Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ЕА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
210.43 Кб
Скачать

БЕРДЯНСЬКИЙ університет менеджменту і бізнесу

Кафедра обліку, аналізу і аудиту

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсових робіт з

економічного аналізу

студентами спеціальностей

напряму 0305-„Економіка та підприємництво”

Бердянськ, 2011

Розглянуто і схвалено на засіданні кафедри обліку, аналізу і аудиту.

Протокол № 1 від 29.08.11 р.

Затверджено на засіданні науково-методичної Ради університету.

Протокол № 1 від 19.10.11 р.

Рецензент: Л.І. Міхов, проректор з навчальної роботи Бердянського університету менеджменту і бізнесу, к.е.н., доцент.

Навчально-методичне видання

Методичні рекомендації

до виконання курсових робіт з економічного аналізу

студентами спеціальностей напряму 0305 – «Економіка та підприємництво»

Укладачі:

к.е.н, доц.Сітнікова Н.П., к.е.н. Рунчева Н.В., ст. викладач Клименко А.А.

Бердянський університет менеджменту і бізнесу, 2011

Кафедра обліку, аналізу і аудиту

ЗМІСТ

ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ 4

СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ 4

ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ курсової РОБОТИ 9

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ (ДОДАТОК А) 19

ОРІЄНТОВАНИЙ ПЛАН КУРСОВОЇ РОБОТИ (ДОДАТОК б) 21

ДОДАТКИ В-К 23

Загальні вказівки

Курсова робота з курсу “Економічного аналіз” призначена для закріплення теоретичних знань і практичних навичок, отриманих в процесі вивчення курсу і проходження виробничої практики на підприємствах. Виконання курсової роботи є одним з етапів навчання студентів. Роботу слід виконувати самостійно під керівництвом викладача. Особливе значення приділяється тому, щоб привчити студентів до самостійної роботи, розвинути творчий підхід до аналізу літературних джерел, вирішенні проблем підприємства, що аналізується, знаходженні факторів, які позитивно впливають на діяльність і виявлення резервів розвитку підприємства. Дана курсова робота є останньою ланкою підготовки студентів до дипломної роботи.

Структура курсової роботи

Курсова робота повинна містити:

  1. Титульний лист

  1. Завдання та рецензія (видається на кафедрі)

  2. Зміст

  3. Вступ

  4. Перший розділ

  5. Другий розділ

  6. Третій розділ

  7. Висновки

  8. Додатки

  9. Список використаних джерел

При роботі над вступом необхідно обгрунтувати вибір теми проекту. Загальний обсяг роботи повинен бути не менше 40 сторінок.

Орієнтовані плани курсових робіт наведені в додатку Б.

Зміст курсової роботи

Матеріал теми курсової роботи розміщується згідно її структури.

Титульний лист курсової роботи оформлюється згідно зразка, наведеного в додатку В.

Зміст, наданий на початку курсової роботи, містить назву та нумерацію сторінок усіх розділів та підрозділів, зокрема вступу, розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків та ін.

У вступі стисло обґрунтовується вибір теми, її актуальність, визначається мета курсової роботи і завдання аналізу на сучасному етапі ринкових перетворень в Україні, наводиться предмет та об’єкт дослідження. Рекомендований обсяг вступу 2-3 стор.

Основна частина

Основна частина курсової роботи складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напрямку та обґрунтуванням застосованих методів досліджень.

В розділах основної частини подають:

  • огляд літератури за темою і вибір напрямків досліджень;

  • виклад загальної методики і основних методів досліджень;

  • експериментальну частину і методику досліджень;

  • відомості про проведені теоретичні і (або) експериментальні дослідження;

  • аналіз і узагальнення результатів досліджень.

Перший розділ (10-15 сторінок) структурно складається з 2-3 підрозділів. У цьому розділі обґрунтовується теоретична база обраної проблеми, дається огляд літературних джерел, нових розробок, опублікованих статистичних даних із посиланням на джерела, іншої інформації, пов’язаної з темою. На основі вивчення наукової, навчально-методичної літератури розкриваються підходи різних авторів до розв’язання проблеми, показується, у чому полягає подібність, а у чому — відмінність їх поглядів, а також обґрунтовуються власні погляди на проблему.

