Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ALL(PDF)

.pdf
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
6.82 Mб
Скачать

Управління закупівлями проекту

Сутність управління закупівлями проекту

Планування закупівель

Здійснення закупівель

Управління закупівельною діяльністю

Закриття закупівель

1. Сутність управління закупівлями проекту

Управління закупівлями проекту містить у собі процеси покупки або придбання тих необхідних продуктів, послуг або результатів, які виробляються поза виконуючою організацією. Організація може виступати в ролі як покупця, так і продавця продуктів, послуг або результатів проекту.

Управління закупівлями проекту містить у собі процеси управління контрактами й змінами, необхідні для складання й адміністрування контрактів або замовлень на покупку, підготовлених уповноваженими членами команди проекту.

Управління закупівлями проекту також передбачає адміністрування всіх контрактів на придбання проекту, укладених сторонньою організацією (покупцем) з виконуючою організацією (продавцем), а також адміністрування контрактних зобов'язань, покладених на команду проекту за контрактом.

Основні процеси управління закупівлями проекту

Планування закупівель

Здійснення закупівель

Управління закупівельною діяльністю

Закриття закупівель

Процеси управління закупівлями проекту містять у собі роботу з контрактами, які є юридичними документами, що регулюють правові відносини між покупцем і продавцем.

Контракт - це взаємна угода, що зобов'язує продавця надати покупцеві певні продукти, послуги або результати, а покупця - надати продавцеві грошове або інше належне зустрічне задоволення.

Угода може бути простою або складною; у ній може бути відбита простота або складність результатів і необхідних дій.

Закупівельний контракт містить основні положення й умови та може містити в собі інші пункти, які визначає покупець для зазначення того, що саме продавець повинен зробити або надати.

В обов'язки команди управління проектом входить забезпечення того, що закупівлі задовольняють конкретні потреби проекту при дотриманні правил організації відносно процедур закупівлі.

Залежно від прикладної області, контракт також може називатися «угодою», «договором», «субпідрядом» або «замовленням на покупку».

У більшості організацій є документовані норми й правила, що визначають порядок здійснення закупівель і вказують, хто має повноваження підписувати й адмініструвати подібні угоди від імені

організації.

Хоча всі документи проекту в тій або іншій формі аналізуються й проходять процедуру узгодження, процес затвердження контракту звичайно буває більш тривалим у силу юридичної відповідальності, що він накладає.

У процесі обговорення й затвердження основна увага приділяється точному опису в юридичних термінах продуктів, послуг і результатів відповідно до вимог проекту.

На ранній стадії команда управління проектом може скористатися підтримкою фахівців у сфері укладання договорів, закупівельної діяльності, правовій сфері й технічних галузях знань.

Звертання до фахівців за допомогою може бути обов'язковою відповідно до правил організації.

Різні дії, здійснювані в ході процесів управління закупівлями проекту, утворять життєвий цикл контракту.

Активне управління життєвим циклом контракту й ретельно вивірені формулювання положень і умов контрактів на закупівлю дозволяють уникнути, знизити або передати продавцеві деякі ризики проекту, що піддаються визначенню.

Укладання контракту на поставку продукту або надання послуг є одним зі способів розподілу відповідальності за управління або розподіл потенційних ризиків.

Складний проект може передбачати одночасне або послідовне управління кількома контрактами або субпідрядами. У таких випадках життєвий цикл кожного контракту може закінчитися під час кожної з фаз життєвого циклу проекту.

Управління закупівлями проекту розглядається з погляду відносин між продавцем і покупцем. Відносини покупець-продавець можуть існувати на різних рівнях у рамках будь-якого проекту, а також між організаціями, що є внутрішніми або зовнішніми стосовно організації-замовника.

Залежно від прикладної області продавець може називатися «підрядником», «субпідрядником», «виконавцем», «постачальником послуг» або просто «постачальником».

Залежно від положення покупця в циклі закупівель проекту він може називатися «клієнтом»,

«замовником», «генеральним підрядником», «підрядником», «організацією-замовником», «державною організацією», «замовником послуг» або «покупцем».

