обмірюваний освоєний обсяг не може перевищувати санкціонований бюджет планового обсягу для даного елемента.

Управління вартістю: інструменти і методи

Термін "освоєний обсяг" часто використовується для позначення відсотка виконання проекту. Для кожного елемента ІСР повинні бути встановлені критерії вимірювання виконання робіт, що знаходяться у процесі виконання. Менеджери проектів контролюють освоєний обсяг, як інкрементно для визначення поточного статусу, так і кумулятивно для визначення довгострокових тенденцій ефективності виконання.

Цей показник дав назву й методу освоєного обсягу, і звіту по освоєному обсягу.

Планована вартість виконаних робіт ОО, як і два інших показники, - це об'єднання коштів за розглянутим періодом часу.

ОО- це об'єднання планової вартості фактично виконаних за звітний період робіт. Наприклад, якщо виконано роботу із плановою (кошторисною) вартістю 10000 грн., то ОО для цієї роботи з її закінченням буде дорівнювати 10000 грн.

Управління вартістю: інструменти і методи Фактична вартість (ФВ) - це загальна вартість, фактично витрачена й зареєстрована під час виконання

робіт у рамках операції або елемента ієрархічної структури робіт. Це загальна вартість, витрачена при виконанні робіт, обмірюваних освоєним обсягом. Фактична вартість по визначенню повинна відповідати тому, що було закладено в плановий обсяг і обмірюване освоєним обсягом (наприклад, тільки прямі витрати робочого часу, тільки прямі витрати або всі витрати, включаючи непрямі). У фактичної вартості відсутня верхня межа; виміряється все, що витрачається для досягнення освоєного обсягу.

Управління вартістю: інструменти і методи

Також здійснюється контроль відхилень від схваленого базового плану:

-Відхилення по строках (ВСТР) являє собою вимірювання виконання строків проекту. Значення його дорівнює різниці між освоєним обсягом (ОО) плановим обсягом (ПО). Відхилення по строках у методі УОО являє собою показник, корисний тим, що він демонструє, коли проект відстає по строках від свого базового плану. Відхилення по строках в остаточному підсумку буде дорівнювати нулю при завершенні проекту, тому що всі планові обсяги на той час повинні бути освоєні. Такі показники відхилень найкраще використовувати разом з методом критичного шляху для складання розкладу й управління ризиками.

Рівняння: ВСТР = ОО - ПО. Управління вартістю: інструменти і методи

-Відхилення за вартістю (ВВРТ) являє собою вимірювання виконання вартості проекту. Воно дорівнює різниці між освоєним обсягом (ОО) і фактичною вартістю (ФВ). Відхилення за вартістю наприкінці проекту буде дорівнювати різниці між бюджетом по завершенні (БПЗ) і фактично витраченою сумою. ВВРТ у методі управління освоєним обсягом (УОО) надзвичайно важливе, тому що воно демонструє взаємозв'язок між фізичним виконанням і витраченими коштами. Будьяке негативне ВВРТ найчастіше є невідшкодовуваним для проекту.

Рівняння: ВВРТ = ОО - ФВ. Управління вартістю: інструменти і методи

Значення ВСТР і ВВРТ можуть бути перетворені в індикатори виконання для відбиття виконання вартості й строків будь-якого проекту в порівнянні з усіма іншими проектами або в рамках портфеля проектів. Відхилення й показники корисні для визначення статусу проекту, а також надають основу для оцінювання підсумкових строків і вартості проекту.

-

-

Індекс виконання строків

Індекс виконання вартості

Управління вартістю: інструменти і методи

-Індекс виконання строків (ІВСТР) являє собою вимір досягнутих обсягів виконання проекту в порівнянні із запланованим обсягом. Іноді він використовується разом з індексом виконання вартості (ІВВРТ) для прогнозування остаточних оцінок завершення проекту. Значення ІВСТР менше 1,0 указує на те, що виконано менше робіт, чим було заплановано. Значення ІВСТР більше 1,0 указує на те, що виконано більше робіт, чим було заплановано. Тому що ІВСТР вимірює всі роботи проекту, також повинне бути проаналізоване виконання на критичному шляху, щоб визначити, буде проект завершений до або після своєї планової дати фінішу. ІВСТР дорівнює відношенню ОО до ПО.

