Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ДИПЛОМНОМУ ПРОЕКТУ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
887.81 Кб
Скачать

6. Вимоги до пояснювальної записки

6.1. Пояснювальна записка є основним вихідним звітним доку­ментом дипломного проектування. Рекомендований обсяг поясню­вальної записки становить 90-140 сторінок рукописного, або 80-120 сторінок тексту, надрукованого на машинці через два інтервали або на принтері (комп'ютерний набір тексту здійснюється з полуторним інтервалом). Формат аркуша - А4. У дану кількість сторінок не вклю­чають сторінки, на яких розміщені рисунки, таблиці, зміст, список лі­тератури і додатки.

6.2. Пояснювальна записка повинна у стислій і чіткій формі роз­кривати творчий задум автора дипломного проекту, включати опис застосованих методів дослідження, використаних методів обчислень і самі результати обчислень, описи проведених експериментів, їх ін­терпретацію, аналіз і висновки, техніко-економічне обґрунтування та порівняння запропонованих у роботі та відомих варіантів розв'язання поставлених завдань, за необхідністю супроводжува­тись ілюстраціями, графіками, діаграмами, схемами тощо.

6.3. Під час дипломного проектування розробляються й знахо­дять своє відображення у пояснювальній записці такі питання: системотехнічні, схемотехнічні, конструкторські, технологічні, дидактич­ні, методичні, комп'ютерного супроводження навчального процесу, розробки проблемно-орієнтованого програмного забезпечення, на­лагодження, тестування та експериментальна апробація програм, техніко-економічні, охорони праці та техніки безпеки, цивільної обо­рони та безпеки життєдіяльності.

Перелік розглянутих у кожній конкретній роботі питань і рівень їх розробки повинні бути визначені у завданні на дипломне проекту­вання, виходячи з умов повного розкриття теми, досягнення постав­леної мети, реалізації сформульованих завдань, перевірки справ­дження робочої гіпотези, спеціалізації дипломника і доведення роз­робки до практичних інженерно-педагогічних рішень та їх експери­ментальної апробації.

6.4. Структура пояснювальної записки визначається завданням на дипломний проект і його тематичною спрямованістю. Рекоменду­ється такий склад пояснювальної записки (зміст теоретичної та практичної частини в кожному окремому випадку згідно з завданням на дипломне проектування визначається керівником дипломного проекту):

- титульний лист;

- завдання на дипломне проектування;

- анотація;

- акт впровадження в експлуатацію;

- зміст;

- перелік умовних позначень;

- вступ;

- теоретична частина;

- конструкторська частина;

- педагогічна (методико-технологічна) частина;

- оцінка техніко-економічної та педагогічної ефективності;

- охорона поаиі та безпека життєдіяльності;

- висновки;

- список використаних джерел;

- додатки.

________________________________________________________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

6.5. Пояснювальна записка переплітається термоспособом у твердій обкладинці. Текст пояснювальної записки готується у редак­торі МS Word та у електронному вигляді (в окремій папці) записуєть­ся на CD-ROM у форматах DOC, PDF та HTML.

6.6. Орієнтовний обсяг пояснювальної записки дипломного проекту за структурними складовими:

Складова

Кількість сторінок

Дозмістова частина

7

Вступ

5

Теоретична частина

35

Конструкторська частина

25

Педагогічна (методико-технологічна) частина

25

Оцінка техніко-економічної

та педагогічної ефективності

5

Охорона праці та безпека життєдіяльності

5

Висновки

2

Список використаних джерел

3

Додатки

10

6.7. Титульний лист пояснювальної записки готового диплом­ного проекту після заповнення підписується студентом-дипломником, керівником, консультантами і завідуючим кафедрою. Прізвище рецензента на титульному аркуші не вказується. Форму­лювання теми на титульному листі повинно цілком відповідати назві теми в наказі на дипломне проектування.

6.8. Завдання на дипломне проектування повинно включати назву теми, початкові дані і вимоги до роботи, перелік питань, які потрібно розробити, зміст і обсяг кожної частини дипломної роботи, склад і обсяг графічної частини роботи (з переліком обов'язкових креслень). На бланку завдання зазначаються прізвища й обов'язкові підписи: студента, керівника і консультантів. Воно повинно бути за­тверджено завідувачем кафедрою.

