Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ALL(PDF)

.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
6.82 Mб
Скачать

Планування якості: виходи

2. Метрики якості описують у конкретних термінах як параметри проекту або продукту, так і способи вимірювання цих параметрів. Результат вимірювання - це фактична величина. Допуск визначає припустимі відхилення метрики. Наприклад, метрика, пов'язана з ціллю в галузі якості, - залишитися в рамках схваленого бюджету ± 10 % - може включати вимірювання вартості кожного результату й визначення відхилення цього результату у відсотках від схваленого бюджету. Метрики якості використовуються в процесах забезпечення якості й управління якістю. Деякими прикладами метрик якості є продуктивність на момент часу, показники бюджету, частота дефектів, частка відмов, доступність, надійність і регулярність проведення випробувань.

Планування якості: виходи

3. Контрольні списки якості

Контрольний список являє собою структурований документ, що звичайно ставиться до конкретного елемента, що використовується для підтвердження виконання всіх намічених дій. Контрольні списки можуть бути простими або складними залежно від вимог і порядку виконання проекту. У багатьох організаціях є стандартизовані контрольні списки, що забезпечують погодженість часто виконуваних завдань. У деяких прикладних областях контрольні списки можна також одержати від професійних асоціацій або комерційних організацій. Контрольні списки якості використовуються в процесі управління якістю.

Планування якості: виходи

4. План удосконалювання процесів являє собою допоміжний план, що входить до складу плану управління проектом (див. тему Управління інтеграцією проекту). План удосконалювання процесів описує порядок проведення аналізу процесів з метою визначення дій, що підвищують цінність цих процесів. Розглянуті галузі містять у собі:

-Межі процесів. Описують цілі процесів, їхній початок і кінець, їхні входи/виходи, необхідні дані, власника й зацікавлені сторони проекту.

-Конфігурація процесів. Графічне зображення процесів із зазначенням їхніх взаємодій, використовувана для полегшення аналізу.

-Система показників процесів. Поряд з контрольними межами дозволяє аналізувати ефективність процесів.

-Об'єкти для вдосконалювання. Указують напрямку вдосконалювання процесів.

Планування якості: виходи

5. Оновлення документів проекту

Документи проекту, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-Реєстр зацікавлених сторін проекту; і

-матрицю відповідальності (див. теми: Структуризація проекту і Управління людськими ресурсами).

3.Забезпечення якості

Забезпечення якості являє собою процес перевірки дотримання вимог до якості й результатів вимірювань у процесі контролю якості для забезпечення використання відповідних стандартів якості й метрик якості.

Забезпечення якості – це один із процесів виконання, у якому використовуються дані, отримані під час контролю якості (див. наступне питання)

Спостереження за процесом забезпечення якості часто доручається відділу по забезпеченню якості або спеціальній організації.

Незалежно від того, як називається структура, що забезпечує якість, підтримку процесу забезпечення якості можуть надавати команда проекту, керівний склад виконуючої організації, замовник або спонсор, а також інші зацікавлені сторони проекту, не беручи активної участі в роботах із проекту.

Забезпечення якості також становить основу для постійного вдосконалювання процесів, а саме ітеративних заходів щодо поліпшення якості всіх процесів. Постійне вдосконалювання процесів скорочує витрати ресурсів і виключає марні операції, які не додають цінності, що підвищує рівень ефективності й результативності процесів.

Забезпечення якості:

входи, інструменти, методи й виходи Блок-схема даних при забезпеченні якості Забезпечення якості: входи

1. План управління проектом (див. тему Планування) містить таку інформацію, використовувану для забезпечення якості:

-План управління якістю, який описує порядок забезпечення якості в рамках проекту.

-План удосконалювання процесів, який детально описує кроки проведення аналізу процесів для визначення операцій, здатних збільшити їхню цінність.

2.Система показників якості (розглянуто в другому питанні цієї теми: виходи процесу планування якості).