Рівняння: ІВСТР = ОО/ПО. Управління вартістю: інструменти і методи

-Індекс виконання вартості (ІВВРТ) являє собою вимір обсягу виконаних робіт з порівняння з фактичною вартістю виконання проекту. Він уважається найбільш важливим показником УОО й вимірює вартісну ефективність виконаної роботи. Значення ІВВРТ менше 1,0 указує на перевитрату вартості для виконаної роботи. Значення ІВВРТ більше 1,0 указує на недоосвоєння вартості при виконанні на конкретну дату. ІВСТР дорівнює відношенню ОО до ФВ.

Рівняння: ІВВРТ = ОО/ФВ. Управління вартістю: інструменти і методи

Три показники планового обсягу, освоєного обсягу й фактичної вартості можуть бути об'єктами контролю, і про них можуть складатися періодичні (звичайно щотижневі або щомісячні) або сукупні звіти.

ЗВІТ ПО ОСВОЄНОМУ ОБСЯГУ

Звіт по освоєному обсягу є найкращим методом для відображення ходу виконання проекту.

Його перевага полягає в тому, що на одному аркуші паперу можна показати стан значимого критерію виконання проекту.

У звіті по освоєному обсягу можна побачити, як розподіляються за часом плановані витрати проекту, а також реальні витрати коштів і обсяги фактично виконаних робіт.

На основі даних цього звіту можуть бути підраховані величини відхилень по витратах і строках.

ЗВІТ ПО ОСВОЄНОМУ ОБСЯГУ

У звіті по освоєному обсягу наводяться всі три показники.

Якщо проект іде в строгій відповідності із запланованими строками й бюджетом, то, очевидно, що всі три показники будуть збігатися.

Управління вартістю: інструменти і методи

На наступному слайді зображені S-подібні криві, що відображають дані ОО проекту, що перевитрачає бюджет і відстає від плану.

Освоєний обсяг, плановий обсяг і фактична вартість Управління вартістю: інструменти і методи

2. Прогнозування У міру виконання проекту команда проекту може розробити прогноз по завершенні (ППЗ), що може відрізнятися від бюджету по завершенні (БПЗ), ґрунтуючись на ефективності виконання проекту. Якщо стає очевидним, що БПЗ більше не є досяжним, менеджер проекту повинен розробити ППЗ.

Розробка ППЗ містить у собі оцінку або передбачення умов і подій, які виникнуть у майбутньому, на підставі інформації й знань, наявних на момент прогнозування. Прогнози формуються, оновлюються й перевидаються заново на основі інформації про виконання робіт, що надходить. Інформація про виконання робіт охоплює минуле виконання проекту й будь-яку інформацію, що може вплинути на проект у майбутньому.

Управління вартістю: інструменти і методи

Прогноз по завершенні (ППЗ) звичайно заснований на фактичній вартості, витраченої при виконанні

робіт, і прогнозі до завершення (ПДЗ) робіт, що залишилися.

На команду проекту покладений обов'язок передбачати, із чим вона може зіткнутися під час виконання ПДЗ, на підставі наявного в цей момент досвіду.

Метод УОО ефективний разом з неавтоматичними прогнозами необхідної вартості ППЗ. Найширше використовуваним підходом прогнозування ППЗ є неавтоматичне підсумовування «знизу нагору», проведене менеджером і командою проекту.

Управління вартістю: інструменти і методи Метод ППЗ «знизу нагору», використовуваний менеджером проекту, заснований на фактичній вартості

й досвіді, отриманих на виконаних роботах, і вимагає проведення нової оцінки до завершення робіт, що залишилися, по проекту. Даний метод може викликати проблеми, тому що він втручається в проведення робіт із проекту. Персонал, що виконує роботи із проекту, повинен призупинити свою роботу, щоб надати детальний ПДЗ «знизу нагору» для робіт, що залишилися. Як правило, на виконання ПДЗ не закладається окремого бюджету, так що на ці цілі в проекті витрачаються додаткові кошти.