Протягом життєвого циклу контракту продавець може спочатку розглядатися як здобувач контракту, що пропонує ціну, потім як обраний постачальник і, нарешті, як постачальник або виконавець, що має контрактні зобов'язання.

Якщо предметом придбання не є матеріали, вироби або звичайні продукти, продавець здійснює управління роботою як проектом.

У таких випадках покупець стає замовником і, у силу цього, ключовою зацікавленою стороною проекту для продавця.

Команда управління проектом з боку продавця зацікавлена брати участь у всіх процесах управління проектом, а не тільки в процесах з даної галузі знань.

Положення й умови контракту стають ключовими входами багатьох процесів управління з боку продавця. Контракт може безпосередньо містити входи (наприклад, основні результати, ключові контрольні події, показники вартості) або може обмежувати варіанти вибору команди проекту (наприклад, схвалення покупцем рішень по забезпеченню проекту персоналом).

При розгляді цієї теми передбачається, що покупець входить у команду проекту, а продавці не є частиною організації, до якої належить команда проекту.

А також передбачається, що між покупцем і продавцем оформлені й існують формальні договірні відносини.

Однак більша частина описаного матеріалу рівною мірою застосовна й до недоговірних відносин, укладених з іншими підрозділами організації команди проекту.

2. Планування закупівель

Планування закупівель - це процес документування рішень відносно закупівель для проекту, формування підходу й визначення потенційних продавців.

У процесі планування закупівель установлюється, які потреби проекту можна й потрібно задовольнити шляхом закупівель товарів, послуг або результатів у сторонніх стосовно проекту організацій, а які потреби проекту можна задовольнити силами команди проекту.

Планування закупівель припускає розгляд кількох питань:

купувати чи ні?

якщо купувати, то що саме, як, скільки й коли?

Увипадку придбання необхідних для проекту товарів, послуг або результатів у сторонніх організацій, всі процеси від планування закупівель до закриття контракту виконуються для кожного предмета покупки або придбання.

Процес планування закупівель також передбачає вивчення потенційних продавців, особливо якщо покупець зацікавлений у збереженні певного ступеня впливу на рішення по придбанню або контролю над ними.

Також варто приділяти увагу тому, хто саме відповідає за одержання або володіння необхідними дозволами й ліцензіями на здійснення тієї або іншої професійної діяльності, які можуть знадобитися при виконанні проекту відповідно до вимог законодавства, нормативних актів або правил організації.

Вимоги розкладу проекту можуть впливати на стратегію планування закупівель. На розклад проекту можуть вплинути рішення, прийняті при розробці плану управління закупівлями. Ці рішення тісно пов'язані з розробкою розкладу, оцінкою ресурсів операцій (див. тему “Управління строками проекту”) і рішеннями «виробляти або купувати».

Процес планування закупівель містить у собі аналіз ризиків, пов'язаних з кожним рішенням «виробляти або купувати», а також аналіз типу контракту, що планується укласти з метою зниження ризиків або, у деяких випадках, їхньої передачі продавцеві.

Планування закупівель проекту: входи, інструменти й методи, виходи Блок-схема даних при плануванні закупівель Планування закупівель: входи

1. Базовий план по змісту описує потребу в проекті, обґрунтування, вимоги й поточні межі проекту (Див. тему “Управління змістом”). Він складається з таких елементів:

Опис змісту (опис змісту продукту, опис послуги й опис результату, список результатів і критерії приймання, а також важлива інформація відносно технічних проблем або питань, які можуть впливати на оцінку вартості). Серед прикладів обмежень можна навести необхідні дати поставки, доступність кваліфікованих людських ресурсів і правила організації.

ІСР.

Словник ІСР (наводяться відповідні детальні описи робіт, необхідних для досягнення кожного результату).

Планування закупівель: входи

2.Документація по вимогах може містити:

важливу інформацію про вимоги проекту, що враховується під час планування закупівель;

вимоги, що мають договірні й правові аспекти, які можуть стосуватися здоров'я, безпеки, надійності, продуктивності, охорони навколишнього середовища, страхування, права на

інтелектуальну власність, рівня можливості працевлаштування, ліцензій й дозволів, - всі ці аспекти повинні враховуватися при плануванні закупівель.

