Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

130.Показники ділової активності (методика розрахунків і характеристика).

Показники цієї групи хар-ють результати і ефективність поточної і основної вир-ої д. Оцінка ділової активності на якісному рівні може бути отримана в результаті порівняння діял-ті даного під-ва з спорідненими по сфері використ капітала під-ми. Такими якісними критеріями виступають: а)широта ринку збуту продукції; б)наявність продукції, що експорт-ся; в)репутація п-ва, що вираж-ся у наявності відомих клієнтів, сприяючого іміджу, престижності фірми. Кількісна оцінка проводиться за допомогою групи коеф-ів оцінки оберт кап-лу, які хар-ть наскільки швидко використ-ний п-вом кап-л в цілому і окремі його ел-ти оберт-ся в процесі його госп діял-ті.

1) Коефіцієнт обертання всієї суми активів - хар-є наскільки швидко сформовані активи оберт-ся в процесі госп д п-ва. [Виручка від реаліз прод-ії : середньо-загальна сума активів балансу];

коефіцієнт оберт кредит-ої заборг-ті [затрати на в-во прод-ії : середню кредит-ку заборг-ть];

коефіцієнт оберт- дебіторської заборг-ті [виручка від реаліз-ї прод-ії : середню дебіт-ку заборг-сть];

коефіцієнт оберт мат вир-их запасів [затрати на в-во прод-ії : середні вир-чі затрати];

Період оберт деб-ї заборг-ть[дні][360 : Коеф-т обертання дебіт-ої заборг-ті];

період оберт кред заборг-ті [360 : коефіцієнт оберт кредит-ої заборг-ті];

період оберт вир-их запасів [360 : коефіцієнт оберт мат вир-их запасів];

тривалість операц-го циклу [період обертання деб-ї заборг-ті + період обертання вир-их запасів];

тривалість фін циклу [тривалість операц-го циклу - період оберт кредит-ої заборг-ті];

коефіцієнт оберт-ня власного капіталу [виручка від реалізації : середня величина власного кап-лу].

131.Аналіз динаміки і структури активу пасиву.

Структура засобів підприємства (активів) складається як пропорція між вартісними величинами основних засобів і інших необоротних активів, запасів і витрат, коштів, розрахунків і інших оборотних активів. Структура активу балансу складається з наступних показників: майно підприємства; основні засоби та інші необоротні активи (у відсотках до всіх засобів); матеріальні оборотні активи (у відсотках до оборотних коштів); кошти і короткострокові фінансові вкладення (у відсотках до оборотних коштів).

Структура джерел майна підприємства (пасивів) - це пропорція між вартісними величинами джерел власних засобів, довгострокових кредитів і позик, короткострокових кредитів і позик, розрахунків із кредиторами й іншими короткостроковими пасивами. Структура джерел засобів підприємства (пасив) містить у собі наступні показники: джерела засобів – усього; джерела власних засобів; власні оборотні кошти; позикові засоби; кредити і позикові засоби; кредиторська заборгованість; доходи і резерви підприємства.

Найбільш загальне уявлення про якісні зміни, що мали місце, можна одержати за допомогою вертикального і горизонтального аналізу звітності.

Горизонтальний аналіз означає зіставлення статей балансу й обчислювальних по них показників на початок і кінець одного чи декількох звітних періодів; він допомагає виявити відхилення, що вимагають подальшого вивчення. При горизонтальному аналізі обчислюють абсолютні і відносні зміни показників. Зіставлення дозволяє визначити загальний напрямок руху балансу. У звичайних виробничих умовах збільшення підсумків балансу оцінюють позитивне, а зменшення – негативне.

Вертикальний аналіз – це вираження статті (показника) через визначене процентне співвідношення до відповідного базовій статті (по базовому показнику). За допомогою вертикального аналізу виявляють основні тенденції і зміни в діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]