Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка-модуль №1 СМ 121 стр.doc
Скачиваний:
436
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
783.36 Кб
Скачать

5.2.2. Режим поведінки хворих і комплекс лікувальних заходів у домашніх стаціонарах

Хворий повинен виконувати приписаний лікарем режим –в залежності від стану хворого (постільний, із обмеженням якоїсь функції чи загальний).

Організація стаціонару на дому припускає щоденне спостереження хворого лікарем, проведення лабораторно-діагностичних обстежень, медикаментозної терапії (внутрішньовенні, внутрішньом’язові ін’єкції), різних процедур (банки, гірчичники та ін.). При необхідності в комплекс лікування включаються фізіотерапевтичні процедури, масаж, ЛФК та ін.

У суботні, недільні та святкові дні спостереження за хворими здійснюється черговими лікарями і медсестрами. За час лікування хворих (1 – 2 рази) відвідує завідувач відділенням, при необхідності їх консультують лікарі вузьких спеціальностей.

Медсестра стаціонару на дому здійснює на дому забір крові, сечі, мокротиння на аналіз, робить ін’єкції (внутрішньом’язові, внутрішньовенні), виконує процедури (банки, гірчичники та ін.), контролює виконання хворими призначеного лікування.

У стаціонарі на дому робляться ЕКГ. Більш складні діагностичні обстеження (фонокардиограма, ехокардіограма, рентгеноскопія та ін.) проводяться за наявності клінічних показань у поліклініці, куди хворі доставляються санітарним транспортом.

5.3. Раціональне харчування

5.3.1. Роль раціонального харчування у збереженні та зміцненні здоров’я здорових і хворих

Харчування забезпечує організм енергією, необхідною для процесів життєдіяльності. Відновлення клітин і тканин в організмі відбувається за рахунок надходження з їжею пластичних речовин – білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Крім того, їжа джерело утворення ферментів, гормонів та інших регуляторів обміну речовин в організмі. Правильне харчування, з урахуванням умов життя, праці, побуту забезпечує сталість внутрішнього середовища організму людини, діяльність різних органів і систем, гармонійний розвиток, високу працездатність.

Неправильне харчування призводить до появи багатьох захворювань внаслідок зниження захисних властивостей організму, порушує процеси обміну речовин, веде до передчасного старіння, зниження працездатності, може сприяти появі багатьох захворювань, в тому числі інфекційних, тому що ослаблений організм чутливий до негативних впливів.

Раціональне харчування (далі РХ) (лат. Rationalis — розумний) — фізіологічно повноцінне харчування здорових людей з урахуванням їх статі, віку, характеру праці та інших чинників. РХ сприяє збереженню здоров’я, опірності шкідливим чинникам навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до РХ складаються з вимог до: харчового раціону; режиму харчування; умов прийому їжі.

Особливого значення РХ набуває для хворої людини. При лікуванні багатьох захворювань медикаменти не дають належного ефекту, якщо вони не поєднуються з відповідним лікувальним харчуванням.

Лікувальним або дієтичним є харчування, що повною мірою відповідає потребам хворого організму в харчових речовинах та способах кулінарної обробки продуктів. Принцип призначення лікувального харчування полягає в підборі продуктів і приготуванні їжі, яка буде щадити функції хворого органу або системи органів в цілому.

Вплив лікувального харчування на організм:

  1. Підвищує ефективність інших методів лікування і попереджає розвиток додаткових порушень в організмі.

  2. Змінює чимало фізіологічних процесів в організмі, включаючи інтенсивність обміну речовин, гормональний фон, реактивність організму.

  3. Підсилює ефект деяких лікарських препаратів.

  4. Лікувальне харчування в одних випадках може бути основним і єдиним лікувальним фактором, в інших – загальним фоном, який підсилює дію інших факторів, що сприяють медикаментозному лікуванню.

  5. Сприяє одужанню, якщо воно застосовується у поєднанні з іншими лікувальними факторами: зміною способу життя, фізичної активацією, застосуванням мінеральних вод та ін.