Планування закупівель: входи

3. Партнерські угоди - це правові договірні угоди між двома або більше господарюючими суб'єктами про формування партнерств або спільних підприємств або інші домовленості, визначені сторонами.

Ці угоди визначають ролі продавця й покупця для кожної сторони. У момент припинення існування виниклої комерційної можливості дія партнерської угоди також закінчується. Під час дії партнерської угоди вона в значній мірі впливає на процес планування проекту. Таким чином, якщо в рамках проекту діє партнерська угода, ролі продавця й покупця, як правило, визначені, так само як визначені й такі аспекти, як зміст робіт, конкурентні вимоги й інші важливі питання.

Планування закупівель: входи

4.Реєстр ризиків містить інформацію, що належить до ризиків, наприклад ідентифіковані ризики, особи, відповідальні за ризики, і реагування на ризики (Див. тему “ Управління ризиками ” ).

5.Контрактні угоди, що стосуються ризиків, включають угоди, у тому числі договори про страхування, прийняття зобов'язань, надання послуг і інші угоди, що передбачають конкретну відповідальність кожної зі сторін за визначені ризики (Див. тему “ Управління ризиками ”).

Планування закупівель: входи

6.Вимоги до ресурсів операцій містять інформацію про конкретні потреби, такі як людські ресурси, обладнання або місце розташування (Див. тему “ Управління строками проекту ”).

7.Розклад проекту містить інформацію про необхідні строки або обов'язкові дати одержання результатів (Див. тему “ Управління строками проекту ”).

8.Оцінки вартості операцій, розроблені в рамках дій по закупівлях, використовуються для оцінювання обґрунтованості заявок або пропозицій, отриманих від потенційних продавців (Див. тему “ Управління вартістю проекту ”).

Планування закупівель: входи

9.Базовий план виконання вартості надає докладну інформацію про розподіл запланованого бюджету

вчасі (Див. тему “ Управління вартістю проекту ”).

10.Фактори середовища підприємства, які можуть впливати на процес планування закупівель, містять у собі, серед іншого:

ситуацію на ринку;

продукти, послуги й результати, наявні на ринку;

постачальників, у тому числі показники їхньої діяльності або репутацію;

типові положення й умови поставки продуктів, пропозиції послуг і результатів або галузеві умови; і

унікальні місцеві вимоги.

Планування закупівель: входи

11. Активи процесів організації, які впливають на процес планування закупівель, містять у собі, серед іншого:

формальні правила, процедури й провідні вказівки в сфері закупівель. У більшості організацій є формальні процедури здійснення закупівель і підрозділи, що займаються ними. У тих випадках, коли відсутня подібна підтримка відносно закупівель, команда проекту повинна сама забезпечувати себе ресурсами й спеціальними знаннями для здійснення дій по закупівлях;

системи управління, які враховуються при розробці плану управління закупівлями й при

виборі типів контрактів, які будуть використовуватися;

розроблену багаторівневу систему постачальників, що пройшли попередній кваліфікаційний відбір з урахуванням минулого досвіду роботи з ними.

Планування закупівель: інструменти й методи

1.Аналіз «виробляти або купувати» - це метод з галузі загального менеджменту, використовуваний для визначення того, чи можна зробити певний продукт або послугу силами команди проекту або їх необхідно купувати на стороні. Іноді виконуюча організація може мати у своєму розпорядженні необхідні можливості, але вони можуть бути виділені для роботи над іншими проектами, у цьому випадку для досягнення цілей розкладу проекту, можливо, доведеться забезпечувати таку діяльність ресурсами ззовні.

На рішення «виробляти або купувати» можуть впливати обмеження бюджету. Якщо приймається рішення «купити», тоді надалі також необхідно вирішити придбати у власність, або взяти лізинг. При аналізі «виробляти або купувати» повинні враховуватися всі відповідні витрати, як прямі, так і непрямі, супутні витрати. Наприклад, в аналіз покупець включає як фактично оплачені видатки на покупку продукту, так і накладні видатки на управління процесом придбання, а також утримування й технічне обслуговування купленого товару.