6.9. Анотація виконується державною, російською та англійсь­кою мовами. В анотації подаються стислі відомості про дипломний проект, яких має бути достатньо для прийняття читачем рішення щодо доцільності звертання до пояснювальної записки і графічної частини дипломного проекту.

Текст анотації також має містити:

- зведені відомості про структуру і обсяг пояснювальної записки та кількість рисунків і

Навчальний посібник_________________________________________________

таблиць;

- об'єкт, предмет і мету дипломного проекту;

- методи дослідження,

- основні результати дипломного проекту, їх новизну і практич­ну цінність;

- ступінь упровадження результати дипломного проекту;

- рекомендації з використання результатів результати диплом­ного проекту, область можливого застосування;

- економічна та соціальна ефективність;

- висновки;

- ключові слова.

Обсяг реферату не повинен перевищувати 500 слів. Ключові слова розміщуються після тексту реферату. Перелік ключових слів містить 5-15 слів, надрукованих в називному відмінку через кому.

6.10. Акт впровадження результатів дипломного проекту офор­мляється на бланку підприємства, організації чи закладу й містить конкретні відомості про суть виконаного впровадження та отриманий ефект.

6.11. У змісті послідовно зазначаються заголовки розділів, під­розділів, пунктів, підпунктів, додатків із вказуванням номерів їх поча­ткових сторінок. Зміст має включати всі заголовки, наявні у поясню­вальній записці.

6.12. Перелік умовних позначень, символів, одиниць, ско­рочень і термінів (за необхідності). Якщо в пояснювальній записці вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення, то їх перелік може бути по­даний у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом.

Перелік друкується двома колонками, де зліва за абеткою наво­дять, наприклад, скорочення, а справа - їх детальну розшифровку.

Якщо в тексті пояснювальної записки спеціальні терміни, скоро­чення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першому згадуванні.

6.13. Вступ - це початок викладу змісту пояснювальної записки. У вступі обґрунтовують вибір та розкривають актуальність теми дип­ломного проекту, визначають мету і завдання, об'єкт і предмет робо­ти, формулюють робочу гіпотезу, відзначають новизну, теоретичну цінність і практичну значущість результатів роботи, описують особ­ливості композиції, характеризують матеріал і джерела дослідження. Наводять дані про експериментальну апробацію та впровадження результатів дипломного проекту.

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'я­заннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та до­цільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва, особливо на користь України.

Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне - сутність проблеми або науково­го завдання.

6.14. Мета і задачі дослідження

Формулюють мету роботи і задачі, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети. Не слід формулювати мету як «Дослі­дження..,», «Вивчення...», тому що ці слова вказують на засіб досягнення мети, а не на саму мету.

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує пробле­мну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься в межах об'єкта.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу спів­відносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована ос­новна увага студента-дипломника, оскільки предмет дослідження визначає тему дисертаційної праці, яка визначається на титульному аркуші як її назва.

Методи дослідження. Подають перелік використаних методів до­слідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи тим методом. Це дасть змогу пересвід­читися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

6.15. Наукова новизна одержаних результатів

Подають коротку анотацію нових наукових положень (рішень), запропонованих здобувачем особисто. Необхідно показати відмінність одержаних результатів від відомих раніше, описати ступінь новизни (вперше одержано, удосконалено, дістало подальший розвиток).

Кожне наукове положення чітко формулюють, відокремлюючи його основну сутність і зосереджуючи особливу увагу нарівні досягнутої при цьо­му новизни. Сформульоване наукове положення повинно читатися і сприйма­тися легко і однозначно (без нагромадження дрібних і таких, що затемнюють його сутність, деталей та уточнень). У жодному випадку не можна вдаватися до викладу наукового положення у вигляді анотації, коли просто констату­ють, що в дисертації зроблено те й те, а сутності і новизни положення із напи­саного виявити неможливо. Подання наукових положень у вигляді анотацій є найбільш розповсюдженою помилкою здобувачів при викладенні загальної характеристики роботи,

До цього пункту не можна включати опис нових прикладних (прак­тичних) результатів, отриманих у вигляді способів, пристроїв, методик, схем, алгоритмів і т. ін. Слід завжди розмежовувати одержані наукові положення і нові прикладні результати, що випливають з теоретичного доробку дисертанта.

