Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-модуль №1 СМ 121 стр.doc
Скачиваний:
437
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
783.36 Кб
Скачать

Постанова км України від 20 червня 2000 р. № 989 Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я

З метою зміцнення здоров’я населення України, поліпшення демографічної ситуації, підвищення якості та ефективності медичних послуг, наближення кваліфікованої медико-санітарної допомоги до кожної сім’ї, раціонального використання ресурсів охорони здоров’я Кабінет Міністрів України постановляє:

1. Затвердити комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я (додаються).

2. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям розробити і за погодженням з Міністерством охорони здоров’я затвердити в двомісячний термін після прийняття цієї постанови регіональні комплекснізаходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я.

3. Витрати на реалізацію комплексних заходів щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я, які мають здійснюватися за рахунок коштів державного бюджету, проводити в межах асигнувань, які щорічно виділяються Міністерству охорони здоров’я за відповідними галузями.

Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям вирішити питання про виділення в установленому порядку коштів з республіканського бюджету Автономної Республіки Крим та місцевих бюджетів на здійснення зазначених заходів.

4. Міністерству охорони здоров’я за підсумками роботи галузі за рік інформувати Кабінет Міністрів України про хід виконання комплексних заходів, затверджених пунктом 1 цієї постанови, починаючи з 2001 року.

5. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям щорічно з урахуванням реформування первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини подавати Міністерству охорони здоров’я України пропозиції щодо змін і доповнень до комплексних заходів, затверджених пунктом 1 цієї постанови. Координацію робіт, пов’язаних з виконанням зазначених комплексних заходів, узагальнення пропозицій про внесення до них змін та доповнень покласти на Міністерство охорони здоров’я.

Прем’єр-міністр України В. ЮЩЕНКО.

Додаток 3.1.2

Наказ моз України від 23 лютого 2001 року № 72 Про затвердження окремих документів з питань сімейної медицини

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2000 № 989 «Про комплексні заходи щодо впровадження сімейної медицини в систему охорони здоров’я», плану поетапного переходу до організації первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини, затвердженого наказом МОЗ від 11.09.2000 № 214, наказую:

1. Затвердити Примірне положення про лікаря загальної практики – сімейної медицини (додаток 1), Примірне положення про медичну сестру загальної практики – сімейної медицини (додаток 2), Примірне положення про відділення загальної практики – сімейної медицини (додаток 3), Примірне положення про денний стаціонар (додаток 4), Примірне положення про стаціонар вдома (додаток 5), Кваліфікаційну характеристику лікаря із спеціальності«загальна практика – сімейна медицина»(додаток 6), Кваліфікаційну характеристику медичної сестри із спеціальності«загальна практика – сімейна медицина»(додаток 7).

2. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

2.1 Забезпечити діяльність первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини з урахуванням затверджених положень.

2.2 Продовжити нарощування мережі закладів охорони здоров’я загальної практики – сімейної медицини, відкриття відділень загальної практики – сімейної медицини в складі лікувально-профілактичних закладів та забезпечити їх роботу відповідно до затверджених нормативних документів.

2.3 Починаючи з 2001 року проводити атестацію лікарів загальної практики – сімейної медицини та медичних сестер загальної практики – сімейної медицини відповідно до затверджених даним наказом кваліфікаційних характеристик.

2.4 Продовжити відкриття денних стаціонарів та організацію стаціонарів вдома і забезпечити їх функціонування з урахуванням положень, затверджених даним наказом, та статутів лікувально-профілактичних закладів, в складі яких вони організовані.

2.5 Забезпечити наступність в роботі денних стаціонарів, стаціонарів вдома та інших підрозділів лікувально-профілактичних закладів.

3. Головному управлінню медичних кадрів та державної служби (Мельник Ю.В.) розробити і подати на затвердження нормативні документи щодо врегулювання обчислення стажу медичним сестрам загальної практики – сімейної медицини під час проведення їх атестації. до 01.03.2001 року.

4. Головному управлінню організації медичної допомоги населенню (Гойда Н.Г.) спільно з Державним Українським об’єднанням «Політехмед»(Девко В.Ф.) розробити та подати на затвердження табель оснащення амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та відділення загальної практики – сімейної медицини, табель оснащення сумки-укладки лікаря загальної практики – сімейної медицини та сумки-укладки медичної сестри загальної практики – сімейної медицини. I квартал 2001 року.

5. Головному управлінню організації медичної допомоги населенню (Гойда Н.Г.) спільно з Українським інститутом громадського здоров’я (Пономаренко В.М.) протягом 2001 року організувати та забезпечити проведення регіональних нарад, семінарів, круглих столів з питань впровадження сімейної медицини. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Картиша А.П.

Міністр В.Ф.Москаленко.

Додаток 1 до наказу МОЗ України від 23.02.2001 № 72