Планування закупівель: інструменти й методи

2. Експертна оцінка.

Часто для оцінки входів і виходів даного процесу використовується технічна експертна оцінка. Експертні оцінки по закупівлях також можуть використовуватися для розробки або зміни критеріїв

оцінки пропозицій продавців.

Експертні оцінки юридичних питань можуть передбачати звертання до юристів для одержання допомоги в складанні контрактів, що містять нестандартні положення й умови поставки. Така юридична експертиза, включаючи ділову й технічну оцінку, може застосовуватися відносно як технічних деталей продуктів, що купують, послуг або результатів, так і різних аспектів процесів управління закупівлями.

Планування закупівель: інструменти й методи

3. Типи контрактів. Розподіл ризиків між продавцем і покупцем визначається типом контракту. Тип контрактних угод із твердою фіксованою ціною звичайно є кращим типом, за який виступає й на

якому часто наполягає більшість організацій, у деяких випадках інтереси проекту у кращий спосіб можуть бути представлені іншими типами контрактів. Якщо планується використовувати тип контракту, відмінний від контракту із твердою фіксованою ціною, на команду проекту покладається відповідальність обґрунтувати його використання. Використовуваний тип контракту і його конкретні положення й умови фіксують ступінь ризику, прийняту покупцем і продавцем.

У цілому, всі правові договірні відносини діляться на дві великі категорії: контракти з фіксованою ціною й контракти з відшкодуванням витрат. Також існує третій, змішаний тип, що широко використовується й називається контрактом «час і матеріали». На практиці немає нічого незвичайного в тому, що кілька типів комбінуються в рамках однієї закупівлі.

Планування закупівель: інструменти й методи Контракти з фіксованою ціною. Цей вид контакту передбачає загальну фіксовану вартість продукту,

що поставляється, або надаваної послуги. Контракти з фіксованою ціною також можуть передбачати заохочення за досягнення або поліпшення окремих заданих показників проекту, наприклад запланованих дат поставки, технічного виконання й виконання вартості або інших показників, що піддаються кількісному визначенню й наступному вимірюванню. Відповідно до контрактів з фіксованою ціною продавці зобов'язані за законом виконувати такі контракти або нести можливі фінансові збитки у випадку їхнього невиконання. Покупці ж, відповідно до положень таких контрактів, зобов'язані точно вказувати продукт або послугу, що купується. Зміни змісту можуть мати місце, але, як правило, це приводить до збільшення контрактної ціни.

Різновиди контрактів з фіксованою ціною:

Контракти із твердою фіксованою ціною (ТФЦ, FFP).

Контракти з фіксованою ціною й заохочувальною винагородою (ФЦЗВ, FPIF).

Контракти з фіксованою ціною й застереженням про можливе коригування ціни

(ФЦКЦ, FP-EPA).

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти із твердою фіксованою ціною (ТФЦ, FFP). Найширше використовуваним типом контрактів є контракт із твердою фіксованою ціною. Більшість організацій-замовників віддає перевагу саме цьому типу контракту, тому що ціна товарів установлюється на самому початку й не змінюється, якщо не змінюється зміст робіт. Будь-яке збільшення вартості, викликане несприятливими обставинами, однаково є відповідальністю продавця, що зобов'язаний закінчити роботу. Відповідно до контракту ТФЦ покупець зобов'язаний точно вказати продукт або послугу, що купується, а будьякі зміни опису закупівлі можуть збільшити витрати покупця.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти з фіксованою ціною й заохочувальною винагородою (ФЦЗВ, FPIF). Ця угода з фіксованою ціною надає покупцеві й продавцеві деяку гнучкість, оскільки допускає відхилення від виконання й передбачає заохочення за досягнення застережених показників. Як правило, такі заохочення пов'язані з виконанням вартості, строків або з технічним виконанням з боку продавця. Показники виконання встановлюються на початку, а кінцева ціна контракту визначається після завершення всіх робіт залежно від їхнього виконання продавцем. У рамках контрактів ФЦЗВ установлюється верхня планка ціни, і відповідальність за всі витрати вище даної планки покладаються на продавця, що зобов'язаний завершити роботу.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти з фіксованою ціною й застереженням про можливе коригування ціни (ФЦКЦ, FP-EPA).

