Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.2.2.4. Малогабаритні люмінесцентні лампи

Лампи накалювання, часто використовувані в коридорах, приймалень, на сходах і в туалетах прямо заміняються на малогабаритні люмінесцентні лампи з інтегральними убудованими пристроями керування. Такі лампи випускаються в таких корпусах і з такими цоколями, що їх можна просто вкручувать у патрони, де раніше стояли звичайні лампи накалювання. Рис. 7.2 показує кілька прикладів таких ламп і дає порівняння потужності звичайних ламп накалювання й малогабаритних високочастотних люмінісцентних ламп, що мають однаковий світловий потік.

З економічної точки зору, у нових освітлювальних системах, доцільно використати окреме (досить дороге) пристрій керування зі змінними люмінісцентними трубками. У цьому випадку, після виходу лампи з ладу, можна зробити заміну лампи без заміни пристрою керування, оскільки строк пристрою керування, оскільки строк його служби набагато більше чим у лампи, звичайно 8000 годин - у вісім разів більше чим у ламп накалювання.

Рисунок 7.2 Малогабаритні високочастотні люмінесцентні лампи з інтегрованими пристроями керування. Така лампа електричною потужністю 7 Вт відповідає по світловому потоці звичайній лампі накалювання потужністю 40 Вт, 11Вт - 60Вт, 15Вт - 75Вт, 20Вт - 100Вт.

Економія енергії становить у такому випадку 75 % (зі зниженням витрат на заміну ламп).

1.2.3. Зміна конструкції

Шляхом внесення змін в існуючі системи освітлення можна одержати значну економію й, у деяких випадках, домогтися поліпшення рівня освітленості. Строк окупності інвестицій, спрямованих на модернізацію відбивачів і регуляторів напруги на існуючих системах, - невеликий.

1.2.3.1. Рефлектори

Ліворуч на рисунку 7.3 показаний перетин типових промислових освітлювальних арматур, для люмінесцентних ламп. Такі арматури можна зустріти на будь-якім українському підприємстві. Тільки близько 30% світлового потоку ламп спрямовано на освітлення робочих місць. Інший світловий потік іде на освітлення лампами один одного, а також на освітлення брудного світлопоглинаючої стелі. Середній рисунок показує, як установлений прямо на існуючі арматури рефлектор направляє весь світловий потік на робочі місця. Правий рисунок показує ті ж арматури, але з однією вилученою лампою. Світловий потік на робочих місцях - майже такої ж, як і раніше, але для його створення використається в 2 рази менше ламп! Ефективність роботи рефлекторів підвищується при використанні в їхніх конструкціях поліефірної плівки з тонким покриттям зі срібла або відполірованого до дзеркального блиску анодируваного листового алюмінію.

Найчастіше після заміни рефлекторів в існуючих арматурах, половина ламп і баластових опорів може бути вилучена, що дозволить скоротити витрату електроенергії на 50%, при збереженні рівня освітленості на рівні 80%, у порівнянні з первісним рівнем освітленості.

Найбільша економія може бути досягнута в більших системах освітлення, що працюють близько 3000 годин щорічно, де рівень освітленості повинен відповідати вимогам спеціальних стандартів. Як правило, економія становить приблизно 50 %.

Рисунок 7.3 Застосування дешевих рефлекторів на старих освітлювальних арматурах

Рисунок 7.4 показує конструкцію дуже дешевого промислового пластмасового рефлектора, що просто відміряється на метри, відрізається, і потім надіваються на трубку люмінесцентної лампи.

Рисунок 7.4 Дешеві рефлектори для люмінесцентних ламп із пластику з напиляним алюмінієм