Забезпечення якості: входи

3.Інформація про виконання робіт У міру просування проекту регулярно збирається інформація про виконання його операцій. Результати виконання, які можуть сприяти аудитові процесу, містять у собі, серед іншого:

-результати вимірювання технічного виконання;

-статус результатів проекту;

-хід виконання розкладу; і

-понесені витрати.

4.Результати вимірювань у процесі контролю якості є результатами дій по контролю якості. Вони використовуються для аналізу й оцінювання стандартів і процесів виконуючої організації в галузі якості.

Забезпечення якості: інструменти й методи

1.Інструменти й методи планування якості й контролю якості, описані раніше також можуть бути застосований до дій по забезпеченню якості.

2.Аудит якості - це структурована, незалежна перевірка, що визначає, наскільки операції проекту

відповідають, і чи відповідають, установленим у рамках проекту або організації правилам, процесам і процедурам. Цілями аудиту якості є:

-виявлення гарних/кращих застосовуваних практик;

-виявлення всіх вузьких місць/недоліків;

-поширення впроваджених або застосованих гарних практик серед подібних проектів організації й/або всієї галузі;

-активна пропозиція підтримки для поліпшення виконання процесів і надання допомоги команді в підвищенні продуктивності; і

-внесення досягнень кожного аудита в сховище накопичених знань організації.

Забезпечення якості: інструменти й методи

Аудит якості може виконуватися за розкладом або довільним способом спеціально навченими внутрішніми аудиторами, або сторонньою організацією.

Аудит якості може підтвердити реалізацію схвалених запитів на зміну, включаючи коригувальні впливи, виправлення дефектів і попереджуючі дії.

Забезпечення якості: інструменти й методи

3. Аналіз процесів передбачає виконання дій, описаних у плані вдосконалювання процесів і спрямованих на виявлення потреб у поліпшенні.

Аналіз процесів містить у собі аналіз першопричин - особливий метод аналізу проблем і виявлення глибинних причин, що призвели до їхнього виникнення, а також розробку попереджуючих дій для розв'язання таких проблем.

Забезпечення якості: виходи

1.Оновлення активів процесів організації Елементи активів процесів організації, які можуть бути оновлені, містять у собі, зокрема, стандарти якості.

2.Запити на зміну Удосконалювання якості містить у собі здійснення дій по підвищенню ефективності й/ або результативності правил, процесів і процедур виконуючої організації. Запити на зміну створюються й використовуються як вхід процесу здійснення загального управління змінами (див тему Управління інтеграцією),що дозволяє повністю розглянути рекомендовані поліпшення. Запити

на зміни можуть використовуватися для здійснення коригувальних або попереджуючих дій або для виправлення дефектів.

Забезпечення якості: виходи 3. Оновлення плану управління проектом

Елементи плану управління проектом, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-план управління якістю;

-план управління розкладом; і

-план управління вартістю.

4. Оновлення документів проекту

Документи проекту, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-звіти по аудитах якості;

-плани навчання; і

-документацію процесу.

4. Контроль якості

Контроль якості являє собою процес контролю й запису результатів дій, спрямованих на забезпечення якості, для оцінки виконання й розробки рекомендацій щодо необхідних змін. Контроль якості здійснюється протягом усього проекту. Стандарти якості містять у собі процеси проекту й цілі по продуктах. До результатів проекту відносяться як результати робіт, так і управлінські результати, такі як показники виконання вартості й строків. Контроль якості часто проводиться відділом контролю якості або іншим підрозділом організації зі схожою назвою. Дії по контролю якості виявляють причини низької якості процесів або продуктів і дозволяють винести рекомендації й/або почати дії по їхньому усуненню.

Команда управління проектом повинна мати знання й навички статистичного аналізу якості, особливо методу вибіркових оцінок і теорії ймовірності, необхідних для того, щоб уміти оцінити результати контролю якості. Крім усього іншого, для команди проекту, можливо, виявиться корисним знати різницю між такими парами термінів:

-запобіганням (недопущення появи помилок у процесі) і перевіркою (недопущення потрапляння помилкових результатів до споживача).

-вибірковою перевіркою відповідності (результат або задовільний, або ні) і вибірковою перевіркою відхилень (результат оцінюється по числовій шкалі, що вимірює ступінь відповідності).

