Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 3.2. Енергетичний аудит систем життєзабезпечення

Практична робота №9

3.2.1. Системи опалення та теплопостачання

Сучасні системи теплопостачання. Оборотне теплопостачання. Вимірювання та аналіз температурного графіка теплопостачання. Вибір режимів роботи. Розрахунки економії теплової енергії.

Мета роботи: закріплення лекційного матеріалу та більш глибоке вивчення заходів по енергозберіганню системах опалення та теплопостачання.

Послідовність виконання практичного заняття

  1. Ознайомлення та складання звіту по загальними відомостями про існуючі опалювальні системи.

  2. Ознайомитись та навести в звіті основні заходи по обліку витрат тепла.

  3. Ознайомитись та навести в звіті основні заходи по модернізації системи опалення.

  4. Ознайомитись та навести основні заходи по модернізація системи гарячого водопостачання, на рисунках показати схеми систем опалення до й після модернізації, які забезпечують енергозбереження.

  5. Ознайомитись з прикладом виконання розрахункового завдання прктичного заняття №9.

  6. Для виконання розрахункового завдання практичного заняття №9 студент повинен відповідно до свого варіанту завдання, який визначається по останній цифрі у списку групи, вибрати з табл. 9.1. розрахункові данні.

  7. Відповідно до отриманих даних студенту необхідно визначити втрати теплоти з 1 м довжини неізольованого трубопроводу, який прокладено на відкритому повітрі, визначити втрати теплоти з 1 м довжини трубопроводу, коли на нього нанесена совелітова ізоляція та нераціональні втрати теплоти неізольованим теплопроводом довжиною L = 50 м.

  8. Захист практичного заняття.

Таблиця 9.1. Варіанти розрахункового завдання практичного заняття №9

Величини

й одиниці їх

виміру

Чисельні значення величин, які обираються по останній цифрі у списку групи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

Зовнішній діаметр трубопроводу, мм

220

210

230

200

190

205

180

195

215

185

Совелітова ізоляція товщиною, мм

40

45

60

50

35

30

25

40

35

50

1. Загальні відомості по існуючим опалювальним системам

В Україні майже всі опалювальні системи багатоповерхових будинків приєднані до систем централізованого теплопостачання. На уведенному трубопроводі звичайно встановлюють елеваторний вузол, у якому змішується вода, що вже пройшла через систему опалення, з водою, що надходить від ТЕЦ або районних котелень. До радіаторів подається змішана вода з розрахунковою температурою близько 100 °С. У практиці, що зложилася з 50-х років, застосовуються винятково однотрубні системи опалення, у яких вода послідовно проходить через багато радіаторів, розташованих на різних поверхах і приналежних різних споживачах.

Це дуже проста система опалення, на неї витрачається відносно небагато труб, і її нескладно змонтувати, але вона практично не може індивідуально регулюватися, тому що поворот будь-якого радіаторного крана вплине на тепловіддачу не одного тільки радіатора, а всього ланцюжка опалювальних приладів. До того ж якість радіаторних кранів, що застосовувалися в масовому будівництві, було настільки низьким, що мало кому вдавалося ними користуватися. Не тільки індивідуальне, але й групове регулювання, наприклад, на весь будинок, практично неможливо здійснити, тому що елеватор, установлений на уведенні, теж не піддається регулюванню.