Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Третья версия ответов на гос.docx
Скачиваний:
69
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
289.77 Кб
Скачать

6.Образність журналістики і природа публіцистичного твору

Публіцистика – це своєрідний тип творчості, предмет якого складають актуальні явища і важливі питання суспільного життя. Публіцистика є вершинним явищем у журналістиці, її серцевиною, стрижнем. Вона потребує особливо високого рівня оволодіння професіональним мистецтвом, найбільш повно втілює в собі таку функцію журналістики як бути історією сучасності, впливати на практику суспільно-політичного життя.

Публіцист повинен глибоко знати предмет дослідження, часто на рівні спеціаліста, але найголовніше – він повинен вміти повернути предмет суспільним боком, показати його соціальну, політичну значимість, розкрити філософський, загальнолюдський зміст.

Між літературою, як явищем мистецтва і публіцистикою, як явищем журналістики, нема непробивної стіни. При цьому в публіцистичному образі відображена авторська ідея, певний естетичний ідеал. Художні образи в публіцистичних текстах відіграють не менш важливу роль, ніж факти. Саме художні образи викликають найглибші ідейно-емоційні переживання, і здійснюють найсильніший вплив на читача.

У художньо-публіцистичних творах провідна роль належить образу автора, який розповідає, описує, роздумує, веде читача від факту до факту.

Відрізняється від художньої літератури і тема та ідея публіцистичного твору. Якщо в літературі під темою розуміється предмет відображення, то в публіцистиці – це не лише предмет відображення, а й проблема, яку автор у ній побачив, його оцінка та концепція.

Ідея у публіцистичному творі має бути сформована максимально чітко, тут недопустима двозначність розуміння.

7.Жанрові модифікації у журналістиці та індивідуально-творчий підхід до жанру

Жанр – це велика група текстів, які наділені спільними ознаками, це певним чином окреслений зміст, що відшукав відповідну, найбільш зручну для свого втілення форму.

Бахтін сказав: «Жанр живе сьогоденням, має початок, пам’ятає своє минуле і представляє творчість».

Критеріями для визначення жанру майбутнього твору є:

  1. Об’єкт відображення – конкретний життєвий матеріал, що лягає в основу твору

  2. Призначення того чи іншого виступу

  3. Масштаб охоплення дійсності, масштаб узагальнення

  4. Особливості літературно-стилістичних засобів

Успіх журналіста залежить від того, наскільки свідомо він вживає жанрові закони. Але чітких меж між жанрами не існує, сьогодні матеріали одного жанру можуть включати елементи іншого. Тому, на зміну поняттю жанр приходить поняття текст.

Основи зображальної журналістики.

1.Жанрова система фотожурналістики

За Коганом сучасна фотографія включає 8 напрямків

  • документально-хронікальний

  • - політико-публіцистичний

  • Науково-дослідний

  • Інтимно-комунікативний (еротичний портрет, етюд, фото життя зненацька)

  • Меморіальний

  • Рекламний

  • Оформлення

  • Художньо-експозиційний

Фотожурналістика: інформаційна (у центрі-подія: репортаж, фото замітка, фото анонс, фотозвіт), аналітична (у центрі-тенденція: кореспонденція-сполучення декількох знімків, фото коментар, фотоогляд), публіцистична (у центрі-явище: фотонарис, замальовка, фейлетон)