Цей тип контракту використовується в тому випадку, якщо продавець виконує його кілька років, до чого звичайно прагнуть при довгострокових відносинах. Ціна по такому контракту фіксована, однак у контракт включається особливе положення, відповідно до якого продавець або постачальник послуг при настанні певних економічних умов може змінювати ціну відповідно до наведеного в застереженні правилами розрахунків; звичайно мається на увазі можливість зміни контрактної ціни у зв'язку зі зміною середньоринкових цін на певні види товарів або зміною рівня інфляції. Застереження про коригування ціни має бути прив'язане до надійного фінансового індексу, використовуваного для точного коригування кінцевої ціни. Контракт ФЦКЦ покликаний захищати як покупця, так і продавця від зовнішніх умов, які вони не можуть контролювати.

Планування закупівель: інструменти й методи Контракти з відшкодуванням витрат. Продавцеві відшкодовуються застережені витрати за виконання

робіт з контракту, а також виплачується винагорода, що складає його прибуток. У контракти з відшкодуванням витрат часто включаються пункти, що передбачають заохочення й бонуси за строге дотримання або поліпшення окремих запланованих показників проекту (наприклад, вартість, строки або технічне виконання).

Трьома найпоширенішими типами контрактів з відшкодуванням витрат є:

контракт із відшкодуванням витрат плюс фіксована винагорода (ВЗФВ, CPFF),

контракт із відшкодуванням витрат плюс заохочувальна винагорода (ВЗЗВ, CPIF),

контракт із відшкодуванням витрат плюс преміальна винагорода (ВЗПВ, CPAF).

Контракт із відшкодуванням витрат забезпечує гнучкість проекту, дозволяючи змінювати вказівки для продавця в тому випадку, якщо зміст робіт не може бути точно описаний на початку й має потребу в коректуванні або існує ймовірність виникнення високих ризиків під час виконання робіт.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти з відшкодуванням витрат плюс фіксована винагорода (ВЗФВ, CPFF). Продавцеві відшкодовуються всі застережені витрати на виконання робіт з контракту, а також виплачується фіксована винагорода, що становить певний відсоток від початкової оцінної вартості проекту.

Винагорода виплачується тільки за завершену роботу й не змінюється залежно від ефективності роботи продавця. Суми винагороди не змінюються, якщо не змінюється зміст проекту.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти з відшкодуванням витрат плюс заохочувальна винагорода (ВЗПВ, CPIF). Продавець одержує відшкодування всіх застережених витрат на виконання робіт з контракту, а також заздалегідь визначена винагорода за досягнення конкретних показників виконання, застережених у контракті. При укладанні контрактів такого типу оговорюється, що якщо кінцеві витрати виявляються більшими або меншими рівня витрат, оціненого на початку, то зекономлені/перевитрачені кошти розподіляються між продавцем і покупцем у заздалегідь оговореному співвідношенні, наприклад у співвідношенні 80/20 від різниці між запланованими витратами й фактичним виконанням контракту продавцем.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти з відшкодуванням витрат плюс преміальна винагорода (ВВПВ, CPAF). Продавцеві відшкодовуються всі застережені витрати, але більша частина винагороди виплачується тільки на підставі виконання ряду суб'єктивних критеріїв виконання, визначених у контракті. Визначення винагороди ґрунтується винятково на суб'єктивній оцінці покупцем виконання контракту продавцем і, як правило, не підлягає оскарженню.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти «час і матеріали» (ЧМ, T&M) є змішаним типом договірних угод, що містять положення як контрактів з відшкодуванням витрат, так і контрактів з фіксованою ціною. Вони часто використовуються при додатковому наборі персоналу, залученні експертів і будь-якої сторонньої підтримки в тих випадках, коли неможливо швидко встановити точний перелік робіт.