У цьому розділі подається оцінка діючих законів, постанов, указів та інших офіційно-розпорядчих документів, нормативної та довідкової бази за досліджуваною проблемою. Розкривається власне розуміння цієї бази, обґрунтовуються необхідність, доцільність окремих документів.

Важливе місце у даному розділі посідає у викладенні методик аналізу визначених проблем, які будуть використовуватись у наступних частинах роботи. Автор має продемонструвати свою обізнаність з методами аналізу і на основі їх критичного огляду обґрунтувати вибір найпридатнішого для обраного напряму дослідження.

Бажано ілюструвати текст графічними матеріалами і схемами, графіками, діаграмами тощо.

В цьому розділі “економічна суть процесу чи явища, що аналізується” студент повинен показати знання з курсів “Економіка підприємства”, “Організація виробництва”, “Економіка праці”. В цьому підрозділі студент вивчає і систематизує опубліковані дані по економічній суті процесу чи явища, що вивчається.

У другому розділі (15-20 сторінок) студент повинен виконати ґрунтований показ фактичного стану обліку та аудиту досліджуваної проблеми виключно на матеріалах конкретної організації.

У цьому розділі можна виділити 3-4 відносно самостійних підрозділів, що містять опис, характеристику сучасного стану досліджуваного об’єкту, діагностування діяльності підприємства щодо обраного напрямку дослідження, ґрунтовне відображення обліку та аудиту на підприємстві із використанням накопиченого фактичного матеріалу та із залученням усіх теоретичних знань, певного методичного інструментарію. Бажано основні результати господарської діяльності організації за минулі роки навести у формі узагальненої таблиці.

Розділ повинен бути максимально насиченим фактичною інформацією (таблиці, графіки, діаграми, схеми), що відображають відповідні результати діяльності організації за останні 3 роки. Усі аналітичні розрахунки, таблиці, графіки, діаграми мають супроводжуватися тлумаченням та висновками, які дозволяють визначити сутність управлінських процесів, що спостерігаються в організації, їх особливості, тенденції, створити базу для виявлення невикористаних резервів.

Слід чітко розмежувати джерела походження використаної при аналізі інформації: що запозичене з літератури, що одержано з документів організації, а які дані здобуті шляхом власних спостережень, експериментів, розрахунків, соціологічних опитувань тощо.

Текст слід ілюструвати реальними документами (що наводяться в додатках), які обов'язково супроводжувати стислим коментарем.

Джерелом інформації є планові і фактичні показники господарської діяльності, статистична та бухгалтерська звітність, первинні бухгалтерські документи, накази, розпорядження, результати спостережень, опитувань і обстежень та інших методів збирання інформації, які використовує студент під час виробничої практики.

Третій розділ (10 сторінок) має містити ґрунтовний аналіз даного підприємства та обґрунтовані пропозиції студента, спрямовані на досягнення мети, поставленої у вступі. Структурно вміщує 3 підрозділи. Детальні пропозиції щодо вдосконалення діяльності суб’єкта господарювання мають відповідати напряму дослідження: кожна з розгорнутим обґрунтуванням, у зв'язку і як наслідок висновків з обліку (аудиту), який проведено у другому розділі, відштовхуючись від виявлених відхилень, проблем та недоліків. Запропоновані удосконалення та інновації мають містити розрахунково-кількісне обґрунтування.

За результати розрахунків та зроблені на цій основі висновки відповідальність несе студент – автор курсової роботи.

Однією з ознак високої якості курсової роботи є застосування економіко-математичних методів, електронно-обчислювальних машин, програмних продуктів, як під час дослідження, так і при обґрунтуванні запропонованих заходів.

Обов’язковим є наявність підрозділу щодо застосування електронно-обчислювальних машин в обліку досліджуваного об’єкта.

В аналітичній частині курсової роботи студент повинен показати застосування теорії аналізу вибраної теми на практиці. З цією метою студент довільно вибирає підприємство, що виготовляє продукцію, виконує роботи або надає послуги. За обліковою, звітною, статистичною, оперативною інформацією дослідник проводить аналіз даного підприємства по вибраній темі, відповідно методиці аналізу, яка описана в попередньому розділі.

