Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літня сесія 1 курс.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

10.2. Інформаційні ресурси

  1. «En français» (Enseignement du français par télévision) réalisé à l’initiative de la Direction Générale des Relations Culturelles du Ministère des Affaires Etrangères: Première partie (émission 1 – émission 13), Deuxième partie (émission 14 – émission 26), Troisième partie ( émission 27 – émission 39).

  2. La France. (2 parties).

  3. Au cœur de la France.

  4. «Les Français ches vous» (39 films).

Укладач: вик.Герасименко Валентина.Іванівна

Ораторське мистецтво

Форма контролю:

  • контрольна робота

  • залік

У межах вивчення дисципліни “Ораторське мистецтво” студенти 1 курсу юридичного факультету заочної форми навчання виконують письмову роботу у вигляді реферату, а також готують усну промову (на 3-5 хв.) на заздалегідь обрану тему.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ЩОДО ОФОРМЛЕННЯ ТА НАПИСАННЯ РЕФЕРАТУ

Перед написанням реферату з конкретної теми курсу необхідно опрацювати наукову літературу, осмислити прочитане і викласти думки на папері.

1. Реферат з дисципліни «Ораторське мистецтво» Вимоги:

Структура роботи: вступ (10-15%), основна частина (65-70%), висновки (10-15%), список використаної літератури (10-15%).

Обсяг – 10-12 сторінок (розмір шрифту – 14 пт, міжрядковий інтервал – 1,5)

Бібліографія – 4-5 джерел (повний опис за вимогами ВАК):

Список використаних літературних та інших джерел повинен містити підзаголовки: 1. Список використаних нормативно-правових актів, упорядкований за рівнем їх правової значущості, починаючи з Конституції і конкретних законів, і, закінчуючи конкретними відомчими нормативно-правовими документами, наприклад, наказами, постановами, рішеннями і таке інше, які надаються у кожному з рівнів значущості у хронологічному порядку, тобто за роками і конкретними датами їх затвердження чи видання; 2. Список використаних підручників, посібників та монографій, які подаються у алфавітному порядку за прізвищами або за заголовками у відповідності до вимог державного стандарту; 3. Список використаних наукових статей, які подаються у алфавітному порядку за прізвищами перших авторів відповідно до вимог державного стандарту.

Бібліографічний опис складається на основі друкованого твору мовою оригіналу крім написаних японською і китайською мовами. Для останніх опис подається в українському перекладі.

Бібліографічний опис складається із заголовка (автор, назва) та даних про місце видання, видавництво, рік видання і кількісних даних (кількість сторінок, том, випуск, номер). Дані про літературні джерела наводяться у встановленій послідовності й в обсязі, необхідному для ототожнення і пошуку цього джерела.

З метою уніфікації та обробки бібліографічної інформації введено систему умовно-розділових знаків:

- крапка і тире (. –) для відокремлення частин бібліографічного опису (перед місцем видання і кількістю сторінок при описі книги; перед роком, томом, випуском, сторінками при описі статті);

- двокрапка ( : ) – перед підзаголовком і назвою видавництва при описі книги;

- похила риска ( / ) – перед відомостями про авторство (колективи авторів, упорядники, редактори, редколегії, науково-видавничі установи);

- дві похилі риски ( // ) – перед відомостями про документ (твори, збірники, журнали, праці, матеріали статей);

- крапка з комою ( ; ) – перед другим місцем видання; при перерахуванні в одному посиланні декількох робіт;

- кома ( , ) – перед роком видання при описі книги, між прізвищами авторів з ініціалами.

Після всіх розділових знаків, крім коми, вживається велика літера.

Прізвища та ініціали чотирьох авторів записуються в тому порядку, в якому вони вказані в джерелі. Якщо авторів є більше ніж чотири, то наводять прізвища та ініціали перших трьох і додають „та ін.”

Місце видання записують повністю, хоча допустимі скорочення: М. – Москва, К. – Київ, Х. – Харків, СПб. – Санкт-Петербург (Л. – Ленінград), L. – Лондон, N.Y. – Нью-Йорк. Назви видавництв у лапки брати не слід. Кількість сторінок позначають цифрою з літерою с. – після цифри – з малої літери (46 с.), перед цифрою – з великої (С. 5.).

Порядок запису при описі книги такий: прізвища та ініціали авторів, назва, місце видання., рік видання, кількість сторінок або інтервал цитування (початкова і кінцева сторінки). При описі статті: прізвища та ініціали авторів, назва статті, назва журналу, рік, том, номер, інтервал сторінок. Якщо джерело цитують за реферативним журналом, то після опису його слід вказати дані реферату: назву реферативного журналу, том, розділ, номер реферату та рік видання журналу.

Порядок запису при описі електронного джерела такий: прізвище, ініціали автора (-ів) статті (публікації), назва статті (публікації), пробіл, квадратні дужки із зазначеною у них фразою [електронний ресурс], далі дві скісних риски, пробіл, фраза [режим доступу], двокрапка, повна електронна адреса сторінки, сайту тощо з рядку пошуку.

