Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ПО ДИПЛОМНОМУ ПРОЕКТУ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
887.81 Кб
Скачать

14. Рецензування дипломної роботи

14.1. Дипломний проект, допущений кафедрою до захисту, на­правляється на рецензію.

14.2. Склад рецензентів затверджується деканом факультету за поданням завідуючих відповідних кафедр. До рецензування диплом­них проектів запрошуються завідуючі кафедрами, провідні спеціаліс­ти виробництва і наукових закладів, науково-технічна діяльність яких пов'язана з тематикою дипломних проектів. До складу рецензентів можуть входити також викладачі, які працюють на інших кафедрах університету або в інших вищих навчальних закладах.

14.3. Студент передає рецензенту дипломний проект (поясню­вальну записку і графічний матеріал}, направлення факультету, підписане завідуючим кафедрою, бланк рецензії (форма типова). Студент повинен враховувати, що для рецензування дип­ломного проекту потрібно не менше 3 днів.

14.4. Рецензент детально знайомиться з матеріалами роботи і, при необхідності, з'ясовує у студента запитання, які виникають по суті роботи.

14.5. У рецензії необхідно;

- оцінити актуальність теми роботи, реальність роботи;

- оцінити відповідність розробленої роботи і завдання на дипломне проектування;

- дати оцінку розробкам і графічній частині роботи;

- оцінити якість і обґрунтованість розробки економічної і організаційної частини роботи;

- дати зауваження щодо стилю викладу і грамотності пояс­нювальної записки;

- дати загальну оцінку роботи, відзначити позитивні і нега­тивні сторони роботи;

- вказати, чи задовольняє виконання роботи вимогам до дипломних робіт, які подаються на захист;

- рецензент має дати оцінку виконаній роботі (відмінно, добре, задовільно, незадовільно).

14.6. Рецензія може бути написана чорнилом, пастою, надрукована на машинці або принтері.

14.7. Рецензія подається до державної екзаменаційної комісії рецензентом особисто або через студента. Рецензент повертає на кафедру направлення декана університету на рецензію, а також за­повнений бланк заяви на оплату.

14.8. Студент має право ознайомитися з рецензією до захисту. При наявності зауважень в рецензії він готує короткі відповіді або заперечення, які може висловити при захисті. Однак після рецензії ніякі виправлення в роботі не дозволяються.

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

15. Проект державної екзаменаційної комісії

15.1. Державна атестація студента (захист дипломних проектів) згідно з «Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» [1] здійснюється державною екзаменаційною комісією після завершення навчання на освітньому рівні «спеціа­ліст», «магістр» з метою встановлення фактичної відповідності рівня освітньої підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристи­ки.

15.2. Державна комісія створюється як єдина для денної (стаці­онарної), заочної (дистанційної) форм навчання з кожної спеціаль­ності. При малій кількості випускників може бути організована об'єднана комісія для споріднених спеціальностей.

ДЕК перевіряє науково-теоретичну та практичну підготовку ви­пускників, вирішує питання про присвоєння їм відповідного освітньо­го рівня (кваліфікації), видання державного документа про освіту (кваліфікацію), опрацьовує пропозиції щодо поліпшення якості освіт­ньо-професійної підготовки спеціалістів у вищому навчальному за­кладі.

15.3. Державна комісія організовується щорічно і діє протягом календарного року. До складу комісії входять голова і члени комісії. Голова комісії призначається Міністерством освіти і науки України,якому підпорядкований ВНЗ, на пропозицію ректора університету з числа провідних спеціалістів виробництва або вчених.

До складу державної комісії входять: ректор університету або проректор з навчальної чи наукової роботи, декан факультету або його заступник, завідувачі кафедр, професори, доценти (викладачі) профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та праців­ники науково-дослідних інститутів.

До участі в роботі ДЕК як екзаменатори можуть залучатися професори і доценти (викладачі) відповідних кафедр, якщо у складі комісії немає представників відповідних кафедр. У цьому випадку вони користуються правами членів комісії.

Персональний склад членів ДЕК і екзаменаторів затверджується ректором університету не пізніше, ніж за місяць до початку роботи державної комісії.

15.4. Проект державної комісії проводиться у терміни, передба­чені навчальним планом університету. Графік роботи комісії затвер­джується ректором університету

Розклад роботи ДЕК, узгоджений з головою комісії, затверджу­ється проректором з навчальної роботи на підставі подання декана університету і доводиться до загального відома не пізніше як за два тижня до початку захисту дипломних проектів.

15.5. До захисту дипломних робіт допускаються студенти, які ви­конали всі вимоги навчального плану. Списки студентів, допущених до захисту дипломних проектів, подаються в ДЕК деканом факультету.

15.6. Державній екзаменаційній комісії перед початком захисту дипломних проектів деканом факультету подаються такі документи:

- Зведена відомість про виконання студентами навчального плану і про отримані ними оцінки з теоретичних дисциплін, курсових проек­тів і робіт, практик екзаменів. Довідка зачитується перед захистом.