В кінці викладення результатів аналізу студент повинен самостійно сформулювати висновки за цими результатами, розрахувати знайдені резерви і вивести свої висновки та пропозиції. В додатках повинні бути представлені всі документи, за результатами яких зроблено аналіз.

Висновки уявляють собою коротке резюме курсової роботи. В них показують, якою мірою досягнуто мети, сформульованої у вступі, і вирішено завдання роботи. У висновках узагальнюються рекомендації та пропозиції щодо теоретико-методологічних аспектів та способів дослідження проблеми. Висновки повинні носити конкретний характер. Рекомендований обсяг заключної частини 2-3 стор.

В додатках повинні бути представлені всі документи, за результатами яких зроблено аналіз.

До додатків доцільно включати допоміжний матеріал, необхідний для повноти розкриття теми роботи, а саме:

  • первинні документи,

  • форми бухгалтерської (фінансової) та податкової звітності,

  • аналітичні (розрахункові) таблиці,

  • ілюстрації допоміжного характеру.

Список використаних джерел складається у встановленій послідовності (додаток Д):

  • Закони України

  • Укази Президента України

  • Постанови Кабінету Міністрів України

  • Інструкції та нормативні акти Міністерства фінансів України, галузевих міністерств, інших установ та відомств

  • Наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана українською або російською мовами

  • Наукова, навчально-методична, спеціальна література, видана іноземними мовами.

Першоджерела розташовують в алфавітному порядку прізвищ перших літер авторів або заголовків.

Вибір теми

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно на підставі запропонованої кафедрою тематики, за заявками підприємства або за бажанням студента. Робота, якщо вона відповідає меті та вимогам методичних рекомендацій, може бути виконана за темою, непередбаченою тематикою.

Тема погоджується з керівником курсової роботи.

Студентам заочної форми навчання доцільно обирати тему, що відповідає характеру та напрямам діяльності підприємства, на якому вони працюють.

Рекомендована тематика курсових робіт для студентів різних форм навчання наведена у додатку А.

Порядок виконання

Після вибору і затвердження теми студент приступає до її виконання. Керуючись рекомендованими планами робіт, студент розробляє план курсової роботи з обраної теми, який погоджує з науковим керівником.

Наступний етап роботи – опрацювання нормативних джерел і спеціальної літератури. Обов’язково вивчаються закони України, постанови Кабінету Міністрів, накази органів державного управління, Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, Національного банку та інші.

В якості літературних джерел використовується спеціальна і періодична література. Особливу увагу слід приділити опрацюванню зарубіжних видань з питань сучасних досягнень передової економічної думки з проблем ринкової економіки, бухгалтерського обліку та економічного аналізу.

При роботі з літературними джерелами вони анотуються, здійснюється їх конспектування і узагальнення відповідно до плану курсової роботи.

Базове підприємство

Після вивчення нормативної бази і літературних джерел студент приступає до збору і обробки практичного матеріалу на базовому підприємстві. Як базове, обирається підприємство, на якому є необхідний матеріал для розкриття теми курсової роботи.

Базове підприємство повинно відповідати таким вимогам:

  • його діяльність повинна відповідати темі роботи;

  • мати необхідні практичні матеріали за темою;

  • мати передовий досвід організації бухгалтерського обліку і контролю;

  • для проведення аналізу господарської діяльності мати зіставні економічні показники за період не менше як за 2 роки;

  • мати досвід автоматизації обліково-аналітичних робіт.

Перевага надається великим сучасним підприємствам сфери матеріального виробництва, торгівлі, громадського харчування, сільського господарства, будівництва і т.ін.

Базове підприємство обирається студентом самостійно і погоджується з науковим керівником.

На базовому підприємстві, з дозволу керівника і головного бухгалтера, студент вивчає організаційно-розпорядчу, первинну та облікову документацію, організацію фінансового і управлінського обліку, бухгалтерську та статистичну звітність, технологію машинної обробки обліково-аналітичної інформації.