Усі наукові положення з урахуванням досягнутого ними рівня новизни є теоретичною основою (фундаментом) вирішеної в дипломноиу проекті науко­вої задачі або наукової проблеми. Насамперед за це добувачеві прису­джується науковий ступінь.

6.16. Практичне значення одержаних результатів

В дипломному проекті, що мас теоретичне значення, треба подати відомості про наукове використання результатів досліджень або рекомендації що­до їх використання, а в дипломному ппроекті, що має прикладне значення, - відомо­сті про практичне застосування одержаних результатів або рекомендації щодо їх використання. Відзначаючи практичну цінність одержаних ре­зультатів, необхідно подати інформацію щодо ступеня готовності по ви­користання або масштабів використання.

Необхідно дати короткі відомості щодо впровадження результатів досліджень із зазначенням назв організацій, в яких здійснена реалізація, форм реалізації та реквізитів відповідних документів.

6.17. Особистий внесок здобувача

У випадку використання в дипломному проекті ідей або розробок, що належать співавторам, разом з якими були опубліковані наукові праці, здобувач повинен відзначити цей

Навчальний посібник_________________________________________________

факт у дисертації та в авторефераті з обов'язковим зазначенням конкретного особистого внеску в ці праці або розробки.

6.18. Апробація результатів дипломного проекту

Вказується, на яких наукових з'їздах, конференціях, симпозіумах, нарадах оприлюднено результати досліджень, що включені до дипломного проекту.

6.19. Публікації

Вказують, у скількох монографіях, статтях у наукових журналах, збір­никах наукових праць, матеріалах і тезах конференцій, авторських свідоцтвах опубліковані результати .

6.6.2. Заголовком повинно бути слово «ВСТУП», написане окремим

рядком великими буквами.

Вступ повинен навести призначення та характеристику об'єкта проектування, коротко характеризувати сучасний стан про­блеми, задачі, питання, які розробляються у дипломному проекті, а також мету, об'єкт, предмет, гіпотезу, завдання дослідження. У всту­пі доцільно обґрунтувати по суті необхідність проектування роботи, вказати галузь можливого використання розробленої системи, за­пропонованих технічних рішень, висновків і рекомендацій.

6.7. Аналітичний огляд

6.7.1. У цьому розділі необхідно ґрунтовно і систематично ви­класти сучасний стан проблеми, задач, питань, які необхідно розв'язати у роботі. Відомості, включені в аналітичний огляд, повинні об'єктивно оцінювати досягнутий на даний чає науковий (науково-технічний) рівень за темою роботи, правильно вибрати шляхи та за­соби досягнення поставленої у завданні мети.

6.7.2. Аналітичний огляд проводиться на підставі навчальної лі­тератури та монографій, вітчизняних та зарубіжних періодичних ви­дань, у тому числі іноземними мовами, реферативних журналів, з врахуванням кращих технологічних, виробничих і педагогічних дося­гнень.

6.7.3. В аналітичний огляд необхідно включати тільки матеріал, який відноситься до теми проекту. Суперечливі дані, присутні у різ­них джерелах інформації, повинні бути проаналізовані й оцінені з особливою увагою.

6.7.4. Навести понятійний апарат в галузі інформатизації освіти, огляд і аналіз досліджень у галузі комп'ютено-інтегрованих техноло­гій навчання.

6.8. Теоретична частина

має містити основні теоретичні відомості за темою дипломного проекту; технічний опис вихідного об'єкту (для проектування або фу­нкціонування якого розроблюється автоматизована система, про­грамне, дидактичне чи методичне забезпечення); математичну (ін­формаційну) модель або алгоритм, вимоги до баз даних, апаратно-програмного комплексу; постановку задачі, обґрунтування вибраного напряму та вибір методів розв'язання поставлених завдань; структу­ру автоматизованої системи (підсистеми), програмного, дидактично­го чи методичного забезпечення; теоретичний аналіз можливостей застосування

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

комп'ютерно-орієнтованих засобів навчання та новітніх технологій навчання.

6.8.1 У цьому розділі повинні бути наведені: технічний опис вихі­дного об'єкту; математична (інформаційна) модель або алгоритм, вимоги до баз даних; постановка задачі.

6.8.2 Обґрунтування вибраного напряму проектування та вибір методів проектування.