-допустимим відхиленням (результат прийнятний, якщо він перебуває в допустимих рамках) і контрольними межами (граничні значення, що показують, чи залишається процес керованим).

Контроль якості:

входи, інструменти, методи й виходи Блок-схема даних при контролі якості Контроль якості: входи

1.План управління проектом, описаний у темі Управління інтеграцією, містить план управління якістю, використовуваний для контролю якості. План управління якістю описує порядок проведення контролю якості в рамках проекту.

2.Метрики якості описані в другому питанні цієї теми.

3.Контрольні списки якості описані в другому питанні цієї теми.

4.Результати вимірювання виконання робіт використовуються для створення метрик операцій проекту, що дозволяє оцінити фактичне виконання в порівнянні із плановим. Ці метрики містять у

собі, серед іншого:

-планові технічні показники в порівнянні з фактичними;

-планове виконання строків у порівнянні з фактичним; і

-планове виконання вартості в порівнянні з фактичним.

Контроль якості: входи (закінчення)

5. Схвалені запити на зміну Будучи частиною процесу здійснення загального управління змінами, оновлення статусу управління змінами показують, що одні зміни схвалені, а інші ні. Схвалені запити на зміну можуть містити в собі такі модифікації, як виправлення дефектів, перегляд методів

роботи й розклади. Повинні проводитися перевірки своєчасного впровадження схвалених змін.

6.Результати роботи Описані в темі Управління інтеграцією.

7.Активи процесів організації, які можуть впливати на процес контролю якості, містять у собі, серед

іншого:

-стандарти й правила відносно якості;

-стандартні робочі інструкції; і

-процедури складання звітів про проблеми й дефекти, а також правила комунікацій.

Контроль якості: інструменти і методи

Перші сім з даних інструментів і методів відомі як «сім основних інструментів якості Ішикави».

1 Причинно-наслідкові діаграми

Причинно-наслідкові діаграми, також називані діаграмами Ішикави або діаграмами «риб'ячий кістяк», ілюструють зв'язок різних факторів з можливими проблемами й наслідками. (приклад причиннонаслідкової діаграми див. наступний слайд).

Можливу першопричину можна виявити, постійно задаючи питання «чому?» або «як?» рухаючись уздовж однієї з ліній. При аналізі першопричин можуть бути використані діаграми «чому-чому» і «як-як».

Причинно-наслідкові діаграми також використовуються при аналізі ризиків. Приклад загальної причинно-наслідкової діаграми

Приклад причинно-наслідкової діаграми

Контроль якості: інструменти і методи

.2 Контрольні карти описані в раніше. Контрольні карти призначені для збору й аналізу відповідних даних з метою визначення статусу якості процесів і продуктів проекту.

Контрольні карти дають наочне подання про розвиток процесу в часі. Контрольні карти можуть використовуватися для відображення випадків, коли в процесі виникають різні зміни, викликані особливими причинами, здатними створити умови, що не піддаються контролю. Вони являють собою графічне відображення відхилення процесу й дають відповідь на питання: «чи перебуває відхилення даного процесу в рамках установлених меж?» Характер розташування точок даних на контрольній карті довільно коливних значень може говорити про несподівані перегони в процесі або тенденції до поступового збільшення відхилення. За допомогою моніторингу виходів процесу із часом контрольні карти можуть допомогти оцінити, чи привело впровадження змін процесу до бажаних поліпшень.

Якщо процес протікає в рамках установлених меж, він залишається під контролем і не має потреби в корективах. Вносити корективи в процес треба тоді, коли процес виходить за рамки встановлених меж. Сім послідовних точок за межами верхньої або нижньої контрольної границі вказують на процес, що вийшов з-під контролю. Верхня й нижня контрольна границя звичайно встановлюються в межах ± 3 сигми, де 1 сигма – одне середнє квадратичне відхилення.

.

