Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-модуль №1 СМ 121 стр.doc
Скачиваний:
436
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
783.36 Кб
Скачать

4.1.1. Порядок диспансеризації населення. Загальні положення

(згідно наказу МОЗ україни від 27.08.2010 за № 728)

Подальший розвиток та удосконалення профілактичного напрямку галузі охорони здоров’я, який спрямований на попередження захворювань, охорону та зміцнення здоров’я кожного громадянина України, в значній мірі залежить від успішності проведення диспансеризації населення.

Беручи до уваги, що стратегією розвитку вітчизняної охорони здоров’я передбачено запровадження обов’язкового державного медичного страхування, диспансеризація населення стане передумовою до переходу на медичне страхування.

Профілактичний напрямок галузі охорони здоров’я включає низку заходів, зокрема:

– санітарних та протиепідемічних (оздоровлення середовища життєдіяльності людини; здійснення державного санітарно-епідеміологічного нагляду; визначення пріоритетних заходів у профілактиці захворювань; вивчення, оцінка і прогнозування показників здоров’я населення);

– формування здорового способу життя, розвиток фізичної культури та спорту.

Профілактика захворювань передбачає здійснення спільних профілактичних заходів багатьма центральними органами виконавчої влади та відомствами, громадськими організаціями, розширення наукових досліджень, спрямованих на попередження та зниження рівня захворюваності та поширеності хвороб, збереження та укріплення здоров’я населення.

Профілактичні заходи, насамперед, мають бути спрямовані на боротьбу з найбільш розповсюдженими та небезпечними захворюваннями, насамперед серцево-судинними, онкологічними, хворобами ендокринної системи, органів дихання тощо.

Діяльність органів та закладів охорони здоров’я має носити комплексний характер та включати широкий спектр заходів, що передбачають попередження та своєчасне виявлення захворювань, оздоровлення та лікування хворих, динамічне спостереження за станом здоров’я населення.

Особлива увага має приділятися попередженню захворювань, охороні здоров’я дітей та матерів.

Для здійснення диспансеризації населення необхідно наступне:

– мобілізація та раціональне використання кадрових та матеріально-технічних ресурсів закладів охорони здоров’я;

– проведення наукових досліджень з питань диспансеризації населення;

– розроблення єдиної уніфікованої інформаційної системи обліку диспансеризації населення;

– посилення роботи по формуванню здорового способу життя.

4.1.2. Мета диспансеризації населення

Основною метою диспансеризації населення є:

– здійснення комплексу заходів, спрямованих на формування, збереження та укріплення здоров’я населення;

– попередження розвитку захворювань;

– зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення;

– збільшення активного довголіття.

Диспансеризація включає:

– щорічний медичний огляд населення з проведенням визначеного обсягу лабораторних та інструментальних обстежень;

– додаткове обстеження осіб, які цього потребують;

– виявлення осіб з факторами ризику, що спричиняють виникнення та розвиток захворювань;

– своєчасне виявлення захворювань;

– розробка та проведення комплексу необхідних медичних та соціальних заходів, динамічного спостереження за станом здоров’я населення.

Диспансеризація проводиться закладами охорони здоров’я за участю вищих навчальних медичних закладів усіх рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, наукових установ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, відомств, установ та організацій.

Територіальні органи охорони здоров’я або визначені ними заклади організовують бригади спеціалістів із закладів охорони здоров’я обласного (республіканського в Автономній Республіці Крим, міського – у містах Києві та Севастополі) підпорядкування, вищих навчальних медичних закладів усіх рівнів акредитації, закладів післядипломної освіти, наукових установ для диспансерного огляду дорослого та дитячого населення у районах та містах відповідної адміністративній території, насамперед у сільських населених пунктах, які мають проблеми кадрового та матеріально-технічного забезпечення диспансеризації. Зазначені бригади спеціалістів забезпечуються необхідними медичним обладнанням та транспортними засобами.

Під час проведення диспансеризації населення необхідно передбачити:

– постійне підвищення рівня та якості щорічних медичних оглядів та диспансерного спостереження за станом здоров’я населення з проведенням необхідного обсягу обстежень;

– удосконалення технічного забезпечення щорічних медичних оглядів та диспансерного спостереження;

– забезпечення обліку проведених обстежень та оздоровчих заходів на кожного пацієнта.