У цьому розділі повинні бути показані переваги вибраного на­пряму роботи згідно з темою дипломного проекту порівняно з інши­ми можливими напрямами. У ньому проводиться мотивована оцінка прийнятого напряму як з наукового (технічного), педагогічного, так і економічного погляду. Обґрунтування вибраного напряму (методу, алгоритму, структурної і функціональної схеми, необхідних технічних засобів тощо) повинно враховувати рекомендації, наведені в аналі­тичному огляді, з врахуванням результатів роботи, проведеної сту­дентом-дипломником.

Обґрунтування вибраного напряму роботи не повинно підміняти доцільність самої робота.

6.8.3. Структура автоматизованої системи (підсистеми).

У цьому розділі наводиться детальний опис вибраної структур­ної та функціональної схем або алгоритму.

6.9. Технологічна частина

(Практичний, розрахунковий роз­діл) має містити опис розробленого програмного (інформаційного), дидактичного чи методичного забезпечення, конструкції апаратних чи програмно-апаратних засобів обчислювальних систем як резуль­тат їх проектування, конструювання й практичної реалізації.

6.9.1. У цьому розділі описується розробка системотехнічних, інформаційних, програмних, апаратних складових автоматизованої системи.

6.9.2. У цей розділ при розробці програм необхідно включати ал­горитм рішення, структурну схему взаємодії модулів або блок-схему програми, тексти процедур, функцій, сценаріїв. Необхідно вказувати конкретну ЕОМ, на якій виконувалася розробка програм або розра­хунки.

a) Документація системотехнічного забезпечення:

- обґрунтування комплексу технічних засобів (КТЗ);

- технічні вимоги до об'єкту управління;

- перелік обладнання (специфікація);

- опис КТЗ (схема));

- план розміщення КТЗ (креслення);

- таблиця з'єднань, підключень.

б) Документація програмного забезпечення:

- опис алгоритмів;

- контрольний приклад з даними;

- опис програмного забезпечення (ПЗ);

- опис математичних моделей та методів.

Навчальний посібник_________________________________________________

в) Документація інформаційного забезпечення:

- класифікація системи управління; класифікація і кодування інформації; нормативно довідкова інформація;

- організація потоків (введення, зберігання, обробки) інфо­рмації (внесення змін);

- масиви даних на машинних носіях;

- система програмної організації, доступу до даних;

- опис технологічного процесу обробки даних.

г) Документація лінгвістичного забезпечення:

- опис мови програмування;

- опис об'єктів;

- опис завдань (схемні, графічні).

Тексти програм можна не включати у цей розділ, а включити у додатки до пояснювальної записки.При розробці апаратних складо­вих систем розроблюються та описуються електричні функціональні та принципові схеми.

    1. Методична частина

- опис розроблених документів, що встановлюють правила й інструкції з експлуатації автоматизованої системи;

- опис можливостей дидактичного застосування розробленого програмного засобу та відповідної педагогічної технології;

Описується розробка документів, що встановлюють правила й інструкції з експлуатації АС:

Документи методичної частини:

- кваліфікаційна характеристика фахівця автоматизованої системи (АС);

- технологічна інструкція посадовця;

- склад розв'язуваних задач в АС;

- положення про використання АС;

- інструкція про порядок розгляду і візування проміжних документів;

- нормативні вимоги до форми подання результатів;

- інструкція про зв'язки між підрозділами.

Описується методика застосування комп'ютерно-інтегрованих технологій навчання (KITH):

- розробка кваліфікаційної характеристики фахівця;

- проектування навчальної програми, підготовки фахівців з викорис­танням KITH;

- конструювання уроку з використанням KITH;

- підготовка і оформлення предметного матеріалу для KITH.

6.11. Техніко-економічна та педагогічна ефективність

містить розрахунки показників економічної та педагогічної ефектив­ності та відповідні кількісні й якісні висновки.

6.11.1 Питання техніко-економічної та педагогічної ефективності враховуються в усіх розділах роботи. У даному розділі розглядають питання відповідно до завдання, яке видається

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

консультантом за даним розділом додатково до завдання на дипломне проектування. Потрібно враховувати, що кожне технічне рішення повинно бути економічно обґрунтованим. Особливу увагу у цьому розділі потрібно приділити питанням ефективності та якості. У деяких випадках роз­глядаються соціальні резерви виробництва. Слід навести області та умови використання розробленого про­грамного продукту, інструкцію користувачу по його використанню.