Контроль якості: інструменти і методи

3. Розробка блок-схем

Блок-схеми, описані раніше, використовуються при контролі якості для визначення вузьких місць процесу й виявлення потенційних можливостей удосконалювання процесу. Блок-схеми також використовуються при аналізі ризиків.

4. Гістограми - це вертикальна стовпчикова діаграма, що відображає розподіл змінних. Кожний стовпчик представляє параметр або властивість проблеми/ситуації. Висота кожного стовпчика позначає відносну частоту властивості. Даний інструмент ілюструє найбільш часту причину виникнення проблем процесу по кількості й відносній висоті стовпчиків.

Контроль якості: інструменти і методи

5. Діаграма Парето є особливим типом гістограми, упорядкованої по частоті виникнення. Вона показує,

яка кількість виявлених дефектів є наслідком причин, що належать до певного типу або категорії. Порядок ранжирування елементів у діаграмі Парето використовується для прийняття рішень про проведення коригувальних впливів. Команда проекту повинна в першу чергу ухвалювати рішення щодо тих проблемам, які є причиною найбільшої кількості дефектів.

Діаграма Парето концептуально пов'язана із законом Парето, що стверджує, що відносно мале число причин звичайно викликає більшість проблем або дефектів. Цей закон також відомий як принцип 80/20, відповідно до якого 80 % проблем викликано 20 % причин.

Контроль якості: інструменти і методи

6. Діаграми тренда відображає історію й характер змін. Діаграма тренда -це лінійний графік, що відображає точки даних, розташованих на графіку в порядку їхнього виникнення. Діаграма тренда дає уявлення про тенденції, коливання в часі, а також про позитивні й негативні зміни процесу в часі. Аналіз тенденцій проводиться за допомогою діаграм тренда й містить у собі використання математичних методів для прогнозування майбутніх результатів на основі даних минулих періодів. Аналіз тенденцій часто використовується для спостереження за такими показниками:

-Технічне виконання. Скільки помилок або дефектів виявлено, і скільки ще не виправлено?

-Виконання вартості й строків. Скільки операцій виконано зі значними відхиленнями в кожний період часу?

Контроль якості: інструменти і методи

7. Діаграма розкиду показує взаємозв'язок між двома змінними. Даний інструмент дозволяє команді контролю якості вивчити й визначити можливий взаємозв'язок між змінами, спостережуваними в обох змінних. На графіку проти залежних змінних зображуються незалежні змінні. Чим ближче одна до одної точки на діагональній лінії, тим тісніше вони пов'язані.

Контроль якості: інструменти і методи (виходи)

8.Вибіркове оцінювання Описано раніше. Порядок відбору й перевірки вибірок визначений у плані якості.

9.Інспекція - це перевірка продукту роботи для визначення його відповідності задокументованим стандартам. Як правило, результати інспекції містять результати вимірювань. Інспекція може проводитися на будь-якому рівні. Наприклад, інспекція результатів може проводитися по окремій операції або по кінцевому продукту проекту. Інспекція також може позначатися іншими термінами: «перевірка», «експертна оцінка», «аудит» або «наскрізний контроль». У деяких прикладних областях ці терміни мають більш вузьке й спеціальне значення. Інспекція також використовується для підтвердження усунення дефектів.

10.Перевірка схвалених запитів на зміну

Всі схвалені запити на зміну повинні бути перевірені для підтвердження того, що вони впроваджені саме так, як було схвалено.

Контроль якості: виходи

1.Результати вимірювань у процесі контролю якості є документованими результатами дій по контролю якості у форматі, визначеному під час планування якості.

2.Підтверджені зміни Будь-які змінені або виправлені елементи інспектуються, і їх або приймають, або відхиляють до надання повідомлення про рішення. Відхилені елементи можуть зажадати доробки.

3.Підтверджені результати Метою контролю якості є визначення правильності результатів. Результатами виконання процесів контролю якості є підтверджені результати. Підтверджені результати є входом підтвердження змісту (див тему Управління змістом) для формалізованого приймання.

Контроль якості: виходи 4. Оновлення активів процесів організації

Елементи активів процесів організації, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

- Заповнені контрольні списки. При використанні контрольних списків заповнені списки стають

частиною документації по проекту (див. тему Управління інтеграцією).

