Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_semestr_2012-2013_1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Тема 4. Правові наслідки порушення зобов’язання

Відповідальність за порушення зобов’язання

Практичні завдання:

Завдання 1. В господарський суд звернулася Меблева фабрика «Зоря» з позовом до ТОВ “Зірка” про розірвання договору у зв’язку з втратою інтересу до предмету договору та стягнення збитків, посилаючись на те, що відповідач протягом тривалого часу не виконував свій обов’язок по поставці пиломатеріалу, необхідність в якому у покупця на цей час відпала. При розгляді справи було з’ясовано, що згідно з укладеним 18 січня 2006р. договору ТОВ “Зірка” зобов’язувалося відвантажити пиломатеріал залізницею за вантажними реквізитами, які покупець повинен був повідомити додатково. До повідомлення цих реквізитів товар приймався продавцем на відповідальне зберігання. В договорі передбачався також строк поставки – протягом 7 днів після підписання договору з оплатою по факту отримання товару. Крім цього було встановлено, що 19 січня 2006р., а також в лютому та березні цього ж року ТОВ “Зірка” повідомляло меблеву фабрику, що готова до відвантаження, бо пиломатеріал вже знаходиться на відповідальному зберіганні, однак будь-якої відповіді від меблевої фабрики не отримало.

Як повинна бути вирішена справа?

Завдання 2. АТ “Консул” звернулося з позовом до державного НДІ “Кварц” про стягнення заборгованості за отриману продукцію на суму 56 810 грн., а також про стягнення неустойки і процентів річних у зв’язку з простроченням виконання грошового зобов’язання. Відповідач проти позову заперечував, посилаючись на несвоєчасність отримання коштів з державного бюджету, за рахунок якого він фінансується, й, відповідно, відсутність його вини в простроченні. Крім того, ДНДІ “Кварц” зазначив, що одночасне стягнення неустойки та процентів річних неможливе та неправомірне, оскільки проценти річних є різновидом законної неустойки.

Вирішіть справу. Обчисліть суми, на які вправі претендувати позивач за умови, що строк невиконання грошового зобовязання складає 60 днів, індекс інфляції за час прострочення складає 102,1%, а пеня, обумовлена в договорі на такий випадок, становила за кожен день 0,2% від суми прострочення?

Завдання 3. ТОВ “Сузір’я” на підставі договору купівлі-продажу передало АТ “Мрія” 12 комп’ютерів. В процесі прийомки виявилося, що 6 комп’ютерів не працюють. У претензії АТ “Мрія” вимагало від ТОВ “Сузір’я” замінити непрацюючі комп’ютери та сплатити штраф у розмірі 10% від вартості неякісної продукції. У зв’язку з відсутністю на складі комп’ютерів ТОВ “Сузір’я” запропонувало здійснити ремонт несправних комп’ютерів, але АТ “Мрія” не погодилося з такою пропозицією і вимагало розірвання договору, повернення вартості бракованих комп’ютерів і відшкодування витрат по їх зберіганню.

Вирішіть справу.

Завдання 4. АТ „Кремінь” уклало договір поставки полуничного соку у пляшках з ТОВ „Пивний завод Баварський”. Не отримавши у встановлений договором строк пива АТ „Кремінь” звернулося до господарського суду з вимогою про відшкодування збитків, завданих невиконанням договору, та стягнення неустойки. Відповідач, заперечуючи проти вимог, пояснив, що поставку позивачеві частини соку повинно було здійснити ВАТ „Кандиба”, з яким ТОВ „Пивний завод Баварський” уклало договір. У зв’язку з чим відповідальність за невиконання договору поставки у цій частині повинно нести ВАТ „Кандиба”. ТОВ „Пивний завод Баварський” не заперечувало проти того, що воно не виконало зобов’язання, але зазначило, що порушення сталося не з його вини. Так, спочатку зобов’язання не можливо було виконати через відсутність пляшок для соку (їх було отримано із запізненням від постачальника), а у травні врожай полуниці загинув внаслідок сильного граду.

Вирішіть справу.

Додатковий матеріал до теми

Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань: Закон України від 22.11.96р. // Відомості ВР України. -1997. -№5.- Ст.28.

Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27.03.1992 р. № 6 // Вісн. Верхов. Суду України. - 2004. - № 1. - С. 17 – 25.

Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних з відшкодуванням шкоди: Роз'яснення Президії Вищ. арбітражного суду України від 01.04.1994 р. № 02-5/215 // 3б. роз'яснень Вищ. арбітражного суду України. - К.: Юрінком Інтер, 1998. - С. 89 – 93.

Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди: Постанова Пленуму Верхов. Суду України від 31.03.95р. №4 // Вісн. Верхов. Суду України. - 2001. - №3. Вкладка. - С.1-8.

Про деякі питання, пов'язані з застосуванням індексу інфляції: Роз'яснення Вищ. Арбітражн. Суду України від 12.05.99р. №02-5/223 // Вісник Вищ. Арбітражн. Суду України. - 1999.- №3. - С.106-107.

Сібільов М. М. Підстава та умови цивільно-правової відповідальності за порушення договірних зобов'язань за чинним ЦК України // Вісн. Академії пр. наук України. - 2004.- №2(37). - С.80-88.

Баранова Л.М. Цивільно-правова відповідальність у сфері підприємницької діяльності // Проблеми законності: Республ. міжвідом. наук. 36.- Вип.57.- X., 2002. - С.52-59.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]