Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.2.3.2. Регулятори напруги

Регулятори напруги включають систему освітлення при номінальному рівні напруги, що потім може бути знижений залежно від необхідного рівня освітленості. Знизивши напругу на 10 % можна зменшити споживання електроенергії на 20 %, при цьому рівень освітленості знизиться на 15 %.

Регулятори напруги використаються, як правило, для більших відкритих приміщень, обладнаних системами освітлення, потужністю більше 15 кВт, з відносно невеликою кількістю відключень у день, що працюють більше 2500 годин у рік.

Залежно від рівня освітленості, рівень економії коливається в межах 25%.

1.2.4. Рекомендації

  • Прості люмінесцентні світильники, що працюють більше 5000 годин у рік, повинні бути обладнані відбивачами, що дозволить збільшити світловий потік у два рази (або при тім же світловому потоці - у два рази скоротити кількість ламп).

  • Звичайні лампи накалювання, що працюють більше 4000 годин у рік, необхідно замінити на більше ефективні системи освітлення. При однаковому рівні світлового потоку лампа накалювання споживає електроенергії в 6 разів більше чим люмінесцентна лампа.

  • Не рекомендується встановлювати лампи накалювання, що напрацьовують більше 3000 годин у рік, у холодильниках або інших охолоджуваних приміщеннях.

  • Здобуваючи нові люмінесцентні системи освітлення (при наробітку більше 5000 год/рік), рекомендується застосувати електронні високочастотні баласти, що дозволяють заощаджувати до 30 % електроенергії.

  • Для систем освітлення, установлюваних на висоті більше 5 м від рівня освітлюваної поверхні, рекомендується використання металлогалогенних ламп замість люмінесцентних ламп.

  • Установка автоматичних вимикачів (наприклад, з реле часу, з регулюванням залежно від рівня природної освітленості або по кількості працюючих у приміщенні).

  • Малогабаритні люмінесцентні лампи рекомендується встановлювати в коридорах, приймалень, на сходах і в туалетах.

  • Використання зональних вимикачів для керування декількома джерелами світла (наприклад, у прольотах цехів, складах і т.д.).

1.2.5. Прикладекономії відустановивки відбивачів на світильники

Нехай якийсь цех обладнаний 80 люмінесцентними світильниками, що складаються з арматур 2 х 58 Вт. Установивши відбивачі на світильники (вартість арматур у Данії - 20 доларів, включаючи установку) і видаливши одну лампу, без зменшення рівня світлового потоку, можна одержати наступну економію:

80 світильників х (0,058 + 0,012) кВт/відбивач х 16 год/день х 220 днів/рік = 19700 кВт·год.

Економія засобів: 19700 кВт·год/рік х 0,06 дол/рік = 1182 дол/рік.

Вартість додаткових робіт з очищенню поверхонь відбивача приблизно становить: 3 дол (відбивач х рік) х 80 відбивачів =240 дол/рік.

Чиста економія: 1182 - 240 = 942 дол/рік.

Капіталовкладення: 20 дол/відбивач х 80 відбивачів = 1600 дол

Період окупності: 1600/942 = 1 рік 7 місяців.

Коментар: Витрати на заміну відпрацьованних строк ламп будуть також знижені. Витрати на очищення поверхонь відбивачів будуть трохи вище. Шляхом видалення однієї лампи з кожного світильника, створюється запас додаткових ламп.