Рівняння: ППЗ = ФВ + ПДЗ «знизу нагору». Управління вартістю: інструменти і методи

Неавтоматичний ППЗ менеджера проекту може бути швидко зіставлений з низкою розрахованих ППЗ, що представляють різноманітні сценарії ризиків. Хоча дані УОО можуть швидко зробити безліч статистичних ППЗ, нижче описані тільки три найпоширеніші методи:

ППЗ для робіт ПДЗ , виконаних по забюджетованих ставках.

ППЗ для робіт ПДЗ , виконаних з ефективністю поточного ІВВРТ.

ППЗ для робіт ПДЗ із урахуванням обох факторів ІВСТР и ІВВРТ.

Кожний із цих підходів може бути правильним для будь-якого конкретного проекту й подавати команді управління проектом сигнал «раннього попередження», якщо прогнози ППЗ виходять за рамки допусків.

Управління вартістю: інструменти і методи

(1). ППЗ для робіт ПДЗ , виконаних по забюджетованих ставках. Даний метод ППЗ використовує фактичне виконання проекту на конкретну дату (сприятливе або несприятливе), представлене фактичною вартістю, і пророкує, що всі майбутні роботи ПДЗ будуть виконані по забюджетованих ставках. У тих випадках, коли фактичне виконання несприятливе, допущення, що майбутнє виконання покращиться, повинне бути прийняте тільки в тому випадку, якщо це підтверджується аналізом ризиків проекту.

Рівняння: ППЗ = ФВ + БПЗ - ОО. Управління вартістю: інструменти і методи

(2). ППЗ для робіт ПДЗ , виконаних з ефективністю поточного ІВВРТ. Цей метод допускає, що проект продовжиться в майбутньому так само, як він протікав до цього моменту. Допускається, що роботи ПДЗ будуть виконуватися на тому ж рівні кумулятивного індексу виконання вартості (ІВВРТ), який був досягнутий до цього моменту.

Рівняння: ППЗ = БПЗ/кумулятивний ІВВРТ Управління вартістю: інструменти і методи

(3).ППЗ для робіт ПДЗ із урахуванням обох факторів ІВСТР и ІВВРТ. У даному прогнозі роботи ПДЗ будуть виконуватися з ефективністю, що враховує індекси виконання як вартості, так і строків. Він допускає як негативне виконання вартості на конкретну дату, так і вимогу дотримання проектом жорстких зобов'язань по строках. Даний метод найбільш корисний у випадку, коли одним із факторів, що впливають на дію ПДЗ, є розклад проекту. Варіації даного методу розглядають ІВВРТ і ІВСТР у різних співвідношеннях (наприклад, 80/20, 50/50 та ін.), відповідно до думки менеджера проекту. Рівняння: ФВ + [(БПЗ - ОО)] / (кумулятивний ІВВРТ x кумулятивний

ІВСТР)].

Управління вартістю: інструменти і методи

3. Індекс продуктивності до завершення (ІПДЗ) - це обчислюваний прогноз ефективності виконання вартості, що повинна бути досягнута на роботах, що залишилися, для задоволення певної управлінської мети, такий як БПЗ або ППЗ. Якщо стає очевидним, що БПЗ більше не є здійсненним, менеджер проекту розробляє прогноз по завершенні (ППЗ). Після схвалення ППЗ фактично заміняє собою БПЗ як ціль виконання вартості.

Рівняння для ІПДЗ засновано на БПЗ:

(БПЗ - ОО) / (БПЗ - ФВ).

ІПДЗ концептуально представлений на наступному слайді. Рівняння для ІПДЗ показано в лівому нижньому куті - робота, що залишилася (визначений як БПЗ мінус ОО), ділена на кошти, що залишилися (які можуть розраховуватися або як БПЗ мінус ФВ, або як ППЗ мінус ФВ).

Індекс продуктивності до завершення (ІПДЗ) Управління вартістю: інструменти і методи

Якщо кумулятивний ІВВРТ нижче базового плану (як показано на попередньому слайді), всі майбутні роботи із проекту негайно повинні виконуватися відповідно до ІПДЗ (БПЗ) (що відбито у верхній лінії на слайді № 54), щоб залишатися в рамках санкціонованого БПЗ. Судження про те, чи є даний рівень виконання досяжним, приймається на основі ряду міркувань, включаючи ризики, розклад і технічні параметри. Якщо керівництво визнає, що БПЗ більше недосяжний, менеджер проекту підготовляє новий прогноз по завершенні (ППЗ) для робіт, і після його схвалення проект буде виконуватися з новим цільовим значенням ППЗ. Цей рівень ефективності виконання зображений у вигляді лінії ІПДЗ (ППЗ). Рівняння для ІПДЗ, заснованого на ППЗ: (БПЗ - ОО) / (ППЗ - ФВ).