Планування закупівель: інструменти й методи

Контракти «час і матеріали» (ЧМ, T&M) нагадують контракти з відшкодуванням витрат тим, що вони допускають виправлення й збільшення вартості для покупця. У момент укладання контракту покупець може не вказувати загальну вартість за договором і точну кількість предметів, які необхідно поставити. Таким чином, вартість таких контрактів може збільшуватися, як і в контрактах з відшкодуванням витрат. Для запобігання необмеженого збільшення вартості багато організацій вимагають включення в усі контракти ЧМ граничних значень ціни й строків. C іншої сторони, контракти ЧМ також можуть нагадувати угоди з фіксованою ціною, коли в контракті вказуються певні параметри. Ставки оплати робочих годин або вартість матеріалів, у тому числі прибуток продавця, можуть бути заздалегідь установлені покупцем і продавцем, якщо обидві сторони дійшли згоди із приводу вартості визначених категорій ресурсів, наприклад визначеної ставки погодинної оплати праці провідних програмістів або визначеної ціни за одиницю матеріалу.

Планування закупівель: виходи

1. План управління закупівлями описує порядок управління процесами закупівлі, починаючи з розробки закупівельної документації й закінчуючи закриттям контракту.

Залежно від потреб кожного проекту план управління закупівлями може бути офіційним або неофіційним, докладним або узагальненим.

План управління за купівлями є допоміжним елементом плану управління проектом (Див. тему “ Управління інтеграцією”).

Планування закупівель: виходи

План управління закупівлями може містити в собі провідні вказівки по таких пунктах:

типи використовуваних контрактів;

питання управління ризиками;

чи варто використовувати незалежні оцінки, і чи необхідні вони як критерії оцінювання;

дії, які команда управління проектом може робити в однобічному порядку, якщо в складі виконуючої організації є спеціалізований відділ закупівель, постачання або укладання контрактів;

типова закупівельна документація, якщо вона необхідна;

управління кількома постачальниками;

координація закупівель із іншими аспектами проекту, такими як розробка розкладу й звіти про виконання;

будь-які обмеження й допущення, які можуть вплинути на заплановані закупівлі;

забезпечення запасу часу, необхідного для підготовки й розміщення замовлення, виконання й доставку замовлення, і його урахування при розробці розкладу проекту;

прийняття рішень «виробляти або купувати» і їхнє узгодження із процесами оцінки ресурсів операцій і розробки розкладу;

установлення для кожного контракту контрольних строків здачі результатів і їхня координація із процесами розробки й управління розкладом;

визначення необхідності гарантій виконання контракту або укладання договорів страхування для зниження деяких видів ризиків проекту;

надання продавцям інструкцій з розробки й дотримання ієрархічної структури робіт (ІСР);

визначення форми й формату опису робіт із закупівель/контрактам;

визначення продавців, що пройшли кваліфікаційний відбір (якщо такі є), з якими буде вестися робота; і

визначення метрик закупівель, які буде використовуватися для управління контрактами й оцінки продавців.

Планування закупівель: виходи

2. Завдання постачальникові для кожної закупівлі розробляється на основі базового плану по змісту проекту й визначає тільки ту частину змісту проекту, що повинна бути включена у відповідний контракт.

У завданні постачальникові дається опис предмета придбання зі ступенем деталізації, достатньої для того, щоб потенційні постачальники могли визначити, чи можуть вони надати дані продукти, послуги або результати. Ступінь необхідної деталізації може розрізнятися залежно від характеру предмета поставки, потреб покупця або передбачуваної форми контракту. Інформація, що міститься в описі робіт, може містити в собі специфікації, необхідну кількість, рівні якості, робочі характеристики, період виконання, місце проведення робіт і інші вимоги.

Планування закупівель: виходи

Завдання постачальникові надається в письмовому вигляді в зрозумілій, повній і лаконічній формі. У нього включаються описи всіх необхідних супутніх послуг, таких як звіти про виконання або технічна підтримка продукту, що купується, після закінчення проекту. У деяких прикладних областях до змісту й формату завдання постачальникові пред'являються особливі вимоги. Для кожного окремого предмета закупівлі потрібне окреме завдання, однак кілька продуктів або послуг можуть бути об'єднані в групи, а група може розглядатися як один предмет закупівлі в рамках одного завдання.

