Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Методичка Топография

.pdf
Скачиваний:
115
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
721.64 Кб
Скачать

1

В.А.Пересадько

КОНТОРОЛЬНІ ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ З КУРСУ

“ТОПОГРАФІЯ З ОСНОВАМИ ГЕОДЕЗІЇ”

Харків

1999

2

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВЕИЙ УНІВЕРСИТЕТ

В.А.Пересадько

КОНТОРОЛЬНІ ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ З КУРСУ

“ТОПОГРАФІЯ З ОСНОВАМИ ГЕОДЕЗІЇ” Методичний посібник для студентів спеціальності “Географія”

Харків ХДУ

1999

3

УДК 528.9(03)

Рецензенти: зав.кафедрою фізичної географії та картографії, доктор географічних наук, професор І.Ю.Левицький.

Пересадько В.А. Контрольні питання і завдання з курсу “Топографія з основами геодезії”: Методичний посібник. – Харків: ХДУ, - 1999. - 56с.

В посібнику подана система котрольних запитань і завдань з курсу “Топографія з основами геодезії”. Контрольні завдання розроблені до кожного із розділів курсу і представлені рекомендації щодо відповідей на них.

Для студентів спеціальності “Географія”.

Навчальне видання

Пересадько Віліна Анатоліївна

КОНТОРОЛЬНІ ПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ З КУРСУ

“ТОПОГРАФІЯ З ОСНОВАМИ ГЕОДЕЗІЇ”

Затверджено кафедрою фізичною географії та картографії. Протокол № від 1999-01-18

Підп. до друку ..99. Формат 6084/16. Папір тип. №. Друк офсетний. Умов.друк.арк. Умов.кол.-відб.3,83. Вид № Тираж 300 прим. Зам. № 8 -36. Ціна за домовленістю.

ХДУ, 310077 Харків, майдан Свободи,4

4

ВСТУП

Поточна перевірка знань і вмінь студентів з курсу “Топографія з основами геодезії” на кафедрі фізичної географії та картографії Харківського державного університету здійснюється в два етапи: 1) самостійна підготовка, або графічно-розрахунковий етап, під час якого студент після одержання завдання і пояснень щодо його виконання здійснює розрахунки за індивідуальними завданнями та викреслює графічні побудови – плани, профілі тощо. Цей етап вважається завершеним, коли викладач після перевірки роботи ставить на ній запис “На співбесіду”; 2) захист роботи, в процесі якого студент має довести самостійність її виконання, показати знання теоретичного матеріалу, вміння вирішувати практичні завдання та одержати оцінку.

Багаторічний досвід такої роботи зі студентами показав: а) невміння студентів першого курсу працювати з підручником;

б) неможливість здійснення студентами всестороннього самоконтролю засвоєння матеріалу за тим переліком контрольних запитань, що подані в підручниках з топографії та геодезії;

в) однотипність запитань, які викладачі задають студентам під час прийому робіт;

г) що перелік контрольних запитань, які надані в підручниках з топографії, не враховують специфіку підготовки вчителів географії;

д) перевірка знань і умінь у тестовій формі малопридатна для майбутніх вчителів, які повинні розвивати мову, вміти пояснювати та давати вичерпні відповіді.

З метою вдосконалення методичного забезпечення вивчення курсу “Топографія з основами геодезії” розроблено комлекс теоретичних запитань і практичних завдань, який охоплює всю навчальну програму, структурований відносно основних її розділів, уніфікований відповідно напрямків перевірки знань і умінь студентів, дозволяє здійснити індивідуальний підхід до оцінки рівня знань студентів, задовольняє вимоги щодо обєктивності прийому робіт тощо.

Контрольні запитання і завдання складено згідно програми з курсу “Топографія з основами геодезії”, затвердженої Міністерством освіти України.

До посібника увійшли запитання, які допомагають студентам розібратися в особливостях роботи з топографічними картами та аерознімками, навчитися їх читати та аналізувати, виконувати топографічні знімання (проводити польові роботи та камеральну обробку результатів), а також працювати з топографічними приладами та інструментами.

Виходячи з того, що студенти першого курсу здебільшого не вміють працювати з підручником теоретичні запитання зкомпоновано таким чином, що на кожне запитання можна знайти відповідь у підручнику “Топографія з основами геодезії” 3 . Наприклад: для відповіді на запитання “Що встановлює система координат?” - слід відкрити підручник 3 на стор 25, де записано “Система координат встановлює початкові (вихідні) точки поверхні або лінії відліку потрібних величин – початок відліку координат та одиниці їх обчислення”. Для відповіді на деякі запитання необхідно звернутися до конспекта лекцій з топографії, до методичних вказівок з курсу 4 , а щоб відповісти на запитання помічені значком “ ” – до додаткової літератури 1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10 .

