Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

30.Формування системи алгоритмів дій по усуненню відхилень значень фактичних фінансових показників від нормативних (планових).

Форм-ня с-ми алгоритмів дій є заключним етапом фін-го контр-гу. Вкл-є такі три алгоритми: 1) “Нічого не здійс-ти”- передб-ться в тих випадках, коли розмір негативних відх-нь значно нижче ніж передбачений критичний критерій; 2) “Ліквідувати відх-ня”- процедура пошуку та реал-ції резервів по забезп-ню викон-ня цільових, план-х чи норм-х пок-ків. При цьому резерви розгл-ться в розрізі різном-х аспектів фін-ї дія-ті ті окремих фін-х оп-цій; 3) “Змінити с-му планових чи норм-х пок-ків”- застосовується тоді, коли можл-ті норм-ції окремих аспектів фін-ї дія-ті обмежені чи відсутні. По рез-там виносяться пропозиції по коректировці с-ми цільових страт-х норм-вів, пок-ків фін-х планів чи бюджетів.

31. Поняття грошового потоку. Значення грошових потоків у діяльності підприємства.

Фін-госп д-ть суб’єктів господарювання повязана з формуванням вхідних і вихідних грошових потоків.

Грошовий потік (ГП) є сукупністю розподілених в часі надходжень і виплат грошових коштів, що генеруються його господарською діяльністю. ГП можна уявити як систему "фінансового кровообігу" господарського організму. Ефективне управління ГП забезпечує фінансову рівновагу підприємства в процесі його стратегічного розвитку. Темпи цього розвитку, фінансова стійкість підприємства значною мірою визначаються тим, наскільки різні види потоків грошових коштів синхронізовані між собою за об'ємами і в часі. Будь-який збій в здійсненні платежів негативно позначається на формуванні виробничих запасів сировини і матеріалів, рівні продуктивності праці, реалізації готової продукції. Активно управляючи ГП, можна забезпечити більш раціональне і економне використання власних фінансових ресурсів, сформованих з внутрішніх джерел, понизити залежність темпів розвитку підприємства від кредитів, що залучаються. Прискорюючи за рахунок ефективного управління ГП оборот капіталу, підприємство забезпечує зростання суми прибутку, що генерується в часі. Ефективне управління ГП забезпечує зниження ризику неплатоспроможності підприємства. Активні форми управління ГП дозволяють підприємству одержувати додатковий прибуток, що генерується безпосередньо його грошовими активами.

32. Склад вхідних грошових потоків на підприємстві та їх характеристика.

Вхідні грошові потоки - надходження грош потоків на під-ві. Ці грош потоки забезпечують під-во коштами для поточної д-ті. Склад і структура вхідних грош потоків залежить від сфери д-ті під-ва. З точки зору економічної сутності і впливу на фін діяльність під-ва є такі вхідні гроші потоки: 1) надходження виручки від реілізації – осн грош потік, хар-зується регулярністю надходжень (це: надходження виручки від осн д-ті, реалізації робіт, послуг і надходження виручки від ін д-ті реалізація нематеріальних активів тощо, надходження позичкових коштів (банківські кредити, отримання фін допомоги, яка повинна бути повернена); 2) надходження коштів від фін інвестицій (отримання доходу від реалізації корпоративних прав, прибуток отриманий від вкладання коштів інших підприємств, доход від вкладень в цінні папери, доход у вигляді %, які нарховуються на депозитних рахунках банка, надходження від інших ЦП); 3) цільові надходження коштів від ін суб’єктів підприємн-ї д-ті (кошти для фінансування спільних проектів або спільної діял-ті, кап вкладення в наукові дослідження та підготовку кадрів); 4) отримання фін допомоги (від інших субєктів підприєм-ї діял-ті або з державних централізованих фондів); 5) інші надходження грош коштів (орендна плата, отримані штрафи, пені, суми страхового відшкодування, які отримало під-во).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]