Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
літня сесія 1 курс.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.7 Mб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Історія української культури» є

поглиблення знань студентів з історії української культури та культури України, ознайомлення студентів з головними поглядами на ключові події з культурного життя України.

__________________________________________________________________________________________

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни «Історія української культури» є

ознайомлення студентів з історико-культурною спадщиною України, їх значенням і роллю в історії української держави.

__________________________________________________________________________________________

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати :

головні історичні етапи розвитку української культури та культури України; історичні події, що сприяли становленню української культури; сучасні підходи щодо аналізу історико-культурної спадщини українських земель.

вміти :

аналізувати, розрізняти та порівнювати існуючі підходи щодо походження української історії, культури та національної ідентичності українського народу та народів України.

177

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 72 години / 2 кредитів ECTS.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1.

Тема 1. Аспекти української культури і/або культури України. Поняття культури. Основні визначення та головні концепції культури. Екскурс з історії української культури: Д. Багалій, І. Огієнко, І. Крип’якевич, Д.Антонович. Місце культури України між Сходом і Заходом. Тема 2. Церква та релігія: від язичництва до прийняття християнства. Язичництво як державна релігія східних слов’ян. Поширення християнства на Русі. Розвиток православної церкви та її митрополій. Специфічні риси давньоруської релігійної свідомості. Тема 3.Українська культура та культура українських земель у XIII-XVII ст. Українська культура XIII- перш. пол. XV ст. : загальна характеристика періоду. Україна наприкінці XIV – у першій половині XV ст. Українська культура сер. XV до третьої чверті XVI ст.: загальна характеристика періоду. Українська культура на переломі (др. пол. XVI – перш. пол. XVII ст.): загальна характеристика періоду. Тема 4. Державотворення та національна ідея в контексті історії української культури. Формування української державницької ідеї 1648-1649 рр. Національне відродження першої половини ХІХ століття. Кирило-Мефодіївське товариство: роль і погляди М.Драгоманов та концепція громадського соціалізму.

Змістовий модуль 2.

Тема 5. Мовний код української культури. Виникнення і розвиток української мови. Багатомовність середньовічної культури. Мова друкованих видань. Староукраїнське мовознавство. Тема 6. Музична складова української культури. Музика доби Київської Русі (9-13 ст.). Українська музика доби готики та Ренесансу. Українська музика доби бароко та рококо. Музика епохи класицизму та еклектизму. Тема 7. Українська культура у гендерній перспективі. Культурно-історичне визначення понять «стать» і «гендер». Поняття жіночого в культурно-історичному контексті України. Перспективи українського фемінізму / фемінності. Тема 8. Українська культура в умовах порубіжжя. «Межа» та «кордон» у теорії порубіжжя. «Наративна сила» порубіжжя у соціокультурному просторі. Порубіжні інтеракції в українській культурі.