Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biochem_kurs_ukr.pdf
Скачиваний:
606
Добавлен:
12.02.2015
Размер:
695.31 Кб
Скачать

∙ ДНК-полімераза α, яка на лідируючому ланцюгу утворює один праймер – олігорибонуклеотид (прблизно складається з 10 рибонуклеотидів), а на відстаючому – кілька праймерів.

Ділянка розкрученої ДНК, на якій відбувається комплементарний синтез дочірніх ланцюгів, називається реплікативною вилкою.

2.Елонгація: в цьому процесі велике значення має антипаралельність ланцюгів ДНК. Так як ланцюги ДНКантипаралельні, а ДНК-полімерази здатні вести синтез в напрямку 5'-3', то механізми елонгації обох антипаралельних ланцюгів різні. А саме синтез лідируючого ланцюга починається від відповідного праймера, іде безперервно в напрямку 5'-3'. Синтез же відстаючого ланцюга відбувається фрагментарно. Починається від одного праймера і закінчується не доходячи до іншого, таким чином утворюючи фрагменти Оказакі. Крім того у еукаріот синтез лідируючого ланцюга відбувається за участю ДНКполімерази δ, а відстаючого ДНК полімераз α і ε. Синтез дочірніх ланцюгів відбувається за принципом комплементарності.

3.Термінація: ДНКполімераза β – відщеплює праймер і заповнює пустоти заново

синтезованими дезоксирибонуклеотидами. За участю ДНК-лігаз відбувається сполучення фрагментів Оказакі. Потім утворені ДНК спіралізуються та суперспіралізуються.

Транскрипція. Процесінг. Інгібітори транскрипції Транскрипція - це синтез РНК на матриці ДНК (переписування інформаціі з мови ДНК

на мову РНК).

Структурною одиницею транскрипції є транскриптон - це ділянка ДНК від промотора до термінатора.

Будова прокаріотичного транскриптона (оперона)

Р О

S1 S2 Т

Р - промотор: до ньго приєднюються фактори ініціації транскипції і РНК-полімераза. О - оператор: з ним зв’язуються регулятори транскрипції.

S1, S2 - структурні гени: несуть інформацію про послідовність амінокислот в поліпептиді

Т - термінатор: несе інформацію про припинення синтезу пре-РНК.

В еукаріотичному транскриптоні на відміну від прокаріотичного замість оператора виділяють акцепторну зону (А), до якої приєднюються регулятори транскрипції.

Фактори транскрипції еукаріот

ДНК-матриця;

Субстратами та джерелами енергіі транскрипції є АТФ, ГТФ, УТФ,

ЦТФ;

РНК-полімерази. Серед них розрізняють:

РНК-полімеразу І - знаходиться в ядерці, бере участь в синтезі

пре-рРНК;

РНК-полімеразу ІІ - міститься в нуклеоплазмі, синтезує пре-

мРНК;

РНК-полімеразу ІІІ - розташовується в нуклеоплазмі, забезпечує синтез пре-тРНК;

σ (кор) - входить до складу РНК-полімерази та ініціює транскрипцію;

ТАТА-фактор, зв’язується з ТАТА-сайтом (бокс Прибнова) на молекулі ДНК і направляє РНК-полімеразу до місця початку синтезу РНК;

Zn2+, Mg2+, Mn2+.

Механізм транскрипції у еукаріот

1.Ініціація транскрипції

σ -фактор РНК – полімерази знаходить на ДНК-ланцюгу промотор і зв’язується з ним. Потім ТАТА-фактор взаємодіє з відповідним сайтом на ДНК, що стимулює рух РНКполімерази до місця початку синтезу ДНК (старт сайту). В ході свого руху РНК-полімераза одночасно розкручує ланцюг ДНК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]