Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_semestr_2012-2013_1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Практичне заняття Тема: Правовий статус сільськогосподарських кооперативів.

Контрольні питання:

  1. Загальні ознаки кооперативів.

  2. Поняття сільськогосподарського кооперативу (СК) та його специфічні ознаки.

  3. Види СК та їх характеристика.

  4. Загальні умови та етапи створення СК.

  5. Основні вимоги до змісту статутів СК.

  6. Право на членство в СК.

  7. Порядок вступу до СК.

  8. Права та обов’язкичленів СК, асоційоване членство.

  9. Припинення членства у СК.

  10. Джерела формування власних коштів СК.

  11. Способи отримання прав на землю СК.

  12. Повноваження загальних зборів СК та порядок їх скликання.

  13. Повноваження правління та голови СК, порядок їх обрання.

  14. Перетворення СК в господарські товариства.

Задача № 1

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва з метою запобігання виникненню порушень прав власності членів садівничих товариств надав роз’яснення про організаційно-правову форму «обслуговуючий кооператив» (код 320), що введена Законом України «Про кооперацію» та повідомив про наступне.

Прийняття 5-го серпня 2009 року постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України у 2009 році» (№844) висвітлила нову проблему – з’ясувалося, що, коли громадяни – члени садових товариств звернулися за отриманням актів на володіння земельними ділянками, їм було відмовлено через те, що вони, нібито, не мають права володіння власними ділянками, так як ці права належать вже не їм, а обслуговуючим кооперативам.

За останні часи багато садових товариств були перетворені без узгодження з усіма членами садового товариства в обслуговуючі кооперативи. А обслуговуючі кооперативи мають інші повноваження ніж садові товариства.

Для запобігання вказаних непорозумінь Держкомпідприємництвом разом з Держкомстатом і Держспоживстандартом змінено Класифікацію організаційно-правових форм та повернуто організаційно-правові форми садових та інших товариств (наказ Держспоживстандарту від 25 вересня 2009 року №342) шляхом запровадження нових кодів для:

– житлово-будівельного кооперативу – 321 (попередній код – 182);

– гаражного кооперативу – 322 (попередній код – 184, 185);

– садівничого кооперативу – 950 (попередній код – 183).

Прийнявши до уваги позицію Держкомпідприємництва аргументуйте, відповідно до законодавства, положення про можливість чи не можливість перетворення садівничого товариства в обслуговуючий кооператив.

Задача № 2

Державна податкова інспекція (ДПІ) відмовила сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу (СОК) в реєстрації як неприбутковій організації, вказуючи наступне.

Обслуговуючі кооперативи, відповідно до Закону України від «Про сільськогосподарську кооперацію» здійснюючи обслуговування членів кооперативу, не ставлять за мету отримання прибутку. Поряд з цим іншим особам обслуговуючі кооперативи відповідно до свого статуту надають послуги в обсягах, що не перевищують 20 відсотків загального обороту кооперативу. Крім того, статтею 21 Закону встановлено, що для здійснення господарської та іншої діяльності кооператив за рахунок власного майна формує відповідні майнові фонди. Отже, за своєю економічною суттю пайовий фонд є аналогом статутного фонду, який створюється підприємствами для проведення господарської (підприємницької) діяльності.

Враховуючи викладене вище, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи не можуть бути включені до Реєстру неприбуткових установ і організацій та, відповідно, скористатися податковими пільгами, передбаченими пунктом 7.11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Кооператив оскаржив відмову ДПІ до суду.

Чи підлягає позов задоволенню? Чи може СОК бути неприбутковою організацією?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]