Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM2 (1).doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
851.46 Кб
Скачать

82. Принципи моделювання, зокрема екон.-математичного моделювання, його причинність.

Математична модель-це абстракція реальної дійсності, в якій відношення між реальними сталими описані відношенням між математичними категоріями.

Принципи, які має задовольняти правильно побудована модель деякого об'єкта.

Принцип1полярність діалектичної пари “модель-об'єкт”

Принцип2первинність об'єкта в цій парі

Принцип3зумовленість моделі об'єктом

Принцип4множинність моделей щодо об'єкта

Принцип5принцип адекватності, тобто відповідності моделі меті дослідження, та прийнятій с-мі гіпотез.

Принцип6принцип спрощення за умови збереження ключ. властивостей об'єкта.

Принцип7блочна побудова.

Математична модель є вираженням математизації наук. економ. знання. Моделювання соц.-економ. процесів спрямоване на досягнення 2 типів кінцевих р-тів: 1).отримання прогнозу економ. показників,що х-зують стан ек-ки;2).імітування різних сценарієв соц.-економ. розвитку.

83. Ризик як економічна категорія.

Економічний ризик - об'єктивно-суб'єктивна категорія, що пов'язана з подоланням невизначеності і конфліктності у ситуації неминучого вибору і відображає міру, ступінь досягнення сподіваного результата, невдачі чи відхилення від цілей з урахуванням впливу контрольованих та неконтрольованих чинників за наявності прямих і зворотніх зв'язків.

Об'єкт ризику – економ. с-ма, ефективність та умови функціонування якої наперед не відомі.

Суб'єкт ризику – особа(індивід чи колектив), яка зацікавлена в результатах керування об'єктом ризику і має компетенцію приймати рішення щодо об'єкту ризику.

Джерело ризику – чинники, явища чи процеси , які спричиняють невизначеність р-тів, мконфліктність.

Виправданий ризик – необх. атрибут стратегії менеджерів. Знати про існування ризику, проаналізувати його на якісному рівні необхідно, але недостатньо. Важливо виявити його ступінь. Ступінь допустимого ризику визнач. з урахуванням таких параметрів як обсяги осн. фондів, власного капіталу та в-цтва, а також рівень рентабельності, ліквідність. Ступінь ризику може оцінюватися сподіваними збитками, що спричинені цим рішенням, та ймовірністю, з якою ці збитки можливі. Якщо малоймовірно, що наслідки будуть несприятливі, то ризик малий. Малий він і втому випадку, коли ймовірність збитків велика, а самі по собі збитки малі. Якщо вартість помилки велика, то їх ймовірність слід зробити дуже малою. У ряді випадків приймається, що ризик дорівнює добуткові сподіваних збитків на ймовірність того, що ці збитки відбудуться.

84. Рівняння парної лінійної регресії.

Аналіз лінійних залежностей є базовим в прикладній економетриці та практичній економіці. Рівняння парної лінійної регресії:

Y=b0+b1χ+ℓ↔yі=b0+b1 χі+і, де yі-регресанд, χі-регресор, b0, b1-невідомі коефіцієнти.

Під регресією розуміють функціональну залежність між пояснювальними змінними(факторами) і сер. значенням залежної змінної, яка буд. Для прогнозу цього середнього значення при фіксованих числових значеннях факторів.

Вибір лінійної моделі

• Є (xі;yі) (і=1,2,......,n)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]