6.12. Охорона праці та безпека життєдіяльності

6.12.1. Питання охорони праці та безпеки життєдіяльності вра­ховуються в усіх розділах роботи. У даному розділі розглядаються питання відповідно до завдання, яке видається консультантом за даним розділом дипломного проекту додатково до завдання на ди­пломне проектування. Доцільно також приділити увагу питанням екології та охорони навколишнього середовища.

6.13. Висновки

містить опис виробничих умов під час реалізації завдань дипло­много проекту та чинні нормативи;

містить змістові, кількісні та якісні оцінки щодо виконаної роботи;

6.13.1. Заголовок цього розділу - слово «ВИСНОВКИ», надруко­ване окремим рядком великими літерами, йому порядковий номер не присвоюється.

6.13.2. Цей розділ повинен включати у себе оцінку результатів дипломного проекту, у тому числі їх відповідність вимогам завдання на дипломне проектування.

6.13.3. У розділі наводиться коротка викладка показників, отри­маних при розробці роботи; вказуються напрями подальшої роботи над темою роботи або мотивується недоцільність продовження ро­боти; вказуються статті, авторські свідоцтва (заявки), доповіді і повідомленкя, опубліковані, підготовлені до друку і прочитані у процесі виконання дипломного проекту.

6.13.4. У висновках студент вказує, яку частину роботи він вико­нав самостійно і які нові завдання розв'язані ним у процесі проекту­вання.

6.14. Список літератури

6.14.1. У список літератури включають усі джерела, використані студентом під час виконання дипломного проекту.

6.14.2. Список літератури складають в алфавітному порядку або за порядком використання літератури у пояснювальній записці.

6.14.3. У тексті записки повинна вказуватися вся література, що включена до списку. Рекомендації з бібліографічного опису друкова­них робіт для списку літератури наведені у підрозділі 7.8.

6.14.4. У списку літератури (допускається назва заголовку «Літе­ратура») не присвоюється порядковий номер.

Навчальний посібник_________________________________________________

6.14.5. У разі необхідності у записку включають перелік скорочень, символів і спеціальних термінів, а також їх визначення (пояснення).

6.15. Додатки

текстові роздруківки усіх створених програмних засобів;

результати апробації;

роздруківка комп'ютерної презентації;

зменшені копії усіх графічних матеріалів.

6.15.1. У додатки рекомендується включати допоміжний матері­ал, який робить громіздкою основну частину пояснювальної записки. Допоміжними матеріалами вважаються:

- проміжні математичні виклади і розрахунки;

- діаграми, схеми;

- таблиці допоміжних цифрових даних;

- тексти програм, результати розрахунків на ЕОМ;

- специфікації графічних аркушів;

- технологічні карти;

- ілюстрації допоміжного характеру;

- інструкції, методики, розроблені у процесі виконання диплом­ного проекту;

- описи окремих технічних рішень, розробка яких не обумовлена завданням на дипломне проектування;

- текстові роздруківки усіх створених програмних засобів;

- результати апробації;

- роздруківка комп'ютерної презентації;

- зменшені копії усіх графічних матеріалів.

Склад CD-ROM: презентація доповіді, вихідний текст програми мовою програмування, скомпільований код програми та всі програм­ні засоби, які забезпечують функціонування системи.

6.16. Співвідношення між розділами пояснювальної записки

6.16.1. Дипломні проекти за вищеназваними спеціальностями характеризуються великою різноманітністю. Тому співвідношення кі­лькості сторінок окремих розділів у різних проектах можуть колива­тися у деяких межах. Керівник дипломного проекту , враховуючи специфіку роботи, може рекомендувати студентові збільшувати (зменшувати) обсяг певного розділу.

Однак необхідно, щоб в усіх випадках обсяг розрахункового ма­теріалу перевищував обсяг оглядового матеріалу.

Рекомендується дотримуватися приблизно такого співвідношен­ня між розділами:

"Вступ"-5%;

"Аналітичний огляд" - 5%;

"Теоретична частина" - 30%;

"Технологічна частина" - не менше 30-40 % загального обсягу записки;

"Техніко-економічна частина" - 10%;

"Охорона праці та безпека життєдіяльності" -10%;

"Висновки" - 2-3%.

_______________________________________________________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