Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM2 (1).doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
851.46 Кб
Скачать

103. Форми запису задачі лінійного програмування, охарактеризувати їх.

Задачу ЛП (ЗЛП) зручно записувати за допомогою знака суми „∑”. Задачу можна подати так: за умов. Ще компактнішим є запис ЗЛП у векторно-матричному вигляді: Z = CX → max за умов, деє матриця коефіцієнтів при змінних;- вектор змінних;- вектор вільних членів;- вектор коефіцієнтів при змінних у цільовій функції. Часто ЗЛП зручно записувати у векторній формі: Z = CX → max за умов, де,,...,є вектори коефіцієнтів при змінних.

104. Явище автокореляції: причини, наслідки.

Автокореляція – взаємозв’язок послідовних елементів часового чи просторового ряду даних, залежність між значеннями однієї вибірки із запізненням в 1 лаг.

для і

В економетричних дослідженнях часто виникають і такі ситуації, коли дисперсія залишків стала, але спостерігається їх коваріація. Це явище називають автокореляцією залишків.

Основні причини явища автокореляції:

  1. інерційність та циклічність економічних процесів.

  2. похибка специфікації.

  3. ефект павутиння – реакція економічних чинників на зміну економічних умов відбувається із запізненням.

Наслідки автокореляції:

  1. оцінки параметрів моделі можуть бути незміщеними, але неефективними, тобто вибіркові дисперсії вектора оцінок можуть бути невиправдано великими.

  2. оскільки вибіркові дисперсії обчислюються не за уточненими формулами, то статистичні критерії t- і F-статистики, які знайдено для лінійної моделі, практично не можуть бути використані в дисперсійному аналізі.

  3. неефективність оцінок параметрів економетричної моделі призводить, як правило, до неефективних прогнозів, тобто прогнозів з дуже великою вибірковою дисперсією.

105. Явище емерджентності.

Незводимість (ступінь незводимості) властивостей системи до властивостей її елементів називається емерджентністю системи. Це поняття тісно пов'язане з поняттям структури системи, а саме: структура є механізмом реалізації емерджентності. Іншими словами, саме структура визначає той спосіб, у який проявляються властивості окремих елементів в контексті даної системи. Взаємодія елементів системи відбувається під впливом зв'язків між ними, які залежать від взаємовідносин, що склалися, і від поточного стану системи. Тут важливим питанням є опис закономірностей динаміки системи, тобто впливу системи як цілого на зміну на зміну у часі її окремих елементів і навпаки. Наприклад, емерджентність геополітичних систем, як правило, збільшується з часом. Зокрема, ця тенденція знаходить прояв в зростанні співпраці між суб'єктами геополітичних систем, розвитку міжнародної транспортної та інформаційної інфраструктури, появі нових засобів воєнного стримування (ядерна зброя) та інших факторах. Збільшується також взаємопов'язаність функціональних систем в рамках геополітичних систем за рахунок явищ, подібних дифузії (наприклад, економічна і воєнна підсистеми перетинаються у військово-промисловому комплексі, посилюється взаємовплив політичної і культурної підсистем тощо). Формально тенденцію зростання емерджентності геополітичних систем можна як збільшення з часом абсолютної суми зв'язків між її елементами. Разом з тим, структурні зміни в системі викликають зміну властивостей самих елементів, які підпорядковуються загальним законам розвитку системи як цілого. В науковій теорії перехід від опису до пояснення, від явищ до сутності співпадає з пізнанням структури досліджуваних систем і процесів, з переходом від одних структурних рівнів до інших, більш глибоких. У зв'язку з цим у сучасній науці і техніці отримали значний розвиток системно- структурні дослідження, а також відповідні їм методи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]