Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-модуль №1 СМ 121 стр.doc
Скачиваний:
431
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
783.36 Кб
Скачать

5.1.2. Медична та соціально-економічна ефективність денних стаціонарів

Сучасні несприятливі соціально-економічні і екологічні умови в Україні значно загострили проблему профілактики захворювань, збереження і зміцнення здоров’я населення, посилили вимоги до якості та ефективності медичного обслуговування. Розв’язання нагальних проблем вітчизняної охорони здоров’я нерозривно пов’язано з переорієнтацією галузі на пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), перехід до сімейної медицини, широке запровадження стаціонарозамінних форм медичного обслуговування. Одним з реальних механізмів раціоналізації медичної допомоги, підвищення її доступності та якості є розвиток різнопрофільних денних стаціонарів, медико-соціальну та економічну ефективність яких доведено вітчизняною та зарубіжною практикою.

Актуальність подальшого розвитку денних стаціонарів в Україні підкреслено в Концепції розвитку охорони здоров’я населення України (2000), Міжгалузевій комплексній програмі «Здоров’я нації» на 2002–2011 роки (2002), інших державних та галузевих документах. Широке їх запровадження в роботу закладів, які функціонують на засадах сімейної медицини, дозволяє забезпечити амбулаторне надання прикріпленому населенню квалiфiкованої медичної допомоги, наближеної за рівнем та якістю до стаціонарної, що сприятиме скороченню ресурсних витрат галузі за рахунок зміщення акцентів у медичному обслуговуванні на рівень первинної медико-санітарної допомоги та зменшення навантаження на дороговартісний лікарняний сектор.

Існуюча мережа денних стаціонарів потрохи адаптується до сучасних тенденцій переходу до сімейної медицини, а організаційні аспекти функціонування денних стаціонарів в складі закладів сімейної медицини регламентуються згідно з наказом Міністерства Охорони Здоров’я України № 72 від 23.02.2001 «Про затвердження окремих документів з питань сімейної медицини», та додаток 4 до наказу «Примірне положення про денний стаціонар».

5.2. Організація роботи домашнього стаціонару

Медична допомога в стаціонарі на дому надається людям з обмеженими можливостями – пацієнтам, які з різних причин не можуть самі відвідувати поліклініку і при цьому не мають потреби в цілодобовому перебуванні в лікарні.

Згідно з наказом Міністерства Охорони Здоров’я України № 72 від 23.02.2001 «Про затвердження окремих документів з питань сімейної медицини», та додаток 5 до наказу «Примірне положення про стаціонар вдома» регламентується організація та робота стаціонару вдома в Україні на теперішній час.

5.2.1. Основні завдання і загальні показання та протипоказання до лікування в домашніх стаціонарах

Стаціонар вдома організується для надання кваліфікованої медичної допомоги в домашніх умовах хворим, яким показано стаціонарне лікування, при відсутності необхідності госпіталізації.

Основні завдання домашнього стаціонару включають:

– проведення заходів щодо діагностики та лікування хворих при гострих захворюваннях або загостренні хронічних хвороб;

– доліковування та реабілітації хворих після виписки із лікарняного закладу;

– проведення профілактичних та лікувально-оздоровчих заходів хворим, які перебувають на диспансерному обліку.

Стаціонар вдома організується при самостійних амбулаторно-поліклінічних закладах та при поліклінічних відділеннях лікувально-профілактичних закладів.

Керівництво стаціонаром вдома здійснює завідувач лікувальним відділенням амбулаторно-поліклінічного закладу або поліклініки в складі лікувально-профілактичного закладу, в дільничній лікарні, амбулаторії – головний лікар – за поданням дільничних терапевтів педіатрів, лікарів загальної практики – сімейних лікарів, інших фахівців він проводить відбір хворих для лікування в стаціонарі вдома.

Показання та протипоказання для лікування хворих в стаціонарі вдома встановлюються для кожного лікувально-профілактичного закладу індивідуально і затверджуються його керівником за погодженням територіального органу управління охороною здоров’я.

Бесперечним протипоказанням до лікування у домашньому стаціонарі є необхідність у цілодобовому спостереженні за хворим.

Чисельність посад медичного персоналу стаціонару вдома встановлюється з розрахунку 1 посада лікаря та 1 посада медичної сестри на 12 – 14 відвідувань протягом робочого дня.

Режим роботи стаціонару вдома встановлюється керівником лікувально-профілактичного закладу, виходячи з потреб хворих та з урахуванням можливостей лікувально-профілактичного закладу.

Забезпечення медикаментами хворих для лікування у стаціонарі вдома здійснюється за рахунок лікувально-профілактичного закладу, при якому він створений або за рахунок фондів медичного страхування, установ, підприємств, організацій та інших надходжень. Предметами догляду хворого забезпечує лікувально-профілактичний заклад.

У випадку неблагоприємного перебігу захворювання хворого необхідно госпіталізувати у профільне відділення лікувального закладу.

На хворого, який перебуває в стаціонарі вдома, заповнюється «Карта хворого денного стаціонару поліклініки, стаціонару вдома» (ф.ООЗ – 2 / о).

Звіт про роботу стаціонару вдома подається у встановлені терміни у встановленому порядку.

При потребі лікарі стаціонару вдома залучають до обстеження і лікування хворого лікувально-діагностичні відділення закладу, в складі якого він функціонує, або за домовленістю – інших лікувально-профілактичних закладів.

На час перебування хворих в стаціонарі вдома документи, які засвідчують тимчасову непрацездатність, видаються в установленному порядку.

При потребі засідання лікарської консультативної комісії проводиться вдома у хворого у встановленому порядку.