До кожної теми окрім теоретичних питань подано перелік практичних завдань. Більшісь таких завдань типові, тому для їх вирішення слід лише самостійно виконати графічно-розрахункові роботи, рекомендовані програмою курсу. Завдання помічені значком “ ” – дещо ускладнені, щоб їх вирішити слід звернутися до додаткової літератури. Завдання

5

такого типу розраховані на студентів, що захоплюються топографією, вміють вирішувати складні задачі і мають гарні успіхи з дисципліни.

Тематика завдань має багато спільного з питаннями шкільної географії, тому даний посібник може використовуватись не тільки при навчанні студентів, але і при підготовці вчителів до занять в класах і школах з поглибленим вивчення географії.

Студенти часто стикаються з труднощами при дачі визначень того чи іншого поняття, тому в кінці посібника представлено короткий словник основних топографогеодезичних термінів, складений за існуючими в Україні ДОСТами термінів та понять з топографії та картографії 1, 2 , за рекомендованим підручником та п ятимовним словником топографо-картографічних термінів 5 . Окремі визначення запропоновані автором.

Даний посібник також розроблено з метою вдосконалення та уніфікації вимог щодо перевірки та оцінки знань і вмінь студентів з топографії. При здачі викладачеві тієї чи іншої теми студент повинен мати при собі посібник, тому що теоретичні та практичні завдання він отримує саме з переліку , представленого в посібнику. Кількість обов язкових запитань і завдань до кожної із тем визначається на засіданнях методичного об єднання з топографії і картографії, що має діяти при кожній із кафедр. Відповіді на запитання, одержані під час здачі теми, студент має давати на окремих аркушах. При чому умову завдання повторювати не обов язково, а слід лише проставити номер теми та номер завдання, наприклад:

Теоретичні запитання:

І.2: Величиною масштаба називають…………………………………….

Практичні завдання І.27:……………………………………………………………………………

За бажанням студента, відповідь на теоретичні запитання може даватися не письмово, а в усній формі.

При написанні посібника було використано літературу з топографії, геодезії та кртографії. Комп ютерне оформлення виконане автором.

Автор виражає велику вдячність професору Харківського державного університету, доктору географічних наук І.Ю.Левицькому, поради якого сприяли покращенню посібника, доцентам О.О.Жемерове та Р.П.Проскурняк за рецензування посібника.

6

Тема “МАСШТАБИ”

Теоретичні питання

1.Що називають масштабом карти ?

2.Дайте визначення величини масштаба .

3.Що називають точністю масштаба ?

4.Які задачі вирішуються за допомогою масштаба ?

5.Який масштаб називають нормальним сотенним масштабом ?

6.Назвіть масштабний ряд вітчизняних топографічних карт .

7.Топографічні карти яких масштабів відносяться до велико-, середньо- і дрібномасштабних?

8.Що називають горизонтальним прокладенням (проекцією) лінії ?

9.Що означає вираз “виміряти довжину лінії на карті” ?

10.Назвіть форми вираження масштабів.

11.Дайте визначення графічного масштаба .

12.Що називають основою графічного масштаба ?

13.Що називають чисельним масштабом ?

14.Що називають пояснюючим масштабом ? З якою метою вказують його?

15.Вкажіть переваги і недоліки лінійного масштаба ?

16.Перерахуйте переваги і недоліки поперечного масштаба ?

17.Як визначити чому дорівнює найменша поділка поперечного масштаба ?*

18. За якими формулами визначають довжину горизонтального прокладення

лінії

місцевості ?

 

15.Перерахуйте способи визначення масштабу за топографічною картою.

 

Практичні завдання*

1.Визначити величину і точність масштабів - 1:25 000, 1:5 000, 1:100 000.

2.Як читаються масштаби 1:2 000; 1:50 000; 1:1 000 000 ?

3.Як називаються плани і карти за масштабами: 1:25 000; 1:1 000; 1:500; 1:500 00?

4. Розставити вказані масштаби в порядку збільшення детальності карт:

1:10 000 ,

1:100 000, 1:10 000, 1:50 000, 1:1 000 000 .

 

7

5.Який із двох масштабів буде меншим : 1:2 000 чи 1:10 000 ?

6.Який із двох масштабів буде більший : 1:100 000 чи 1:300 000 ?

7.Побудувати лінійний масштаб і оцифрувати його в масштабі 1:1 5 000.

8.Побудувати поперечний масштаб і оцифрувати його в масштабі 1:30 000.

