Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

60.Управління розподілом прибутку підприємства.

Отриманий підп-вом прибуток м.б. викор-ний для задов-ня різноманітних потреб. Отриманий підп-вом прибуток є об'єктом розподілу. У розподілі приб-ку можна виділити два етапи. 1 — це розподіл баланс-го прибутку. На цьому етапі учасниками розподілу є дер-ва й підп-во. У рез-ті кожний з учасників одержує свою частку прибутку. Пропорція розподілу прибутку між дер-вою і підп-вами має важливе знач-ня для забезп-ня держ.потреб і потреб підп-в. 2 - це розподіл і викор-ня приб-ку, що зали­шився в розпорядженні підп-в після здійс-ня платежів у бюджет. Тут м. створ-ся за рах-к приб-ку цільові фонди: резервний, розв-ку й удоск-ня в-ва, соц.потреб, заохочення. Кошти цих фондів викор-ся для фін-ня відп-х витрат.

Упр-ня розп-лом приб-ку підп-ва передб. виріш-ня таких з-ч: 1.забезп-ти збільш-ня абс.суми приб-ку після сплати податку на приб-к. 2.--//-- читого приб-ку підп-ва. 3.визнач-ня оптим. співвідн-ня у викор-ні чистого приб-ку на спожив-ня і накопич-ня. 4.визнач-ня оптим. розміру приб-ку, який спрям-ся на виплату див-тів. Дані завд-ня виріш-ся шляхом оптим. зменш-ня оподаткованої суми приб-ку, викор-ня діючих податкових пільг, опт-ції подат.платежів у часі, врахув-ня чинних умов опод-ня дивід-х виплат.

61.Чистий прибуток підприємства. Фактори, що впливають на його формування.

ЧП – частина приб-ку під-ва, отриманя після зменш-ня баланс. приб-ку на суму здійс-х за його рах-к платежів у бюджет.

Об'єктивна основа існ-ня приб-ку пов'язана з необ­хідністю первинного розподілу додаткового продукту. Таким чином, прибуток є об'єктивною економічною категорі­єю. Тому на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу ва­лового внутрішнього продукту.

Водночас прибуток — це підсумковий пок-к, результат фі­нансово-господарської діяльності підприємств як суб'єктів господа­рювання. Тому приб-к відбиває її результати і зазнає впливу бага­тьох чинників.

Отже, на форм-ня абс. суми приб-ку підп-ва впливають: рез-ти, тобто ефек-ть його фін-госп. дія-ті; сфера дія-ті; г-зь госп-ва; уст-ні законодав-м умови обліку фін.рез-тів.

Чистий прибуток = Прибуток у розпорядженні – Штрафи. Для того щоб збільшити чистий прибуток підприємства, необхідно зменшувати штрафи. Штрафи: 1) за порушення господарських договорів; 2) За порушення податкового законодавства: - несвоєчасне подання звітності по оподаткуванню, - несвоєчасне перерахування податків, - приховування об’єктів оподаткування. 3) Сплата % банкам за користування кредитами при несвоєчасному погашенні кредитів, а також підвищення процентних ставок при продовженні терміну користування кредитом, 4) Плата за воду, яку використовує підприємство з господорських водосистем у двох випадках: - при перевищенні лімітів використання води; - при несвоєчасному заключенні договорів на використання води; 5) За несвоєчасне інформування центрів зайнятості про скорочення робочих місць, а також невиконання квоти на створення робочих місць для інвалідів, 6) внесення рентної плати, яка перевищує 5% вартості майна, взятого в аренду при аренді державного майна (сплачується різниця).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]