Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.1.2 Номінальна потужність підведенної електрики

Іншою причиною збільшення витрат на подаване й розподіляти электричество, що, є надлишок подаваної номінальної потужності, не спожитої виробництвом. Оскільки чималі зусилля спрямовані на розробку й впровадження проектів по скороченню енергоспоживання, це значно вплине на визначення необхідних виробничих потужностей. У багатьох Європейських країнах необхідна підводима потужність согласовивається з постачальниками електроенергії як з обліком необхідних для виробництва потужностей, так і з урахуванням коефіцієнта потужності виробничих навантажень. Якщо зменшити споживану потужність і відкоригувати коефіцієнт потужності, обсяг необхідної потужності скоротиться. За таких умов можна переглянути необхідні потужності, опираючись на нові й більше низькі виробничі потреби.

1.1.3 Високоефективні трансформатори

Середній ККД стандартного трансформатора становить 98%, таким чином, трансформатори по своєму ККД перевищують все інше виробниче устаткування.

Останні розробки з аморфною сталлю дозволили скоротити втрати в трансформаторах до 60%. Трансформатори, виготовлені з аморфної сталі, по своїй конструкції мають набагато більше важкі сердечники, і тому більше розміром, чим традиційні трансформатори. Економія досягається шляхом зменшення втрат, що виникають при намагнічуванні залізного сердечника трансформатора.

Для традиційного трансформатора в 250 кВА втрати через залізо становлять приблизно 0,65 кВт, коли для трансформатора з аморфним сердечником вони складуть тільки 0,215 кВт. Тому що ці втрати відбуваються 24 години на добу, економія може мати сенс.

1.1.4 Основні можливості економії електроенергії при подачі й розподіли електроенергії

  1. Забезпечувати коефіцієнт потужності виробничих навантажень вище 0,9 за допомогою використання ємнісного опору на основних індуктивних навантаженнях або ж у крапці подачі електроенергії;

  2. Забезпечити подачу на підприємство потужності, що підлягає оплаті, і не перевищуючих максимальних потреб виробництва;

  3. Зменшити втрати на трансформаторах підприємства, шляхом застосування трансформаторів з низькими втратами.

1.2. Освітлення

1.2.1. Освітлення люмінесцентними лампами

Освітлення на промислових підприємствах призначено для створення сприятливих робочих умов. Приблизно 10 % промислового споживання електроенергії йде на освітлення приміщень. Із застосуванням прогресивних систем освітлення й технологій можна значно знизити витрати на системи освітлення.

Незважаючи на існування цілого ряду розробок в області розрядних джерел світла, натрієвих і метало галогенних ламп низького й високого тиску, більшість промислових підприємств по колишньому використає звичайні люмінесцентні лампи.

1.2.2. Ефективна конструкція, пристрій і технології

Сучасні розроблювачі систем освітлення використають комп'ютерне програмне забезпечення для пророблення ефективного освітлення для будь-якого підприємства. У ході розробки систем освітлення необхідно максимально використати переваги природного освітлення. При монтажі розведення проводів рекомендується передбачити можливість її наступної модернізації, як у змісті підключення нових світильників, так і в змісті використання сучасних систем керування.

Розроблювачі систем освітлення мають у своєму арсеналі цілий ряд нових технологій, зокрема:

  • Сучасні системи керування освітленням;

  • Сучасні освітлювальні арматури;

  • Апаратури для зонального відключення світильників, що дозволяє здійснювати оперативне керування декількома джерелами світла (наприклад, у прольотах цехів, складах і т.д.), які можуть бути відключені без шкоди для виробництва;

  • Ефективні електротехнічні компоненти, такі як, наприклад, баластові опори з низьким рівнем втрат і високочастотні баласти.