9.Довжина лінії місцевості 3258,4 м. Знайти довжину відповідного горизонталь ного прокладення цієї лінії на карті масштаба 1:50 000, коли кут нахилу становить - 4º 30´.

10.За топографічною картою знайти довжину горизонтального прокладення лінії, заданної викладачем.

11.Користуючись масштабною лінійкою відкласти відрізок 1238.4 м

в

масштабах

1:10 000, 1:20 000, 1:25 000, 1:50 000.

 

 

12.Користуючись масштабною лінійкою відкласти відрізок 1238.4 м

в

масштабі

1:200 000.

 

 

13.Довжина лінії на карті 4,28 см, масштаб карти 1:25 000. Знайти

 

довжину

горизонтального прокладення цієї лінії на місцевості.

 

 

14.Визначити довжину горизонтального прокладення лінії місцевості, коли в масштабі 1:50 000 вона дорівнює трьом двосантиметровим основам, чотирьом десятим основи і шести сотим основи .

15.Відстань між лініями кілометрової сітки, які проведені через 2 см, дорівнює 2 км. Визначити масштаб карти.

16.Визначити масштаб карти, коли його точність 10 м. 17.Визначити масштаб карти, коли його величина 500 м.

18.Відстань між двома населеними пунктами на карті , масштаб якої невідомий 12,1 см. Ця ж відстань на карті 1:200 000 дорівнює 4,7 см. Який масштаб першої карти ?

9. Назвіть масштаби топокарт, розміри трапеції яких дорівнюють:

За довготою

За широтою

6˚00′

4˚00′

0˚40′

1˚00′

 

 

0˚20′

0˚30′

 

 

20. Назвіть масштаби топокарт, аркуші яких мають таку номенклатуру:

К-34-117; L-23; V-F- 38; D-45-69- А-б-3.

21.Назвіть масштаби топокарт за відомими перерізами рівнинного рельєфу: 20м; 5м; 10м.

22.Назвіть масштаби топокарт, якщо 1 см² на карті відповідає на місцевості: 25га;

100км².

8

23. Масштаб однієї карти 1:25 000, а Іншої 1:50 000. Який масштаб крупні-ший? Яка із двох карт охоплює більшу територію місцевості і в скільки разів ?

24. Масштаб карти 1:50 000 який масштаб вдвічі крупніше даного , а який вп ятеро дрібніший ?

25.Одному сантиметру карти на місцевості відповідає відстань більше 1 км. Визначити, крупніший чи дрібніший масштаб даної карти, ніж масштаб карті 1:100 000.

26.На кртах масштабів 1:10 000 і 1:50 000 відображені ділянки двох річок. Річка з якої карти на місцевості буде ширшою, якщо на картах їх ширина приблизно обинакова ?

27.Ділянка луків прямокутної форми має розміри 500 375м. Які розміри цієї ділянки

відповідно на картах масштабів 1:25 000 та 1:10 000 ? На якій карті площа цієї ділянки (в квадратних сантиметрах) буде більшою і вскільки разів ?

Тема “УМОВНІ ЗНАКИ”

Теоретичні питання

1.Дайте визначення умовних знаків.

2.Назвіть функції умовних знаків.

3.Які існують групи умовних знаків ? Приведіть приклади.

4.Які умовні знаки називають позамасштабними ? Приведіть приклади.

5.Дайте визначення заповнюючих умовних знаків. Приведіть приклади.

6.Які умовні знаки належать до групи лінійних умовних знаків? Приведіть приклади.

7.Назвіть види пояснюючих умовних знаків. Приведіть приклади.

8.Які основні властивості умовних знаків ?

9.Перерахуйте вимоги до умовних знаків.

10.Назвіть основні переваги умовних знаків над іншими видами зображень.

11.Яку інформацію несе на карті колір, як засіб зображення?

12.Яку інформацію можна відобразити на картах умовними знаками ?

13.Скільки затверджено умовних знаків для топографічних карт України і де вони зібрані ?

14.Який порядок подачі умовних знаків в легендах топографічних карт ?

15.Яким умовним знаком на сучасних картах відображають рельєф ?

16.Якими способами відображався рельєф на дореволюційних картах ?

17.Що називають головною точкою позамасштабних умовних знаків ? Приведіть приклади.

18.Якими елементами відрізняються між собою графічні знаки ? Приведіть приклади.

19.Для чого на картах використовують буквенні позначення ?

20.Яке інформаційне навантаження мають цифрові позначення ? Приведіть приклади.

21.Які умовні знаки належать і до заповнюючих, і до позамасштабних ? Приведіть приклади.

9

22.Яка лінія умовного знаку, що зображує дорогу, відповідає її точному місцеположенню на місцевості ?

23.Якими умовними знаками зображають на картах населені пункти ?

