Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

125.Методи фін аналізу і їх хар-ка.

Методи фін аналізу - це комплекс науково-методичних інструм та принципів дослідж фін стану п-в.

За допомогою методів можна оцінити ризик та вигідність фін вкладень, визначити шв-ть обороту активів підп-ва та еф-ть розміщення коштів у конкретний вид активів.

Методи можна об’єднати в дві групи:

1) неформалізовані:

експертних оцінок;

порівняльні;

побудови системи показників;

побудови системи аналітичних таблиць та ін.;

2) формалізовані:

ланцюгових підстановок;

арифметичних різниць;

балансовий;

процентних чисел;

простих і складних процентів;

дисконтування та ін.

Крім того, широко застосовуються і традиційні методи економічної статистики:

середніх та відносних величин;

групування;

індексний та ін.

126.Оцінка рентабельності та прибутковості підприємства.

Співвіднош прибутку з авансованою вартістю або поточними витратами характеризує таке поняття, як рентабельність. У найзагальнішому понятті рентабельність означає прибутковість або дохідність вир-ва і реаліз всієї прод-ії (робіт, послуг) чи окремих видів її; дохідність підпр, організ-ій, установ у цілому як суб'єктів госп д; прибутк-сть різних галузей ек. Рентаб-сть безпосередньо зв'язана з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку. Рентабельність — це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках. Різні варіанти рішень, що приймаються для визнач прибутку, поточ витрат, аванс-ої вартості, для розрах рентаб-ті зумовлюють наявність значної к-сті показників рентаб-ті. Показники: 1)рент-сть (прибуток від реалізації прод., виручка від реаліз.); 2)рент-сть д (прибуток від реалізації прод., витрати на вир-во прод.); 3)рент-сть кап-лу (чистий прибуток, підсумок балансу нетто); 4)рент-сть кап-лу (чистий прибуток, середня величина власного кап-лу); 5)періодичність окупності кап-лу (середня величина власного кап-лу, чистий прибуток); 6)рентабельність підпр (прибуток, підсумок балансу), 7)рент-сть кап-лу (прибуток, власний кап-л).

127.Показники оцінки майнового стану підприємства (методика розрахунків і характеристика).

1. Сума господарських коштів, що їх підприємство має у розпорядженні = Підсумок балансу. Цей показник дає загальну вартісну оцінку активів, які перебувають на балансі підприємства. Зростання цього показника свідчить про збільшення майнового потенціалу підприємства.

2. Питома вага активної частини основних засобів = вартість акт частини О.Ф. : загальна вартість О.Ф. Згідно з нормативними документами під активною частиною основних засобів розуміють машини, обладнання і транспортні засоби. Зростання цього показника в динаміці — позитивна тенденція.

3. Коефіцієнт зносу основних засобів = Сума зносу : Початкова вартість О.Ф. Показник характеризує частку зношених основних засобів у загальній їх вартості. Використовується в аналізі як характеристика стану основних засобів. Доповненням цього показника до 100% (або одиниці) є так званий коефіцієнт придатності = залишкова вартість О.Ф. : Початкова вартість О.Ф.

4. Коефіцієнт оновлення основних засобів. = Вартість О.Ф., що надійшли : початкова вартість О.Ф. на кінець року. Показує, яку частину наявних на кінець звітного періоду основних засобів становлять нові основні засоби.

5. Коефіцієнт вибуття основних засобів. = початкова вартість О.Ф., що вибули : початкова вартість на початок періоду. Показує, яка частина основних засобів, з котрими підприємство почало діяльність у звітному періоді, вибула з причини зносу та з інших причин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]