Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

62.Управління використанням чистого прибутку підприємства.

Викор-ня ЧП підп-во м.здійс-ти ч/з попереднє форм-ня цільових грошових фондів або спрямовуючи кошти безпосер-ньо на фін-ня витрат. Мож­ливий також розподіл ЧП частково для форм-ня цільових фондів, а частково на безпосер-нє фін-ня витрат.

За рах-к приб-ку підп-во формує ряд цільових фондів, кошти з яких спрям-ся на фін-ня певних витрат, задов-ня відп-х потреб.

Принципове знач-ня в розподілі ЧП має досягнен­ня оптим-го співвідн-ня між фондом нагромадж-ня І фон­дом спож-ня. Ці фонди умовні, безпосер-ньо на підп-ві вони не утвор-ся, а їхню величину можна встановити на підставі розрах-ків викор-ня приб-ку на фін-ня певних витрат чи заходів. За адм-ної с-ми упр-ня ек-ікою здій-лось дер-не рег-ня співвідн-ня фондів нагрома­дження і спож-ня.

Чистий прибуток підприємства може бути використаний на споживання чи накопичення. Існує 3 методи розподілу й використання чистого прибутку: 1) Шляхом попереднього формування цільових фондів (резервний – обов’язково для недержавних підприємств, не менше 25% статутного фонду; фонд розвитку вир-ва; фонд фінансування соціальних потреб; фонд матеріального заохочення; фонд для виплати дивідендів та інші); 2) безпосереднє використання чистого прибутку для фінансування певних витрат, пов’язаних з діяльністю підприємства шляхом складання кошторису використання прибутку. 3) комбінований метод: частина прибутку – створюються цільові фонди, частина – безпосередньо використання.

63. Управління використанням чистого прибутку підприємства на виплату дивідендів.

АТ можуть використовувати 3 методи нарахування й сплати дивідендів: 1) розмір дивідендів попередньо встановлюється на одну акцію в розрахунку на рік. Збільшення суми виплачених дивідендів можливе при умові значного збільшення чистого прибутку АТ і рішення про додаткове спрямування його на виплату дивідендів. 2) На виплату дивідендів спрямовується певна фіксована частина (%) від суми чистого прибутку. 3) Встановлення низького, але регулярного розміру доходів, який потім можна збільшувати в залежності від розміру чистого прибутку. Переваги виплати дивідендів акціями: 1) підвищується рівень капіталізації прибутку АТ. 2) створюється можливість розширення виробництва в майбутньому. 3) Зростає ринкова вартість акцій. 4) Власники корпоративних прав звільняються від сплати податків на дивідендів.

Викор-ня ЧП на виплату дивід-в здійс-ся безпосер-ньо. В залежності від потреб підпр-ва, керівництво або фінансовий менеджер, вирішує на який напрямок діял-ті підпр-ва слід розподілити певну частину цього прибутку. В залежності від необхідності розширення виробництва, збільшення власного капіталу за рахунок реінвестованого прибутку, направлення частини прибутку на оновлення устат-ня тощо, акціонери можуть отримувати більший чи менший прибуток. Управління використанням чистого прибутку на виплату дивідендів полягає в тому, щоб ефективніше використовувати прибуток для досягнення оптим-го його розподілення з паралельним досягненням поставленої мети.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]