24.Якими факторами зумовлений показ на карті планування населеніх пунктів ?

25.Як на картах зображають тип населеного пункта, його політико-адміністративний статус, людність населених пунктів ? Приведіть приклади.

26.Які об‟єкти обов‟язково зображають на топокартах в межах населених пунктів ? Приведіть приклади.

27.Якими умовними знаками зображають промислові, сільськогосподарські, соціальнокультурні об‟єкти ?

28. Які об‟єкти належать до групи сільськогосподарських об„єктів ? Приведіть приклади.

29.Які об‟єкти належать до групи соціально-культурних об‟єктів ? Приведіть приклади.

30.Якими умовними знаками відображають на картах шляхи сполучення ?

31.За якими показниками на картах характеризують залізниці ? Приведіть приклади.

32.За якими ознаками класифікують на картах грунтові дороги і стежки ? Приведіть приклади.

33.Які додаткові елементи видображають вздовж доріг ? Приведіть приклади.

34.Яким кольором зображують на картах гідрографічні об‟єкти ? Приведіть приклади.

35.Які елементи довкілля обов‟язково відображають на картах прибережних смуг морів ?

36.Які особливості відображення на картах озер, ставків та інших водойм, що виражаються в масштабі карти ?

37.Які природні характеристики річок вказують на картах ? Приведіть приклади.

38.Як відображають на картах гідротехнічні споруди та об‟єкти водного транспорту ? Приведіть приклади.

39.На що вказують шрифтові особливості назв гідрографічних об‟єктів ? Приведіть приклади.

40.Як відображають на топографічних картах колодязі ? Приведіть приклади.

41.Які форми рельєфу належать до природних ? Які особливості їх відображення ? Приведіть приклади.

42.

Які форми рельєфу належать до штучних ? Приведіть приклади і вкажіть особливості

 

їх відображення.

43.

Назвіть основні елементи окремих форм рельєфу. Приведіть приклади.

44.

Назвть характерні лінії рельєфу і скажіть, чи завжди вони відображаються на

 

топокартах ?

45.Що називають висотою перерізу рельєфу ?

46.Вкажіть фактори, які впливають на вибір висоти перерізу рельєфа.

47.Яка існує відмінність між термінами “закладання” і “закладання схилу” ?

48.Дайте визначення горизонталей.

49.Які горизонталі називають основними ? Приведіть приклади. Якій величині кратні позначки висот основних горизонталей ?

10

50.Що називають позначкою висоти ? Приведіть приклади.

51.Яка різниця між поняттями “висота” і “абсолютна висота” ?

52.Що називають рівневою поверхнею ?

53.З якою метою на картах використовують потовщені горизонталі ?

54.В яких випадках викреслюють напівгоризонталі (допоміжні горизонталі) ?

55.Що називають стрімкістю схилу ?

56.Як назвають показчики напрямку схилу ?

57.Як викреслюють горизонталі в місцях карти, де зображені території з великою крутістю схилів ?

58.Яким способом на картах масштабів 1:500 000 та 1:1 000 000 зображають рельєф ?

59.Як підписують позначки горизонталей ? Чому саме так ? Покажіть це на карті.

60.Як на картах відображають деревну рослинність (чагарники, трав‟яну рослинність) ? Приведіть приклади

61.Які характеристики грунтів відображають на картах ? Приведіть приклади.

62.Які кольорові відміни існують при відображенні рослинності і грунтів ? Приведіть приклади.

63.Як на картах показують об‟єкти рослинності, що не відображаються в масштабі карти ? Приведіть приклади.

64.Якими умовними знаками відображають на топографічних картах кордони, границі, межі, огорожі ?

65.Які об‟єкти відносяться до пунктів геодезичної сітки ?

66.За якими ознаками здійснюють класифікацію опорних пунктів ?

67.Якими умовними знаками зображають опорні пункти ?

 

Практичні завдання

 

1.

Викресліть непрохідне болото глибиною 1,5 м .

 

2.

Викресліть вдосконалену грунтову дорогу.

 

3.

Викресліть виноградник.

 

4.

Викресліть забруднену хімічними речовинами ріллю.

 

5.

Викресліть недіючу вугільну шахту.

 

6.

Викресліть вітряний млин.

 

7.

Опишіть місцевість на півночі озера Чорного.

 

8.

Опишіть місцевість вздовж р. Білички на відстані 100 м вліво і вправо від

русла.

9.Знайдіть на карті сосновий бір.

10.Визначте, який із берегів р. Каменка є крутішим ? Доведіть це.

11.За умовними знаками визначте масштаб карти, запропонованої викладачем.

12.Знайдіть на карті яри, обриви, промоїни.