- Документація по накопичених знаннях. Причини відхилень, обґрунтування на користь вибору того або іншого коригувального впливу й інші знання, накопичені в результаті процесу контролю якості, документуються, для того щоб стати частиною історичної бази даних як для даного проекту, так і для самої виконуючої організації. Накопичені знання оформляються у вигляді документів протягом усього життєвого циклу проекту, але обов'язково, як мінімум, у процесі завершення проекту.

Контроль якості: виходи

5. Запити на зміну

Якщо рекомендовані коригувальні або попереджуючі дії, або виправлення дефектів вимагають змін плану управління проектом, необхідно ініціювати запит на зміну (див тему Управління інтеграцією) відповідно до визначеного процесу здійснення загального управління змінами.

6. Оновлення плану управління проектом

Елементи плану управління проектом, які можуть бути оновлені, містять у собі, серед іншого:

-план управління якістю; і

-план удосконалювання процесів.

7. Оновлення документів проекту

Документи проекту, які можуть бути оновлені, містять у собі, зокрема, стандарти якості.

Тема: Моделі зрілості по управлінню проектами інформатизації (CMMI)

СММ (Capability Maturity Model) - це система оцінювання та перевірки можливостей компанії, зрілість якої відповідає одному з п'яти рівнів.

Модель СММ Capability Maturity Model була розроблена в 1991 році Інститутом програмної інженерії Університету Карнегі-Меллона (Software Engineering Institute, SEI) для розробки програмних продуктів. Із часом було випущено ціле сімейство моделей.

У 2002 році SEI опублікував нову модель CMMI (Capability Maturity Model Integration), що поєднує раніше випущені моделі й ураховує вимоги міжнародних стандартів.

В основі CMM/CMMI лежить поняття процесу.

Основні компоненти CMMI

Рівень зрілості (Maturity level) - це чітко визначений щабель розвитку на шляху до зрілості процесів. П'ять рівнів зрілості являють собою високорівневу структуру СММ

Основні компоненти CMMI

Ключова група процесів (КРА - Key process area) - Кожний Рівень зрілості складається із Ключових груп процесів. Кожна Ключова група процесів визначає набір взаємопов’язаних процесів, спільне застосування яких забезпечує досягнення основних цілей, необхідне для підвищення стабільності процесу до певного Рівня зрілості. Ключові групи процесів були виділені таким чином, щоб вони характеризували конкретний Рівень. Наприклад, однією із КРА Рівня 2 є Планування проекту.

Основні компоненти CMMI

Група процесів (process area) — група взаємозалежних дій, виконання яких дозволяє досягти мети даної групи процесів.

Практика (practice) — опис дій, які варто почати, щоб «пустити в хід» ключові елементи даної групи процесів. Спеціальна практика - це дії, що необхідні для досягнення спеціальної мети.

Основні компоненти CMMI

Ціль (goal) являє собою заяву на вищому рівні про те, що повинно бути досягнуто при ефективному застосуванні практик. Спеціальні цілі застосовні до конкретної групи процесів.

Цілі резюмують основні дії ключової групи процесів (КРА) й можуть використовуватися для визначення ефективності впровадження організацією або проектом цієї КРА. Цілі визначають обсяг, границі й призначення кожної КРА.

Приклад цілі КРА "Планування проекту": "Оціночні значення документуються й використовуються

при плануванні й моніторингу проекту".

Основні компоненти CMMI

Загальна мета (generic goal) називається загальною тому, що одне й та саме формулювання мети з'являється в різних групах процесів. У стадійному поданні CMMI кожна група процесів має тільки одну загальну мету.

Загальна практика (generic practice) — елемент інституалізації процесів, певним чином гарантія того, що процеси даної групи будуть ефективними, повторюваними й стабільними.

Основні компоненти CMMI

Інституціоналізація (Institutionalization) - Повне впровадження процесу до його становлення частиною корпоративної культури організації.

