Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biochem_kurs_ukr.pdf
Скачиваний:
606
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
695.31 Кб
Скачать

Передумовою окислення жирної кислоти є її активація в цитоплазмі ацил-КоА- синтетазами (тіокіназами):

Окислення жирних кислот відбувається в матриксі мітохондрій, ліполіз - в цитоплазмі. Транспортує жирні кислоти з цитоплазми для їх окислення в мітохондрії карнітин.

Ферментативні реакції β-окислення жирних кислот

1.Дегідрування ФАД-залежною ацил-КоА-дегідрогеназою з утворенням єноїл-КоА (трансненасиченого в положеннях 2,3 )

2.Гідратація з утворенням β-гідроксиацил-КоА

3.Друге дегідрування НАД-залежними дегідрогеназами до β-кетоацил-КоА

4.Тіолазна реакція – жирна кислота вкорочується на 2 вуглецевих атоми у вигляді ацетил-КоА

Ацил-КоА знову багаторазово проходить увесь шлях β-окислення до утворення бутирил-КоА, який розпадається на 2 молекули ацетил-КоА. За один циклу β-окислення жирна кислота вкорочується на два атома вуглецю (ацетил-КоА). Для повного розщеплення молекули жирної кислоти з парною кількістю вуглецевих атомів (n) потрібно (n/2 - 1) циклів

Енергетика β-окислення жирних кислот

1.Кожний цикл β-окислення дає 1 молекулу ацетил-КоА, згорання якої в ЦТК супроводжується синтезом 12 молекул АТФ. β-окислення пальмітату дає 8 молекул ацетил-КоА і відповідно 96 (12x8) молекул АТФ.

2.2. У кожному циклі утворюються 2 молекули відновлених коферментів —

ФАДН2, та НАДН2, які, віддаючи свої відновлювальні еквіваленти на ланцюг електронного транспорту в мітохондріях, сприяють генерації в результаті окисного

фосфорилювання 2 та З відповідно, тобто сумарно 5 молекул АТФ. У разі повного окислення пальмітату в 7 циклах утвориться 35 (5x7) молекул АТФ.

Враховуючи витрату 1 молекули АТФ на етапі активації жирної кислоти, загальна кількість молекул АТФ дорівнює 130 (96+35-1).

Окислення гліцеролу (гліцерину)

1.Активація за участю АТФ до гліцерол-3-фосфату гліцеролфосфокіназою.

2.Окислєння гліцеролфосфату гліцеролфосфатдегідрогеназою з утворенням гліцеральдегід- 3-фосфату (Г-З-Ф).

3.окислення Г-З-Ф гліколітичним шляхом з утворенням вуглекислого газу, води та АТФ. Енергетичний баланс окислення гліцерину 20-22 молекул АТФ.

Ліпогенез

Ліпогенез – це синтез триацилгліцеролів в клітинах організму . Потрібні гліцеролфосфат і жирні кислоти.

Біосинтез гліцеролфосфату відбувається шляхом відновлення діоксиацетонфосфату ( проміжного продукту гліколізу) - НАД-залежною гліцерол-3-фосфатдегідрогеназою:або фосфорилюванням гліцеролу гліцеролфосфокіназою, яка практично відсутня у жировій тканині:

Біосинтез жирних кислот

Жирні кислоти синтезуються в цитоплазмі з ацетил-КоА, який утворився з пірувату в матриксі мітохондрій. Передумовою синтезу жирних кислот є карбоксилування ацетил-КоА ацетил-КоА-карбоксилазою з утворенням малоніл-КоА. Фермент містить біотин , який активує

Біохімічні стадії синтезу насичених жирних кислот

Синтез жирних кислот каталізується мультиферментним комплексом - синтетазою жирних кислот (пальмітатсинтетаза) в циклі Лінена.

Важливу роль виконує ацилтранспортуючий білок (Acyl Carrier Protein, ACP), що має 2 SH-вмісних центри зв’язування: залишок цистеїну для приєднання ацетил-КоА і фосфопантетеїну – для малоніл-КоА

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]