Примітка. При наявності декількох екзаменаційних оцінок з однієї дисципліни у

Навчальний посібник_________________________________________________

зведену відомість про виконання навчального плану заноситься середня зважена оцінка з округленням до її цілого зна­чення [1].

- Відгук керівника про дипломний проект .

- Рецензія на дипломний проект спеціаліста відповідної кваліфікації.

Примітка. Державній комісії можуть бути подані також інші ма­теріали, що характеризують наукову і практичну цінності вико­наної дипломного проекту - друковані праці за темою роботи, до­кументи, які вказують на практичне застосування роботи, про­грамні продукти тощо.

15.7. Захист дипломних проектів відбувається на відкритому за­сіданні державної екзаменаційної комісії за участю не менше поло­вини її складу при обов'язковій присутності голови комісії.

Захист дипломних проектів може проводитися на підприємствах в закладах і організаціях, для яких тематика робіт, що захищаються, становить науково-теоретичний або практичний інтерес.

Захист комплексних (міжкафедральних, міжвузівських) диплом­них проектів відбувається на сумісному засіданні державних екза­менаційних комісій за відповідними спеціальностями.

15.8. Тривалість засідання ДЕК не повинна перевищувати шести академічних годин на день. Тривалість захисту одного дипломного проекту , як правило, не повинна перевищувати 45 хв. Для повідом­лення про зміст виконаної роботи студенту надається не більше 15 хв.

15.9. Результати захисту дипломного проекту визначаються оцінками «відмінно», «добре», «задовільна» і «незадовільно». При визначенні оцінки роботи беруть до уваги рівень наукової та практи­чної підготовки студента, якість доповіді з виконаної роботи, повноту відповідей на запитання членів комісії та присутніх на захисті.

Результати захисту дипломних робіт оголошуються у цей же день після оформлення протоколів засідання ДЕК.

15.10. Студентові, який захистив дипломний проект , рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація «інженер-педагог» за відповідною профілю. Після захисту йому видається державний документ про освіту (кваліфікацію).

15.11. Студентові, який отримав підсумкові оцінки «відмінно» не менше як з 75 відсотків усіх навчальних дисциплін та індивідуальних завдань (курсових проектів, робіт), передбачених навчальним пла­ном, а з інших навчальних дисциплін та індивідуальних завдань -оцінки «добре», склав державні екзамени з оцінками «відмінно», за­хистив дипломний проект з оцінкою «відмінно», а також виявив себе в науковій (творчій) роботі, що підтверджується рекомендацією ка­федри, видається документ про освіту (кваліфікацію) з відзнакою.

15.12. Рішення ДЕК про оцінку знань, виявлених при захисті ди­пломного проекту, а також про присвоєння студенту-випускнику ква­ліфікації та видання йому диплому приймається державною комісією на закритому засіданні комісії відкритим голосуванням звичайною більшістю членів комісії, котрі брали участь у цьому засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

___________________________________ДИПЛОМНЕ ПРОЕКТУВАННЯ

15.13. Студент, який при захисті дипломного проекту отримав незадовільну оцінку, відраховується з Університету і йому видається академічна довідка. У цьому випадку ДЕК

встановлює, чи може сту­дент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов'язаний опрацювати нову тему, визначену відповідною кафедрою.

15.14. Студент, який не захистив дипломний проект, допуска­ється до повторного захисту дипломного проекту протягом трьох років після закінчення Університету при наявності його заяви.

15.15. Студентам, які не захищали дипломний проект з поваж­ної причини (документально підтвердженої), ректором університету може бути продовжений строк навчання до наступного терміну робо­ти ДЕК із захисту дипломних робіт, але не більше, ніж на один рік.

15.16. Всі засідання Державної екзаменаційної комісії протоко­люються. У протоколи вносяться оцінки, одержані при захисті дип­ломного проекту , записуються питання, що ставилися, особливі ду­мки членів комісії, вказується здобутий освітній рівень (кваліфікація), а також, який державний документ про освіту (кваліфікацію) (з від­знакою чи без відзнаки) видається студенту-випускнику.

Протоколи підписують голова та члени ДЕК, які брали участь у засіданні. Книга протоколів зберігається в університету

15.17. Після закінчення роботи державної комісії голова комісії складає звіт і подає його в учбове управління.

У звіті голови ДЕК відбивається аналіз рівня підготовки випуск­ників і якості виконання дипломних робіт; відповідність тематики ди­пломних робіт сучасним вимогам, характеристика знань студентів, недоліки в підготовці з окремих дисциплін, даються рекомендації щодо поліпшення навчального процесу.

Звіт голови державної комісії обговорюється на засіданнях вче­ної ради університету та факультету.

Навчальний посібник_________________________________________________