Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори 2.doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
559.1 Кб
Скачать

34.Методичні принципи оцінки балансу.

З метою уніфікації фін звітів впроваджені нац і міжнарод стандарти облікової звітності, які забезпечують достовірність та порівняність фін інф. Ці стандарти базуються на загальноприйнятих принципах фін обліку. Така сис-ма принципів назив GAAP. Принципи с-ми GAAP поділяються на 3 групи: 1)припущення, 2)концепції, 3)обмеження.

До припущень відносять наступні принципи: 1.Принцип господарської одиниці – кожне під-во розглядається як незалеж господар одиниця, яка відокремена від власників і ін. під-в. 2.П-п неперервної діяльності – дія-сть п-ва продовжується протягом певного проміжку і не припиняється в найближчий період. 3.П-п грош одиниці – грош вимірник є найбільш універсальним для відображення різнорідних об’єктів. 4.П-п періодичності – дія-сть п-ва розділена на окремі періоди, які назив фін роком.

До концепції входять: 1.П-п історич собівартості – усі активи у обліку відображ у хронолог послідовності, яка характеризує витрати на їх придбання або вир-во. 2.П-п визначення доходу – доход визначається в обліку в момент переходу повного права власності до покупця на товар і ризик, пов’язаний з його доставкою. 3.П-п повного розкриття – фін звіти і пояснення до них. 4.П-п відповідальності – фін рез-ти звіт періоду визначаються шляхом співставлення доходів звіт періоду з витратами звіт періоду. 5.П-п послідовності – необхідно дотримуватись обраних методів на протязі всього фін року.

До обмежень відносяться: 1.П-п співвідношення витрат і вигод – витрати на збір та розповсюдження інф не повинні перевищувати вигоду, яку отримують користувачі цієї інф. 2.П-п суттєвості – дотримання деяких облікових принципів не обов’язкове, якщо це суттєво не змінює фін рез-ти дія-сті п-ва. 3.П-п галузевої практики – галузеві особливості можуть суттєво впливати на застосування загальноприйнятих принципів.

135.Комплексна оцінка фінансового стану підприємства.

Після того, як фінансові звіти проаналізовані, аналітик повинен зробити комплексну оцінку фінансового стану підприємства. Для цього необхідно оцінити тенденції найбільш загальних показників, які з різних сторін характеризують фінансовий стан підприємства. Показниками і факторами належного фінансового стану підприємства можуть бути: стійка платоспроможність, ефективне використання капіталу, своєчасна організація розрахунків, наявність стабільних фінансових ресурсів.

До найбільш загальних показників комплексної оцінки фінансового стану підприємства належать показники доходності та рентабельності.

Важливе значення має аналіз структури доходів підприємства та оцінка взаємозв’язку прибутку з показниками рентабельності. При цьому важливо проаналізувати зв’язок прибутку підприємства з формуючими прибуток факторами, що полегшує практичну орієнтацію в цих питаннях.

136.Фінансове прогнозування та планування в системі фінансово­го менеджменту.

Ефективне управління можливе за прогнозування і планування, тобто необхідно аналізувати, передбачати, приймати управлінські рішення і контролювати їх виконання. Управління фінансами підприємства за цих умов можливе при прогнозуванні і плануванні всіх грошових потоків, господарських процесів усіх суб'єктів господарювання.

Фінансове планування - це процес розробки системи фінансових планів і бюджетів по забезпеченню функціонування і розвитку підприємства необхідними фінансовими ресурсами і підвищення ефективності його фінансової діяльності в наступному періоді.

Значення фінансового прогнозування і планування полягає в тому, що воно:

• втілює стратегічні цілі в форму конкретних фінансово-економічних показників;

• забезпечує фінансовими ресурсами операційну та інвестиційну діяльність підприємства;

• визначає життєздатність проекту підприємства в умовах конкуренції;

• є фактором отримання фінансової підтримки з боку як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів.

Внутрішньофірмове фінансове планування базується на використанні трьох основних його систем:

1. Прогнозування фінансової діяльності.

2. Поточне фінансове планування.

3. Оперативне фінансове планування.

Усі системи фінансового прогнозування і планування перебувають у взаємозв'язку і реалізуються в певній послідовності. Першим етапом планування є прогнозування основних напрямів і цільових параметрів фінансової діяльності шляхом розробки загальної фінансової стратегії підприємства, яка покликана визначити завдання і параметри поточного фінансового планування. В свою чергу, поточне фінансове планування створює основу для розробки і доведення до безпосередніх виконавців оперативних фінансових планів, бюджетів по основних напрямах фінансової діяльності підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]