Уміру просування процесу закупівель завдання постачальникам при необхідності можуть переглядатися

йуточнюватися доти, поки вони не будуть включені в підписані контракти.

Планування закупівель: виходи

3. Рішення «виробляти або купувати» - це прийняті й документально оформлені рішення про те, які продукти, послуги або результати проекту будуть купуватися на стороні, а які будуть вироблені самою командою проекту.

До таких рішень можуть належати рішення про необхідність страхових полісів або контрактів з гарантією виконання для того, щоб мати можливість протистояти деяким ідентифікованим ризикам.

Документи, що містять рішення «виробляти або купувати», можуть являти собою звичайний перелік рішень із короткою аргументацією. Ці рішення можуть бути змінені, якщо в ході наступних дій по закупівлях буде визначена потреба в іншому підході.

Планування закупівель: виходи

4. Закупівельна документація використовується для одержання пропозицій від потенційних продавців. Як правило, у тих випадках, коли рішення про вибір продавця залежить від ціни

(наприклад, при покупці серійного або стандартного продукту), використовуються такі терміни як «заявка», «тендер» або «розцінки». У випадках, коли пріоритетними є інші фактори (наприклад, технічні можливості або технологічні рішення), звичайно використовується термін «пропозиція». Різні види закупівельних документів звичайно називаються «запит інформації», «запрошення до подачі заявок», «запит пропозиції», «запит розцінок», «повідомлення про тендер», «запрошення до переговорів» і «початкова відповідь продавця». Використання спеціальної закупівельної термінології може розрізнятися залежно від галузі й місця проведення закупівель.

Планування закупівель: виходи

Щоб ясно й повною мірою розуміти відповіді кожного продавця й полегшити собі задачу з оцінювання заявок, покупець повинен чітко структурувати закупівельну документацію.

Ця документація містить у собі опис кращої форми надання пропозицій, відповідний опис робіт із закупівель, а також всі необхідні умови контрактів.

У випадку укладання контрактів з державними установами зміст і структура деякої або всієї документації по закупівлях може регламентуватися нормативними актами.

Планування закупівель: виходи

Складність і рівень деталізації закупівельної документації повинні бути адекватні вартості запланованих закупівель, а також ступеня можливих ризиків. Закупівельна документація повинна бути досить точною, щоб відповіді були адекватними, і їх можна було порівнювати, але при цьому досить гнучкою, щоб у продавців була можливість запропонувати більш ефективні способи задоволення сформульованих вимог.

Повідомлення потенційних продавців із запрошенням надіслати пропозиції або взяти участь у торгах здійснюється офіційно відповідно до встановлених процедур організації замовника, що може передбачати публікацію запиту в газетах, торговельних журналах, державних реєстрах або в Інтернеті.

Планування закупівель: виходи

5. Критерії вибору постачальника часто включаються в закупівельну документацію для одержання пропозицій.

Такі критерії розробляються й використовуються для оцінювання пропозицій продавців і можуть бути як об'єктивними, так і суб'єктивними.

Критерії вибору можуть обмежуватися закупівельною ціною, якщо предмет придбання є в наявності в кількох прийнятних продавців. Закупівельна ціна в цьому випадку містить у собі й вартість самого товару, і всі супутні витрати, наприклад витрати на доставку.

Планування закупівель: виходи

Для полегшення оцінювання більш складних продуктів, послуг або результатів можуть визначатися й документуватися інші критерії вибору, наприклад:

Розуміння потреби. Наскільки пропозиція продавця відповідає завданню?

Загальна вартість або вартість життєвого циклу. Чи здатний обраний продавець запропонувати найнижчу загальну вартість володіння (вартість придбання плюс експлуатаційні витрати)?