Уточнення загальних практик (Generic practice elaborations) є керівництвом із застосування загальних практик до конкретної групи процесів.

Основні компоненти CMMI

Загальні ознаки (Common Features) - Практичні дії розділені по п'яти секціях загальних ознак:

Зобов'язання по виконанню, Здатність виконання, Виконувані дії, Вимірювання й аналіз і Перевірка впровадження.

Загальні ознаки відображають впровадження й інституціоналізацію ключової групи процесів КРА: ефективність, повторюваність, стабільність.

Загальна ознака "Виконувані дії" описує роботи із впровадження.

Чотири ознаки, що залишилися описують, наскільки процеси, що створені в організації, стали частиною корпоративної культури.

Основні компоненти CMMI

Базові практики (Key practices) - Кожна Ключова група процесів (КРА) описується за допомогою Базових практик, які, будучи виконаними, допомагають досягти цілей цієї КРА. Базові практики описують інфраструктуру й роботи, які багато в чому сприяють ефективному впровадженню й

інституціоналізації КРА.

Наприклад, однією з базових практик КРА "Планування проекту" є: "План проекту з розробки ПЗ розробляється відповідно до документованої процедури".

Основні компоненти CMMI

Підпрактика (subpractice) (або інакше, підлеглі базові практики) — детальний опис дій, які можуть стати керівництвом для інтерпретації спеціальних і загальних практик.

Підпрактики наводяться під текстом базових практик і описують, що очікується від організації по виконанню даної базової практики.

Підпрактики можуть використовуватися як допомога при визначенні, чи задовільно впроваджені базові практики.

Основні компоненти CMMI

Уточнення (discipline amplification) містять інформацію про конкретну інженерну дисципліну (наприклад, програмування, системний інжиніринг) і пов'язані зі спеціальними практиками.

Основні компоненти CMMI

Типовий робочий продукт (typical work product) — приклад того, що повинно бути отримане в результаті виконання спеціальної або загальної практики. Ці приклади названі типовими робочими продуктами, тому що можуть існувати й інші, не менш ефективні, робочі

продукти.

Модель CMMI випущена у двох варіантах - безперервне подання й стадійне подання

Воснові безперервного подання лежить концепція можливостей процесів у певній сфері (6 рівнів).

Воснові стадійного подання лежить концепція зрілості процесів організації в цілому (5 рівнів). Модель CMMI випущена у двох варіантах - безперервне подання й стадійне подання

Різниця між двома поданнями полягає в тому, що концепція можливостей процесів розглядає комплекс дій («практик»), пов'язаних з однією групою процесів,

у той час як концепція зрілості процесів розглядає комплекс процесів у масштабах всієї організації.

Безперервне подання CMMI

розглядає чотири категорії (групи) процесів:

управління проектами,

підтримка,

інженерія,

управління процесами.

Групи процесів по категоріях процесів безперервного подання CMMI

Групи процесів по категоріях процесів безперервного подання CMMI (продовження) Групи процесів по категоріях процесів безперервного подання CMMI (продовження)

Групи процесів по категоріях процесів безперервного подання CMMI (закінчення)

В основі безперервного подання лежить концепція можливостей процесів у певній групі. Організація може зосередитися на тій групі процесів, що для неї є найбільш критичною.

У цьому випадку можна говорити про рівень потенційних можливостей для обраної групи процесів. Це означає, наприклад, що організація може досягти 5-го рівня потенційної можливості по управлінню

проектами й залишатися нижче 2-го рівня потенційної можливості по управлінню процесами.

Рівні зрілості організації

Рівень 1: початковий (initial). Чітка організація процесів відсутня, процеси непередбачені, немає визначених правил і процедур розробки, успіх проектів звичайно є заслугою окремих осіб.

Рівень 2: керований (managed). Процеси визначаються й документуються, але вони сфокусовані на організації конкретного проекту, тобто не стандартизовані й можуть різнитися в різних проектах.

Рівень 3: визначений (defined). У всіх проектах процеси відповідають заданому корпоративному стандарту, так званому стандартному процесу організації.

