Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

1.2.2.1. Системи керування освітленням

Найбільш ефективний спосіб економії витрат на освітлення - це його відключення при відсутності необхідності в ньому. Робити це вручну не зручно. Системи керування освітленням дозволяють автоматично відключати або зменшувати рівень освітленості за допомогою одного або декількох елементів керування:

  • Відключення: залежно від часу доби, розташування, природної освітленості, наявності працівників у приміщенні;

  • Зменшення рівня освітленості: по зміні природної освітленості за допомогою регуляторів напруги, або частоти.

Перенастроювання режимів роботи системи може бути виконана персоналом вручну.

Системи керування освітленням найбільш ефективні, якщо вони сполучені із сучасними або повністю модернізованими системами освітлювальних арматур.

Звичайно модернізовані освітлювальні системи дозволяють заощаджувати від 20 до 30 % електроенергії без погіршення комфортності.

1.2.2.2. Сучасні освітлювальні арматури

У сучасних системах освітлення використаються лампи, баласти, рефлектори й жалюзі з високим ступенем ефективності.

Малогабаритні (26 мм) криптонові лампи використаються замість звичайних 38 мм ламп. Такі лампи випускаються різної стандартної довжини й з різними кольорами світлового потоку: "білий" (галофосфатний) і приємний (трифосфорний). Звичайно, за допомогою таких ламп досягається економія порядку 8 % при тім же рівні освітленості. Якщо робити заміну застарілих ламп на описувані не в ході спеціальної кампанії, а в процесі планового обслуговування, то строк окупності цієї процедури дуже привабливий. Звичайні баласти являють собою пристрої індукційного типу для обмеження струму ламп і стабілізації напруги, що подається на них, причому для певних типів ламп потрібне застосування певних типів баластів. Ці пристрої характеризуються високим рівнем втрат. Нові баластові пристрої дозволяють знизити втрати в залозі й міді й у той же час забезпечують роботу ламп на номінальному або наближеному до номінального рівні активної потужності. У таблиці наведені дані по активній потужності (мережа 230 В), на основі звичайної подвійної лампи (26 мм), з різними типами баласту.

Таблиця 7.2 Характеристики баластів різного типу

Джерело світла (подвійний)

Звичайний баласт

Баласт із низьким рівнем втрат

Високо-частотний баласт

2х18 Вт

54 Вт

48 Вт

40 Вт

2х36 Вт

90 Вт

82 Вт

72 Вт

2х58 Вт

140 Вт

132 Вт

100 Вт

1.2.2.3. Високочастотні джерела світла

У високочастотних джерелах світла частота мережі 50 Гц перетворюються в частоту 30...120 кГц, що дозволяє не тільки знизити споживання енергії самою лампою й баластом, але й продовжити строк їхньої служби. Для декількох ламп досить одного єдиного баласту. Стробоскопічний ефект при використанні таких світильників не виникає. Баласт миттєво запускає лампу й відключає її автоматично, якщо вона вийшла з ладу, зменшуючи ймовірність виникнення мерехтіння.

Високочастотні системи освітлення мають більше високий ККД, більше низьку чутливість до змін напруги й менший рівень світлової деградації в часі в порівнянні із системами, що використають звичайний баласт. При використанні систем керування, що контролюють роботу освітлення залежно від природної освітленості за допомогою баластового опору, можна знизити світловий потік до 10 % від повного навантаження малогабаритних ламп, зменшити рівень штучного освітлення й одержати істотну економію.

Високочастотні системи освітлення можуть установлюватися в будь-якім місці, де звичайно застосовуються люмінесцентні лампи. У той же час, це може зажадати збільшення струму на нейтральному проведенні через підвищення амплітуди третьої гармоніки.

У системі "баласт + лампа" можна досягти наступних рівнів економії, якщо використати високочастотну систему замість:

  • арматури зі стандартним баластовим опором і 38 мм лампами - 30 %;

  • арматури зі стандартним баластовим опором і 26 мм лампами - 25 %.