Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
audit / Старая ЗОШИТ Практичні Основи енергетичного аудиту.DOC
Скачиваний:
40
Добавлен:
15.02.2015
Размер:
1.79 Mб
Скачать

5. Протидія інфільтрації

Інфільтрація - це проникнення зовнішнього повітря через щілини конструкцій, що обгороджують. Кількість інфильтрующогося повітря залежить від площі щілин і від різниці тисків повітря зовні будинку й зсередини. Різниця тисків виникає від вітру, а також від нерівності щільності холодного й теплого повітря. У багатоповерхових будинках різниця тисків більше, і тому в них потрібно більш ретельно ущільнювати щілини.

Повністю загерметизувати вікна практично неможливо, і в цьому немає необхідності, тому що із проникненням зовнішнього повітря забезпечується природна вентиляція. У звичайних умовах надходження зовнішнього повітря в житлову кімнату в кількості, при якому за 1 годину заміняється 0,5 обсягу приміщення (кратність повітрообміну 0,5), є достатнім для вентиляції, однак, для щільно заселених квартир 1-кратний повітрообмін більше кращий. На практиці, однак, трапляється, що при недостатньо добре ущільнених щілинах кількість проникаючі через них повітря створює 1,5-кратний і навіть 2-кратний повітрообмін. Втрати тепла, які при цьому виникають, показані в табл. 20.

Таблиця 8.4 Втрати тепла за рахунок проникнення повітря через вікна двухкімнатної квартири

Кратність повітрообміну

Оцінка інфільтрації

Річні втрати

Тепла

Мазут

кг

ГДж

0,5

мінімальна

5,2

131

1,0

припустима

10,4

262

1,5

надлишкова

15,6

393

2,0

збиткова

20,8

524

Розуміння того, що приміщення вимагають вентиляції, не повинне виправдувати застосування вікон з поганими притворами. Оптимальний вентиляційний ефект досягається при провітрюванні, коли на короткий час відкривається вікно або балконні двері. У цьому випадку холодне повітря, що ввірвалося в приміщення, швидко нагріється від теплоємних стін, меблів і інших предметів, і усередині приміщення буде забезпечений тепловий комфорт при інтенсивному повітрообміні. На період провітрювання люди звичайно виходять із приміщення, але після того як провітрювання закінчилося, вікна повинні щільно закриватися, щоб не було протягів.

Періодичність і тривалість провітрювання встановлюється мешканцями приміщень залежно від їхніх суб'єктивних відчуттів ступеня затхлості повітря, однак у кожному разі рекомендується провітрювати приміщення двічі в день тривалістю від однієї до десяти хвилин залежно від температури зовнішнього повітря. Таке провітрювання буде сприяти надходженню в приміщення кисню атмосфери, а також видаленню із внутрішнього повітря зайвої вологи, здатної осаджуватися на охолоджених поверхнях вікон і в кутах зовнішніх стін, де при цьому утворяться темні плями. Однак нема чого й говорити про можливості достатнє провітрювання там, де система опалення не подає потрібної кількості тепла.

Ущільнювати щілини можна різними способами, однак насамперед необхідно виявити місця нещільностей у конструкціях, що обгороджують. Звичайно це роблять за допомогою запаленого сірника або палаючої сигарети, піднесених туди, де можливі щілини, і відхиляють потоком повітря полум'я сірника або дим укажуть на місця проникнення зовнішнього повітря.

Насамперед необхідно подбати про ущільнення місць примикання коробки вікна до конструкції стіни. Це місце звичайно недоступно зсередини, і до нього доводиться підходити з фасадної сторони стіни.

Повітрянепроникність віконних притворів добре забезпечується спеціальними стрічковими ущільнювачами (рис. 8.4 ), однак їхнє ефективне використання можливо тільки у вікнах гарної якості. Для вікон з поганими притворами використають поролонові джгути, а при їхній відсутності щілини необхідно затикати підручним матеріалом і оклеювати папером. При цьому повітропроникність вікна буде незначна, однак через нього не вдасться активно й короткочасно провітрити кімнату, і в цьому випадку потрібно користуватися кватиркою, відкриваючи її на більше тривалий час.

Рис. 8.4 Стрічкові ущільнювачі віконних притворів

Література: [3]: с. 155-167, [2]: с.268-274, [4]; с.89-149.

Контрольні запитання

  1. Яка потреба в паливі в літрах у рік на опалення звичайної 2-кімнатної квартири в багатоповерховому будинку, двух одинакових домів, один із яких побудований відповідно до вимог до теплозахисту, що діяли донедавна, а іншої - відповідно до нових вимог, уведеними в Україні з 1995 року?

  2. Які основні заходи по тепловій ізоляції стін?

  3. Які основні заходи по теплоізоляції покриттів?

  4. Які основні заходи по підвищенню теплозахистних якостей вікон?

  5. Наведіть основні типи остеклення.

  6. Які основні заходи по протидії інфільтрації?

  7. Які втрати тепла за рахунок проникнення повітря через вікна двухкімнатної квартири?