Рівні зрілості організації

Рівень 4: керований на базі кількісних показників (quantitatively managed). Процеси стають передбачуваними й з'являється можливість управляти такими параметрами проекту, як кількість помилок, трудомісткість, обсяг переробок і т.д.

Рівень 5: оптимізований (optimizing). Процеси перебувають у стані постійного вдосконалювання, компанія може впроваджувати істотні інновації в процеси на основі аналізу кількісних показників, ідентифікувати кореневі причини проблем проектів і запобігати їхню появу.

Основні компоненти безперервного подання CMMI

Стадійне подання CMMI

У стадійному поданні CMMI кожний рівень зрілості характеризується сукупністю процесів, які в моделі позначаються як "Групи процесів" (Process Area).

В основі стадійного подання лежить концепція зрілості процесів організації в цілому

Стадійне подання CMMI

засноване на тому, що для досягнення певного рівня зрілості організація повинна впровадити всі без винятку процеси, що належать до даного й усіх попередніх рівнів зрілості.

Стадійне подання CMMI

Так, організація, що ставить за мету досягти 4-го рівня зрілості повинна освоїти всі процеси 2-го, 3-го й 4-го рівнів.

Якщо виявиться, що організація освоїла всі процеси 3-го й 4-го рівнів, але не освоїла хоча б одного процесу 2-го рівня зрілості, вона не буде визнана відповідною навіть 2-му рівню зрілості.

Основні компоненти стадійного подання CMMI

Взаємозв’язок груп процесів із рівнями зрілості Взаємозв’язок груп процесів із рівнями зрілості Взаємозв’язок груп процесів із рівнями зрілості

Як видно, переважна кількість процесів УП належать до 2-го й 3-го рівнів зрілості

Рівень 1. Початковий ("Анархія“)

Симптоми:

-співробітники самі визначають, що добре, а що погано;

-витрати і якість не прогнозуються;

-відсутні формалізовані плани;

-відсутній контроль змін;

-вище керівництво погано уявляє реальний стан справ

Рівень 2. Керований ("Фольклор“)

Симптоми:

-виявлена певна повторюваність організаційних процесів;

-досвід організації представлений у вигляді переказів корпоративної міфології;

-знання накопичуються у вигляді особистого досвіду співробітників і пропадають при їхньому звільненні.

Рівень 3.Визначений ("Стандарти“)

Симптоми:

-корпоративна міфологія записана на папері;

-процеси повторювані й не залежать від особистих якостей виконавців;

-інформація про процеси для вимірювання ефективності не збирається;

-наявність формалізованого опису процесів не означає, що вони працюють;

-організація починає адаптувати свій досвід до специфіки бізнесу;

-проводиться аналіз знань і вмінь співробітників з метою визначення необхідного рівня компетентності;

-розробляється стратегія розвитку компетентності

Рівень 4. Кількісно керований ("Вимірюваний“)

Симптоми:

- процеси вимірювані й стандартизовані

Рівень 5. Оптимізований

Симптоми:

-фокус на повторюваності й вимірності

-вся інформація про функціонування процесів фіксується

Різниця між двома поданнями полягає в тому, що концепція можливостей процесів (безперервне подання) розглядає комплекс дій («практик»), пов'язаних з однією групою процесів, у той час як

концепція зрілості процесів (стадійне подання) розглядає комплекс процесів у масштабах всієї організації.

Приклад

Модель зрілості керівника проекту Зрілість керівника. Рівень 1. Зрілість керівника. Рівень 2.

Зрілість керівника. Рівень 2. (закінчення)

Зрілість керівника. Рівень 3. Зрілість керівника. Рівень 3. (закінчення)

Зрілість керівника. Рівень 4. Зрілість керівника. Рівень 4. (закінчення)

Зрілість керівника. Рівень 5. Зрілість керівника. Рівень 5. (закінчення)

Успіх проекту багато в чому визначається тим, як організоване його управління CMMI включає в УП такі групи процесів:

планування проекту;

моніторинг і контроль процесів проекту;

управління угодами з постачальниками;

інтегроване управління постачальниками;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]