Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_semestr_2012-2013_1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 9. Цивільно-правове регулювання найму (оренди)

житла. Позичка та позика.

Практичні завдання:

Завдання 1. Волкова одержала у спадщину однокімнатну квартиру у квітні 2006 року. Як з’ясувалося, в цій квартирі з лютого 2006 року на умовах найму проживає Зощенко. У травні 2006 року Волкова подала позов до суду про розірвання договору найму і виселення Зощенка, оскільки з військової служби повернувся її син і ця квартира необхідна йому для проживання. Суд задовольнив її вимоги. Однак у вересні 2006 року Зощенко стало відомо, що Волкова уклала договір найму цієї квартири з Павленком. Зощенко подав позов до суду про переведення на нього прав та обов’язків наймача.

Яке рішення повинен винести суд? Чи будуть правомірними вимоги Зощенка про переведення на нього прав та обовязків покупця, якщо буде встановлено, що Волкова не передала в найм, а продала Павленко цю квартиру?

Завдання 2. 1 лютого 2005 року Захарчук і Федотов уклали договір найму житла строком на один рік. В свій час Захарчук не попередив наймача про відмову від укладання договору на новий строк, а Федотов 1 лютого 2006 року не звільнив помешкання. Захарчук 1 квітня 2006 року продав це житло своєму приятелю Кострову, який з червня 2006 року подав позов до суду про розірвання договору найму і виселення Федтова на підставі невнесення наймачем плати за житло з 1 лютого 2006 року Федотов пред’явив зустрічні вимоги про переведення на нього прав та обов’язків покупця згідно зі ст. 822 ЦК.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 3. На підставі договору найму житла, укладеного між Федоровим (наймодавець) та комерційним банком “Золоті ворота” (наймачем) строком на п’ять років, останній передав це житло у користування своєму працівнику Смогову. Через деякий час Смогов за згодою банку вселив у житло свою дружину та її сина від першого шлюбу. Минуло три роки і Федоров звернувся з позовом до комерційного банку “Золоті ворота” і до Смогова про розірвання договору найму житла і відшкодування збитків у звязку з тим, що Смогов та члени його сім’ї псують житло, власником якого з’являється Федоров. При розгляді справи Федоров заявив, що на вселення Смогова та членів його сім’ї комерційний банк “Золоті ворота” повинен був отримати його згоду.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 4. 10 травня 2007 року Семчук (наймодавець) і Марков (наймач) уклали договір найму житла, предметом якого був житловий будинок. З часом Марков за згодою Семчука перевлаштував та реконструював житловий будинок і частину його став використовувати, як офіс приватного нотаріуса.

Чи правомірні дії Маркова? Який існує порядок переведення житлових будинків і житлових приміщень у нежилі?

Завдання 5. Годенко уклав договір найму житла з подружжям Кравчуків без зазначення строку. Через півтора року подружжя звернулося до наймодавця з проханням дати згоду на вселення у житло усиновленої ними малолітньої дитини та матері Кравчука, яка буде здійснювати догляд за дитиною. Годенко відмовив. Подружжя Кравчук звернулося з позовом до суду про вселення зазначених осіб, мотивуючи свої вимоги, по-перше, положеннями, які закріплені у ч.4 ст. 29 ЦК України, відповідно до якого місцем проживання фізичної особи, яка не досягла десяти років, є місце проживання її батьків (усиновлювачів), по-друге, тим, що дитина страждає тяжким хронічним захворюванням і потребує постійного догляду.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 6. У договорі найму житла з Петросовим серед осіб, які проживатимуть разом з ним, були вказані дружина та два його повнолітніх сина. Після звільнення з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства Петросов став вносити плату за користування житлом з затримкою понад три-чотири місяця. Наймодавець Кирінько звернувся з позовом до суду про розірвання договору найму житла та стягнення заборгованості з Петросова та його синів.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання 7. За три місяці до спливу строку договору найму житла наймодавець Гурченко попередив наймача Башарова про відмову від укладення договору на новий строк, оскільки останній неналежно виконував свої обов’язки за договором найму – несвоєчасно сплачував за житло. На думку Башарова він має переважне право на укладення договору найму житла на новий строк відповідно до положень ч. 1 ст. 822 ЦК.

Розгляньте доводи сторін.

Завдання 8. Жматчнко і п’ятеро членів його сім’ї проживали на умовах найму у житловому будинку, що належав на праві власності Олійникову. Після смерті Жматченка наймачем житла бажає стати один з його синів. Однак наймодавець своєї згоди не дає.

Син Жматченка звернувся з позовом до суду про визнання його наймачем житлового будинку.

Яке рішення повинен винести суд?

Додатковий матеріал до теми

Цивільний кодекс України. Глава 59. Ст.ст. 810-826.

Житлове право України: Навч. Посібник / М.К. Галентич, Г.Г. Коваленко, - К.: Юрінком Інтер, 2002.

Сліпченко С.О., Мічурін Е.О., Соболєв О.В. Житлове право України: Науково – практичний посібник. – Харків: Еспада, 2003.-344 с.

Крашенинников П.В. Жилищное право. М.: “Статут”, 2003 – 286 с.

Бюлетень законодавства, юридичної практики України. – 2004.-№3: Житло та комунальні послуги: законодавство і судова практика. – 272 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]