Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Тема 1.1. Енергетична політика держави та енергозбереження

Практична робота №1

1.1.1. Енергетична політика держави у питаннях енергозбереження

Закон України про енергозбереження.

Мета роботи: закріплення лекційного матеріалу та більш глибоке вивчення енергетичної політики держави у питаннях енергозбереження ознайомлення з Законом України про енергозбереження.

Послідовність виконання практичного заняття

  1. Ознайомлення та складання звіту по загальними відомостями енергетичної політики держави у питаннях енергозбереження.

  2. Розробка енергетичної стратегіїдержави у питаннях енергозбереження та аналіз вигод від здійснення енергетичної стратегії.

  3. Захист практичного заняття.

1. Загальні відомості

1.1. Енергетична ефективність промислових підприємств України

Як відомо, питомі витрати паливно-енергетичних ресурсів в Україні одні з найвищих в Європі.

В Києві в 1993 р. в рамках 3-х річної стратегічної програми був створений Енергетичний Центр Європейського Союзу. Спеціалісти центру відвідали велику кількість українських підприємств. Було виявлено, що більшість підприємств мають значний потенціал по економії енергії. Строки окупності першочергових заходів по економії енергії, як в галузі електричної енергії так і в галузі споживання природного газу, можуть бути дуже невеликими. Роботи з цього напрямку визнано дуже актуальними.

Встановлено, що в системах стисненого повітря, холодильних установках, системах освітлення потенціал економії складає від 30 до 50 % від існуючого рівня споживання електроенергії.

На більшості підприємств зареєстровано численні витікання газу з газопроводів, що призводить до втрат 500 тис. м3 газу на рік по одному підприємству.

Теплові втрати котлів, бойлерів, печей, а також неізольованих трубопроводів, вентилів і фланців призводять до еквівалентних втрат ще 106 м3 на рік в середньому на одному підприємстві.

Ефективність згоряння палива в пальниках бойлерів і різних технологічних печей також дуже низька. Підвищення якості горіння може дати економію в середньому до 10 % від сумарного споживання палива. Якщо співвіднести цю цифру з типовим рівнем споживання на підприємствах, то одержимо 1,5•106 м3 природного газу на рік для середнього підприємства.

На багатьох підприємствах тільки біля 50 % від загальної кількості енергії, яка споживається, використовується в виробництві. Решта втрачається. Відомо, що до 30 % енергії можна зберегти, не впровад-жуючи великих інвестицій. Цього можна досягти безкоштовно або за допомогою невеликих інвестицій.

Питомі втрати ПЕР в Україні в 3...4 рази вище, ніж на подібних підприємствах в Європі. Наприклад, в Данії споживання енергії на одиницю виробленої продукції, складає в скляній промисловості 1,3 (кВт•год)/кг. а в Україні – 3,8 (кВт•год)/кг.

Проаналізуємо причину виникнення такої ситуації.

Західна Європа перенесла дві енергетичні кризи у 1973 та 1979 роках. Країни ОПЕК перекрили поставку нафти і в 4...6 разів збільшили її ціну. В зв’язку з цим були розроблені і запущені в дію різні програми, спрямовані на економію енергоресурсів. Це призвело до різкого зниження енергоспоживання в різних секторах господарства західноєвропейських країн.

Планомірно підвищувалась ефективність котлів, пальників, теплоізоляційних і теплопровідних систем. Були прийняті нові законодавчі акти, які спрямовані на впровадження різноманітних енергоза-ощаджуючих заходів і процесів. Весь цей комплекс заходів застосовувався на протязі біля 20 років і використовується до теперішнього часу. Як результат споживання різноманітних видів енергії значно скоротилося.

Західноєвропейська промисловість зробила величезні інвестиції для підвищення ефективності як основного виробництва, так і допоміжних систем.

Для підвищення енергетичної ефективності промислових підприємств України необхідно по-перше провести енергетичний аудит, а потім впровадити на підприємствах енергетичний менеджмент. Це найбільш розумні заходи, з яких слід починати підвищення енерге-тичної ефективності Українських підприємств.

Застосування такого підходу зменшить імпорт енергоносіїв, які дорого коштують, і в довгостроковому плані зменшить залежність України від держав – виробників енергії.