Технічні можливості. Чи має продавець необхідні технічні навички й знання й чи може він їх набути? Ризик. Наскільки великий ризик міститься в описі робіт, яка його частина буде покладена на обраного

продавця, і в який спосіб той здатний знизити ризик?

Підхід до управління. Чи здатний даний продавець успішно виконати проект при наявному управлінському досвіді й чи може він його розвити?

Технічний підхід. Чи відповідають запропоновані продавцем технічні методології, методи, рішення й послуги вимогам закупівельної документації, або з їхньою допомогою можна одержати більш високі або низькі результати, ніж очікувалося?

Гарантія. Яку гарантію продавець пропонує відносно кінцевого продукту й на який період часу? Фінансові можливості. Чи володіє продавець необхідними фінансовими ресурсами й чи може він їх

одержати?

Виробничі потужності й зацікавленість. Чи володіє продавець виробничими потужностями й чи зацікавлений він у задоволенні можливих майбутніх вимог?

Категорія й величина підприємства. Чи належить підприємство-продавець до певної категорії (малий

бізнес, жінки-підприємці, соціально значиме мале підприємство) по класифікації покупця або відповідно до державної класифікації, якщо це застережене як умова укладання контракту?

Виконання продавцями минулих контрактів. Який минулий досвід роботи з обраними продавцями? Рекомендації. Чи може продавець надати рекомендації від попередніх замовників, що підтверджують

досвід роботи продавця і його відповідність вимогам контракту?

Права на інтелектуальну власність. Чи відстоює продавець права на інтелектуальну власність, що має намір використовувати при виготовленні продукції або наданні послуг у рамках проекту?

Права власності. Чи заявляє продавець право власності на використовувані робочі процеси й послуги або на продукти, які будуть зроблені для даного проекту?

Планування закупівель: виходи

6. Запити на зміну плану управління проектом, його допоміжних планів і інших елементів можуть бути викликані процесом планування закупівель.

Запити на зміну обробляються з метою проведення перевірки й подання в рамках процесу здійснення загального управління змінами (див. тему “ Управління інтеграцією проекту ”).

3. Здійснення закупівель

Здійснення закупівель - це процес одержання відповідей від продавців, вибору підходящого продавця й укладання контракту.

У ході даного процесу команда одержує заявки або пропозиції й застосовує заздалегідь визначені критерії для вибору одного або кількох продавців, досить кваліфікованих для виконання роботи й прийнятних як продавців.

Відносно більшості закуповуваних товарів весь процес запиту пропозицій від продавців і оцінювання цих пропозицій може повторюватися. На основі попередньої пропозиції може бути складений короткий список підходящих продавців. Потім може бути проведене більш детальне оцінювання на основі документа, запитаного в продавців зі скороченого списку, з більш конкретними й повними вимогами.

Здійснення закупівель: входи, інструменти й методи, виходи

Блок-схема даних при здійсненні закупівель Здійснення закупівель: входи

1. План управління проектом

План управління закупівлями, частина плану управління проектом (див. тему Управляння інтеграцією) є входом для здійснення закупівель і описує порядок управління процесами закупівлі, починаючи з розробки закупівельної документації й закінчуючи закриттям контракту.

2.Закупівельна документація. Описана раніше у цій темі.

3.Критерії вибору постачальника можуть містити в собі інформацію про необхідні здатності, можливості й технічний досвід постачальника, про дати поставок, вартість продукту, вартість життєвого циклу й підхід до контракту, як описано раніше у цій темі.

Здійснення закупівель: входи

4.Список кваліфікованих продавців. Список продавців, кваліфікація й минулий досвід яких були заздалегідь перевірені з метою забезпечення того, щоб закупівлі здійснювалися тільки в тих продавців, які здатні виконати відповідні контракти.

5.Пропозиції продавців, підготовлені у відповідь на пакет закупівельної документації, складають основу інформації, що використовується оцінюючим органом, для вибору одного або кількох найбільш успішних потенційних продавців.

6.Документи проекту, які часто підлягають розгляду, містять у собі:

реєстр ризиків (див. тему “ Управління ризиками ”; і

контрактні угоди, пов'язані з ризиками.

Здійснення закупівель: входи

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]