Управління вартістю: інструменти і методи

4. Аналіз виконання передбачає порівняння виконання вартості, запланованих операцій або пакетів робіт із плином часу, виконання яких відрізняється від передбачених бюджетом значень, як убік збільшення, так і убік зменшення, з оцінними коштами, необхідними для завершення виконуваних робіт. Якщо використовується УОО, то визначається така інформація:

-Аналіз відхилень. Аналіз відхилень при використанні в УОО містить у собі порівняння фактичного виконання проекту із плановим або очікуваним виконанням. Найбільше часто аналізуються відхилення за вартістю й по строках.

-Аналіз тенденцій. Аналіз тенденцій припускає вивчення даних про виконання проекту із часом для визначення того, поліпшується або погіршується виконання проекту. Методи графічного аналізу цінні для розуміння ефективності й обсягів виконання на конкретну дату й для порівняння із цільовими показниками подальшого виконання у формі БПЗ у порівнянні із ППЗ і дат завершення.

-Виконання освоєного обсягу. Управління освоєним обсягом передбачає порівняння базового плану з фактичним виконанням строків і вартості.

Управління вартістю: інструменти і методи

5. Аналіз відхилень

Показники виконання вартості (ВВРТ, ІВВРТ) використовуються для оцінювання величини відхилення від початкового базового плану за вартістю. Важливі аспекти управління вартістю проекту містять у собі визначення причини й ступеня відхилення щодо базового плану виконання вартості і прийняття рішень про необхідність коригувальних або попереджуючих дій. У міру виконання все більшого обсягу робіт процентний діапазон припустимих відхилень буде мати тенденцію до зменшення. У міру наближення проекту до завершення великі процентні значення припустимих відхилень, прийняті на початку проекту, можуть зменшуватися.

Управління вартістю: інструменти і методи 6. Програмне забезпечення для управління проектами

Для здійснення моніторингу трьох показників УОО (ПО, ОО й ФВ) часто використовується програмне забезпечення для управління проектами, що графічно відображає тренди й прогнозує діапазон можливих остаточних результатів проекту.

Управління вартістю: виходи 1. Результати вимірювання виконання робіт

Розраховані значення ВВРТ, ВСТР, ІВВРТ і ІВСТР для елементів ІСР, зокрема, для пакетів робіт і

контрольних рахунків, документально фіксуються й направляються зацікавленим сторонам проекту.

2. Бюджетні прогнози. Або розраховане значення ППЗ, або значення ППЗ «знизу нагору» документально фіксується й направляється зацікавленим сторонам проекту.

Управління вартістю: виходи 3. Оновлення активів процесів організації

Активи процесів організації, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-причини відхилень;

-обрані коригувальні впливи й причини; і

-інші знання, накопичені в ході управління вартістю проекту.

4. Запити на зміну

Аналіз ефективності виконання проекту може спричинити підготовку запиту на зміну базового плану виконання вартості або інших елементів плану управління проектом. Запити на зміну можуть включати попереджуючі або коригувальні впливи й обробляються з метою аналізу й реалізації в процесі здійснення загального управління змінами (раздел 4.5).

Управління вартістю: виходи 5. Оновлення плану управління проектом

Елементи плану управління проектом, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-Базовий план виконання вартості. У відповідь на схвалення змін змісту, ресурсів операцій або оцінок вартості в базовий план виконання вартості вносяться відповідні зміни. У деяких випадках відхилення за вартістю можуть бути настільки істотними, що для створення реалістичної основи для вимірювання виконання проекту базовий план за вартістю повинен бути переглянутий.

-План управління вартістю.

6. Оновлення документів проекту

Документи проекту, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-оцінки вартості; і

-основу для оцінок.

Дякую за увагу!

