Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM2 (1).doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
851.46 Кб
Скачать

106. Явище синергетики в економіці.

Синергетика (sinergos — спільно дію) розкриває механізми самоорганізації й еволюції систем і дає змогу пояснити, як з хаосу народжується порядок. Ідеться про явища, що виникають внаслідок одночасного впливу кількох різних факторів, у той час як кожен чинник окремо до цього явища не призводить. Аналіз, що розкриває причину несподіваного явища, і становить предмет синергетики. В її основі — твердження про фундаментальну роль випадкових флуктуацій (відхилень від середнього) в їхньому розвитку. Одне із завдань синергетики — з'ясування законів виникнення впорядкованості. На відміну від кібернетики, акцент тут робиться не на процесах керування й обміну інформацією, а на принципах побудови організації, її виникненні, розвитку й самоускладненні. Використовуючи математичний апарат нелінійної динаміки, синергетики розробляють математичні моделі розвитку найрізноманітніших процесів (хімічних, економічних, соціальних і багатьох ін.). Варіюючи значення зовнішніх умов і внутрішніх параметрів систем, за допомогою синергетики створюють безліч можливих варіантів їхніх станів, прогнозують розвиток, вибирають оптимальний (найменш енергоємний, економічно вигідний, найбільш безпечний), що дає змогу за найменших затрат одержати найкращий результат. 107. Якісні показники ризику.

Ризик – це економічна категорія, яка відображає характерні особливості сприйняття зацікавленими суб’єктами економічних відносин об’єктивно існуючих невизначеності та конфліктності, іманентно притаманних процесам цілепокладання, управління, прийняття рішень, оцінювання, що обтяжені можливими загрозами та невикористаними можливостями

Аналіз ризику — це методологія, за допомогою якої невизначеність, що притаманна, зокрема, найважливішим показникам, які характеризують основні технiко-економiчнi параметри господарської діяльності i розглядаються в контексті майбутнього, піддається аналізу, власне, для того, щоб оцінити вплив ризику на вiдповiднi результати.

Головна мета якісного аналізу ризику – визначення джерел (факторів), суб’єктів та об’єктів ризику, зони дії ризику, ідентифікації та класифікації основних видів та типів ризику.

У кожній ситуації, що пов’язана з ризиком, виникають питання: що означає виправданий (допустимий) ризик, де проходить межа, що відділяє допустимий ризик від нерозумного? Відповісти на ці запитання - значить знайти рівень “прийнятного” ризику, кількісну та якісну оцінки конкретних ризикованих рішень. Знати про існування економічного ризику, проаналізувати його на якісному рівні просто необхідно, а вже потім знаходити його кількісний ступінь. До якісних показників ризику варто віднести такі: 1) збільшення тривалості виконання контракту, що обтяжує проект додатковим ризиком зміни зовнішніх умов діяльності; 2) зростання затрат на оплату праці, що може бути пов’язане з державною соціальною політикою і регулюванням рівня оплати праці; 3) підвищення рівня конкуренції в галузях, що може призвести до зниження рівня цін на продукцію, що, відповідно знизить грошовий потік та ефективність підприємства; 4) зниження економічної активності галузі; 5) змінення вимог щодо якості продукції, що певним чином підвищує обсяг необхідних грошових ресурсів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]