Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_semestr_2012-2013_1.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Загальні положення

У навчальному процесі значне місце займають практичні заняття, які покликані сприяти закріпленню і більш поглибленому засвоєнню студентами теоретичних положень, викладених на лекціях і опрацьованих студентами під час самостійної роботи з рекомендованою літературою. Судова бухгалтерія та правова статистика – це комплексні прикладні економіко-правові дисципліни, що розглядають можливості застосування спеціальних економічних знань у юридичній практиці. Вони вивчають способи відображення негативних змін, що відбуваються в господарській діяльності підприємств, в економічній документації і розробляє прийоми і методи виявлення цих змін. У судовій бухгалтерії та правовій статистиці, розглядаються питання теорії і практики бухгалтерського обліку, контролю і судово-бухгалтерської експертизи, причому не тільки з економічної, але і з правової точки зору. Предметом судової бухгалтерії та правової статистики є негативні зміни в господарській діяльності підприємств і організацій, що викликані якими-небудь деструктивними факторами. Як деструктивні фактори можуть виступати адміністративні провини, протиправні дії, що чинені під видом бухгалтерських операцій, інші види економічних порушень.

Основними формами навчання є лекції, практичні заняття, семінари. Ці форми навчання дають можливість у повному обсязі вивчати новий матеріал, закріплювати його, та набувати практичні навички.

Видання укладено відповідно до програми з судової бухгалтерії та правової статистики для вищих юридичних навчальних закладів. Наведені цифрові дані в усіх завданнях підібрані з навчальною метою і мають умовні величини, але за значенням і змістом повністю відбивають реальну характеристику того чи іншого правового явища.

Готуючись до практичного заняття, студенту слід ознайомитися з Конституцією України, законодавчими актами, відповідними розділами навчального посібника, рекомендованою літературою, конспектом лекцій.

Студенту потрібно також підготуватися і до написання контрольної роботи, назва і план якої запропоновані у відповідних темах.

Навчальна дисципліна «Судова бухгалтерія та правова статистика» згідно з навчальним планом розрахована на 74 години (лекцій – 6, практичних занять – 6, самостійної роботи – 60 і консультацій – 2).

Дані методичні вказівки мають за мету дати студентам необхідні пояснення того, як вирішувати ті чи інші питання, які виникають в практичному застосуванні знань судової бухгалтерії та правової статистики працівниками тих чи інших юридичних органів.

Судова бухгалтерія та правова статистика

Форма контролю:

  • Контрольна робота

  • Практичні заняття

  • Залік

Написати письмову контрольну роботу за наступним планом:

      1. Становлення судової бухгалтерії у ХХ сторіччі та тенденції розвитку судової бухгалтерії в Україні.

      2. Взаємозв’язок судової бухгалтерії та процесуальної діяльності правоохоронних органів.

    1. Розкрийте поняття статистична закономірність і статистична сукупність суспільних явищ. В якій формі виявляється статистична закономірність? Наведіть приклади різних закономірностей.

    2. Маємо такі дані про злочинність у двох містах: у місті А за рік зареєстровано 1300 злочинів, кількість осіб, які вчинили злочини,— 850 чол., кількість усього населення у цьому районі — 265 тис. чол. (у віці до 14 років — 75 тис.); у місті Б кількість зареєстрованих злочинів — 1100, кількість осіб, які вчинили злочини, — 725, кількість усього населення району — 200 тис. чол. (у віці до 14 років 50 тис.). Обчисліть коефіцієнти злочинності і порівняйте його рівень у містах. Який вид відносної величини обчислено?

Вимоги до оформлення контрольної роботи.

1. Робота повинна містити: вступ (обґрунтовується актуальність теми, визначаються основні аспекти, які будуть розглядатися), 3-4 розділи, висновки, посилання на джерела (у тексті в кінці речення перед крапкою в квадратних дужках із зазначенням номеру джерела та сторінки (або статті, на яку посилається студент), список літератури (3-5 нормативно-правових акта, 2-3 підручника, 3-5 наукових робіт (монографії, статті).

2. Об’єм роботи: не менше 15 сторінок набраного на комп’ютері тексту (титульний аркуш – 1 сторінка, план – 1 сторінка, вступ – 1 - 1,5 сторінки, висновки – 1,5 – 2 сторінки, список літератури – 1 – 2 сторінки, внутрішній зміст роботи – всі інші сторінки; редактор – Word; шрифт - Times New Roman; 14 кегель, через 1,5 інтервали;поля: зверху – 2 см, знизу – 2 см, зліва – 3 см, справа – 1,5 см, книжковий формат, сторінки нумеруються у верхньому правому куті.

Робота може бути написана від руки: сторінка написаного від руки тексту крупним розбірливим почерком дорівнює 1,5 сторінкам друкованого тексту, середнім почерком – 1 сторінці друкованого тексту.

3. Критерії оцінювання роботи: повнота розкриття теми, систематичність, дотримання плану, логічність викладу, відповідність сучасному українському законодавству, аналіз точок зору вчених з обов’язковим зазначенням їх прізвищ та назви наукової роботи, подання роботи в узгоджений термін у папці, у брошурованому вигляді. Мова написання – російська чи українська.

4. Робота оцінюється від 3 до 5 балів:

- 5 балів, якщо виконана бездоганно;

- 4 бали, якщо є претензії до змісту або оформленню, незначні помилки тощо;

- 3 бали, якщо загальний рівень роботи є низьким та є суттєві зауваження до змісту.

Робота, яка не набрала 3 балів, повертається на доопрацювання.

Контрольна робота, яка не містить вступу або висновків, або посилань на літературні джерела, має наявні грубі помилки також повертається студенту для усунення відповідних недоліків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]