Управління інтеграцією в проекті

1.Розробка Статуту проекту

2.Розробка плану управління проектом

3.Керівництво й управління виконанням проекту

4.Моніторинг і управління роботами проекту

5.Здійснення загального управління змінами

6.Завершення проекту або фази

Галузі застосування знань з проектного менеджменту

Управління інтеграцією в проекті;

Управління змістом проекту;

Управління термінами у проекті;

Управління вартістю проекту;

Управління якістю проекту;

Управління людськими ресурсами проекту;

Управління комунікаціями у проекті;

Управління ризиками проекту;

Управління закупівлями в проекті.

Управління інтеграцією в проекті

Включає різні дії, необхідні для того, щоб основний процес був скоординований правильно. Управління інтеграцією в проекті включає здійснення обміну між конкуруючими цілями й

альтернативами для того, щоб задовольнити або навіть перевищити очікування зацікавлених осіб.

Основні процеси управління інтеграцією в проекті

1 Розробка Статуту проекту

2 Розробка плану управління проектом

3 Керівництво й управління виконанням проекту

4 Моніторинг і управління роботами проекту

5 Здійснення загального управління змінами

6 Завершення проекту або фази процес завершення всіх операцій всіх груп процесів управління проектом з метою формального завершення проекту або фази.

Ці процеси є суто інтеграційними Вони взаємодіють як між собою, так і з процесами інших галузей застосування знань з проектного

менеджменту.

Кожний процес може включати зусилля одного чи кількох індивідуумів або груп індивідуумів, спрямовані на задоволення потреб проекту, і виконується, як правило, по одному разу на кожній фазі проекту.

1. Розробка Статуту проекту

1.Розробка Статуту проекту – процес розробки документа, що формально санкціонує проект або фазу

йдокументує первісні вимоги, що задовольняють потреби й очікування зацікавлених сторін проекту.

Статут проекту Установлює партнерство між виконуючою організацією й організацією, що подала заявку (або

замовником, у випадку зовнішніх проектів). Затверджений Статут проекту формально ініціює проект.

Менеджер проекту переважно призначається під час розробки Статуту проекту й обов'язково до початку планування.

Рекомендується, щоб менеджер проекту брав участь у розробці Статуту проекту, тому що даний документ наділяє менеджера проекту повноваженнями використовувати ресурси для виконання проекту.

Розробка Статуту проекту: входи, інструменти, методи й виходи

Блок-схема даних при розробці Статуту проекту Вхідні дані: Розробка Статуту проекту

1. Опис робіт (Statement of work, SOW) - це словесний опис продуктів або послуг, які повинен зробити проект.

Для внутрішніх проектів ініціатор або спонсор проекту надає опис робіт на підставі бізнес-потреб, вимог до продукту або послуги.

Для зовнішніх проектів опис робіт може бути отриманий від замовника як частина документації по пропозиціях, наприклад запиту пропозиції, запиту інформації, запиту заявок, або як частина контракту.

Вхідні дані Розробка Статуту проекту: (продовження)

Перелік робіт відображає:

Бізнес-Потребу. Бізнес-потреба організації може бути заснована на ринковому попиті, технологічному прогресі, правових вимогах або постановах уряду.

Опис змісту продукту. Документує характеристики продукту, для створення якого започатковується проект. Опис повинен також відображати взаємозв'язок між створюваними продуктами або послугами й бізнес-потребою, яку повинен задовольнити проект.

Стратегічний план. Усі проекти повинні підтримувати стратегічні цілі організації. Стратегічний план виконуючої організації повинен розглядатися як один із факторів при прийнятті рішень про вибір проекту й розстановці пріоритетів.

Вхідні дані Розробка Статуту проекту: (продовження)

2.Економічне обґрунтування або подібний документ надає необхідну з погляду бізнесу інформацію, що дозволяє визначити, чи вартий проект необхідних інвестицій.

Звичайно в економічному обґрунтуванні містяться бізнес-потреби й порівняльний аналіз витрат і результатів для виправдання проекту.

Економічне обґрунтування може написати організація, що подає заявку, або замовник, у випадку зовнішніх проектів.

Вхідні дані Розробка Статуту проекту:(продовження)

Економічне обґрунтування створюється як результат дії одного або кількох факторів:

- вимоги ринку (наприклад, ІТ-компанія санкціонує проект з розробки нової версії програмного

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]