Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EMM2 (1).doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
851.46 Кб
Скачать

67.Особливості побудови математичної моделі економічного явища чи процесу.

Математична модель економічного явища чи процесу — це його спрощений образ, поданий у вигляді сукупності математичних співвідношень (рівнянь, нерівностей, логічних співвідношень, графіків тощо).

1. Модель має адекватно описувати реальні технологічні та економічні процеси.

2. У моделі потрібно враховувати все істотне, суттєве в досліджуваному явищі чи процесі, нехтуючи всім другорядним, неістотним у ньому. Математичне моделювання — це мистецтво, вузька стежка між переспрощенням та переускладненням. Справді, прості моделі не забезпечують відповідної точності, і «оптимальні» розв’язки за такими моделями, як правило, не відповідають реальним ситуаціям, дезорієнтують користувача, а переускладнені моделі важко реалізувати на ЕОМ як з огляду на неможливість їх інформаційного забезпечення, так і через відсутність відповідних методів оптимізації.

3. Модель має бути зрозумілою для користувача, зручною для реалізації на ЕОМ.

4. Необхідно, щоб множина змінних xj була не порожньою. З цією метою в економіко-математичних моделях за змоги слід уникати обмежень типу «=», а також суперечливих обмежень. Наприклад, ставиться обмеження щодо виконання контрактів, але ресурсів недостатньо, аби їх виконати.

68.Охарактеризувати етап якісного аналізу моделі

Такий аналіз особливо важливий для тих змінних які можуть циклічно змінюватись,коли необхідно прогнозувати не лише загальний напрям розвитку, а й поворотні точки циклу. Уцьому разі середньоквадратична похибка прогнозу дає змошу дослідити:

-частку зміщеності(в.р)

-частку дисперсії(VР)

-частку коваріації(С.Р)

ці частки в сумі дорівнюють одиниці

Частка зміщенності показує наявнісить похибки в оцінці основної тенденції

Частка дисперсії показує ступінь збігу стандартних відхиленьпрогнозу і фактичних значень

Частка коваріації свідчить про ступіньвзаємозвязку між прогнозним і фактичним значеннями.зауважимо що всі розрахованні характеристики для оцінювання прогнозних можливостецй мають розглядатися системно і робити висновки на основі лише окремих хар немає сенсу.

69. Охарактеризувати етапи економіко-математичного моделювання

  1. попередня орієнтація та аналіз системи,формулювання основних припущень та гіпотез,розробка перших сценаріїїв і нормативних установ

2. формалізація гіпотез

3 . відбір і формалізація необхідної інформації

4. дослідження моделі перевірка на чутливість, адекватність,стійкість результатів.

5. побудова альтернативних сценаріів та експериментів з замовлення

6. якісний аналіз та інтерпретація в результаті моделювання

70. Переваги математичного моделювання як засобу пізнання

сучасні методи управління економічними системами та процесами базуються на широкому використанні матем методів та еом. Матем моделювання є вираженням процесу матизації наукоко-економ знання.проникаючи в сутність еонои науки приносить із собою точність та універсальність розвязків,строгість і довершеність наукових концепцій.

Мат модель можна тлумачити як особливий перетворювач зовн умов обєкта х на характеристики обєкта у ,які мають бути знайдені.основна ідея – пізнаня сутності обєкта через найважливіші прояви цієї сутності:діяльність,функціонування,поводження.можна дізнатися про звязок наших показників,його вплив на інші показники їх точність та однорідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]