Наприклад: Коменда О. Риси творчої особистості М. Рославця: психологічний, естетичний та стильовий зрізи [електронний ресурс] // [режим доступу]: http://www.etnolog.org.ua/vyd/studmyst/2004/N2_6/Art10.htm

Посилання у тексті реферату на використані джерела слід зазначати у квадратних дужках з указівкою на номер джерела у списку використаної літератури і сторінки, з якої взято цитату, наприклад: [12, с. 45]. Для підтвердження власних аргументів посиланням на авторитетне джерело або для критичного аналізу того чи іншого друкованого твору слід наводити цитату. Слід пам’ятати, що науковий етикет вимагає точно відтворювати цитований текст, бо найменше скорочення наведеного витягу може спотворити його зміст, закладений автором цитованої праці, при цьому кожна цитата, кожен статистичний матеріал обов’язково повинен супроводжуватися посиланням на відповідне джерело. Цитування чужих думок або результатів наукових досліджень інших авторів без посилань на цих авторів вважається неприпустимим і забороняється.

Складові оцінки: змістовність, грамотність, технічне оформлення

Номер теми реферату обирається таким чином: студенти, прізвище яких починається на літеру «А» – тема №1, «Б» – 2, «В» –3 «Г» –4, «Д» – 5, «Є» – 6, «Ж» – 7, «З» – 8, «І» – 9, «Й» – 10, «К» – 11, «Л» – 12, «М» – 13, «Н» –14, «О» – 15, «П» – 16, «Р» –17, «С» – 18, «Т» – 19, «У» – 20, «Ф» – 21, «Х» – 22, «Ц» –23, «Ч» –24, «Ш» – 25, «Щ» – 26, «Ю» – 27, «Я» – 28.

Основні критерії оцінки реферату:

- повнота розкриття обраної теми;

- культура мови написаної роботи;

- якість оформлення реферату.

Структура реферату та особливості викладу матеріалу

Вступ. Цей компонент не потребує цитувань (хоч вони допускаються), великої кількості абстрактних розмірковувань і великого обсягу. Обов'язково слід виділити предмет опису, обгрунтувати тему, яку висвітлюєте в рефераті, вказавши на персоналії, які працювали над даним питанням, назвати їх праці. Це треба робити чітко й логічно, щоб обсяг вступу не перевищував 15 відсотків від обсягу роботи (1 сторінка).

Основна частина. Тут немає особливих регламентацій. Головне, щоб написати реферат самостійно. Матеріал, який викладаєте, необхідно обгрунтовано реферувати. Коли є аргументи і контраргументи, можна вступати в полеміку. Сміливо використовуйте цитати як для підтвердження, так і для спростування. Після цитати у квадратних дужках з указівкою на порядковий номер джерела і сторінку (наприклад: [5, 7]) оформлюється посилання на джерело, звідки її було взято. Цитований матеріал в основній частині, незалежно від форми цитування – дослівного (в лапках), світоглядно-змістового (своїми словами із зазначенням авторства матеріалу, який використовується), не повинен перевершувати 30 відсотків реферату. Загальний обсяг основної частини становить приблизно 8-9 сторінок.

Висновки. Це – підсумок реферату. Тобто чіткість, точність, лаконічність. Жодних цитат, припущень, розмірковувань. Конкретні висновки можна нумерувати.

Список використаної літератури. Укладається за алфавітним порядком або за порядком появи посилань у тексті.

Додатки. Зразки документів, графічні схеми тощо. Кожен додаток повинен починатися з нової сторінки. Додаток повинен мати заголовок, надрукований угорі малими літерами з першої великої симетрично до сторінки (посередині).

Реферат повинен бути набраний на комп’ютері (запис на дискеті обов’язковий) та видрукуваний на принтері.

Параметри: версія WORD 95,97,6.0,7.0 і новіші, шрифт – 14 кегль, міжрядковий інтервал – 1,5.

Сторінки повинні мати відповідні поля: зліва – 30 мм; справа – 10 мм; зверху та знизу – 20 мм та нумерацію, починаючи з 2-ї (вступ). Кожен структурний елемент змісту (пункт плану) повинен починатися з нової сторінки; підпункти у межах пункту з нової сторінки не розпочинаються.

Основні критерії оцінки реферату: повнота розкриття обраної теми, культура мови написаної роботи, якість оформлення.

Правила оформлення титульної сторінки:

ЗРАЗОК:

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ В.Н. КАРАЗІНА

ЮРИДИЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ДЕРЖАВНО-ПРАВОВИХ ДИСЦИПЛІН

слово реферат не пишемо, вказуємо лише назву реферату або варіант

Реферат

виконав (-ла):

студент (-ка) групи ЗЮП-...

Прізвище, ініціали

Викладач:

Наук.ступінь, вчене звання, Прізвище, ініціали