Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ДИПЛОМНОМУ ПРОЕКТУ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
887.81 Кб
Скачать

16. Підготовка доповіді на захист дипломної роботи

16.1. Для виступу на захисті дипломного проекту , а також на попередньому розгляді на кафедрі студенту надається до 15 хвилин, протягом яких необхідно доповісти тільки істотне і принципово важ­ливе з роботи. У доповіді повинні бути розглянуті такі питання:

- тема роботи;

- поставлене завдання (що потрібно було зробити);

- порівняння з існуючими технічними рішеннями, обґрунту­вання розробки;

- педагогічне значення та сутність;

- суть вирішення завдання (що зроблено);

- особливості і перевага прийнятих рішень (чому зроблено так, а не інакше);

особистий вклад (що нового внесено у розробку студентом-дипломником);

можливість практичного використання та економічний ефект.

16.2. Не рекомендується детально зупинятися на дрібних рі­шеннях, не розглянувши вказані в п.17.1. питання.

Не рекомендується будувати доповідь на послідовних описах креслень і схем графічної частини.

Не рекомендується детально зупинятися на описуванні функці­онування певної схеми.

Не рекомендується виходити за межі відведеного на доповідь часу.

16.3. Рекомендується, щоб керівник дипломного проекту озна­йомився із текстом (тезами) доповіді, допоміг поліпшити його зміст і форму.

_______________________________________________________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

17. Захист дипломної роботи

17.1. Розподіл студентів на захист на кожний день робота ДЕК, черговість захистів визначається деканатом. Список студентів, які будуть захищати дипломні проекти на чергових засіданнях ДЕК, ка­федра доводить до загального відома не пізніше, ніж за два дні до захисту.

17.2. До початку чергового засідання ДЕК студенти, які будуть захищати дипломні проекти у поточний день, повинні надати комісії відгук керівника, рецензію, залікову книжку, пояснювальну записку з графічними матеріалами.

Примітка. Державній комісії можуть бути подані також інші мате­ріали, що характеризують наукову і практичну цінність виконаного проекту, документи, що вказують на практичне застосування проек­ту, макети, зразки матеріалів, виробів тощо.

17.3. Захист дипломного проекту відбувається на ДЕК у такому порядку:

17.3.1. Зачитується довідка декану факультету про виконання студентом навчального плану і отриманих ним оцінок з теоретичних предметів, курсових проектів та робіт, навчальної та виробничої практик.

17.3.2. Дипломник чітко, коротко, технічно правильно і грамотно доповідає про зміст виконаної роботи.

17.3.3. Якщо у дипломній роботі виконується розробка програм­ного продукту (програми), дипломник демонструє на ПЕОМ розроб­лений програмний продукт у дії, доповнюючи демонстрацію необхід­ними коментарями.

17.3.3.1 Якщо Програмний продукт завеликий для демонстрації використовується розроблена комп'ютерна презентація в одному з-засобів (наприклад PowerPoint) обсягом не менше 20 слайдів.

17.3.4. Члени ДЕК і присутні задають запитання за змістом ро­боти або вивчених студентом в інституті предметів, що стосуються до теми роботи. Дипломник відповідає на кожне запитання чітко і по суті.

17.3.5. Зачитується рецензія, а також, при необхідності, відгук керівника роботи.

17.3.6. Студент-дипломник відповідає на зауваження рецензен­та, керівника роботи і коротко обґрунтовує відповіді.

17.3.7. Виступ членів ДЕК, присутніх, керівника роботи (якщо це необхідно).

17.3.8. Студент може захищати дипломний проект на одній із іно­земних мов. При цьому на захисті присутній викладач кафедри іноземних мов і один з членів ДЕК (або викладач кафедри), який знає дану мову.

17.3.9. Захист студента проводиться в заздалегідь визначений за графіком день, про що студент повинний бути попереджений не пізніше, ніж за 2 тижні до захисту.

Навчальний посібник_________________________________________________

17.3.10. Дату і час захисту дипломної роботи затверджує декан факультету. На засідання ДЕК за­прошуються викладач), можуть запрошувати представники Інженерної і наукової громадськості, працівники виробництв, студенти.

17.3.11. Порядок захисту визначається Положенням про Державну екзаменаційну комісію навчальних закладів, затверджений наказом Міністра освіти і науки України. t

17.3.12. Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні ДЕК при участі не менш поло­вини складу комісії.

17.3.13. Захист являє собою доповідь студента перед членами ДЕК і відповіді на питання, що задають­ся, по змісту дипломної роботи, а також по вивченим за чотири роки навчальним дисциплінам. Після відповідей студента на питання зачитується відгук керівника і рецензія рецензента, після, чого сту­дентові надається заключне слово для відповіді на зауваження керівника і рецензента.

17.3.14. Після захисту дипломної роботи ДЕК на закритому засіданні більшістю голосів виносить рі­шення про оцінку дипломної роботи (по п’ятибальній системі) і про присудження студентові ква­ліфікації спеціаліста. Результати захисту заносяться до протоколу засідання ДЕК. Далі рішення ДЕК про присвоєння кваліфікації спеціаліста студентові, що захистив дипломну роботу, затвер­джується наказом ректора. Студентам, що здали іспити з оцінкою «відмінно» не менш чим по 75% усіх дисциплін, а по іншим дисциплінам - з оцінкою «добре» і захистившим дипломну роботу з оці­нкою «відмінно», а також проявившим себе в науковій і суспільній роботі, присуджується диплом з відзнакою. Диплом з відмінністю надає право на зарахування в магістратуру для одержання квалі­фікації магістра.

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