Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді до заліку Політологія.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.09.2021
Размер:
2.9 Mб
Скачать
  1. Ядро особистості та соціально-психологічні причини конфлікту

Ядро особистості - одна із структур особистості, нарівні з Периферією. Ядро особистості - те в людині, що є джерелом власних мотивів, внутрішньої активності та самостійності особистості. Те, що йде зсередини людини назустріч або проти очікувань оточуючих і життєвих обставин. Ядро - джерело сили особистості. Немає ніяких підстав стверджувати, що у людини є тільки одне його особистісне ядро. У людини може бути кілька його біологічних ядер (вроджених рис характеру, які стверджують його як особистість) і кілька, змінюють один одного з віком і розвитком його культури - культурних ядер. Розвиток ядра особистості

З моменту зачаття закладена вроджена база особистості: біологічні та психологічні структури, з якими народжується дитина.

Спочатку ядром особистості (буде виконувати функцію ядра) є Біологічне Я, те, що є знаком його біологічної індивідуальності: своє, схоже на когось і несхоже на інших обличчя і тіло, свої генетичні програми. Його периферією - здоров'я, енергія і симпатичності дитини.

Далі до цього ядра додається Психологічний Я, знаки його психологічної індивідуальності, формування не просто реакцій, але поведінки дитини: осмисленість рухів очей і видаваних звуків, розрізнення родичів і сторонніх, адекватність реакцій. Ядро особистості - ті структури в людині, що є джерелом власних мотивів, внутрішньої активності та самостійності особистості. На різних етапах розвитку особистості ядром може можуть надаватися як біологічні, так і психологічні структури. Всі психологічні структури особистості, що виконують функцію ядра особистості, називаються "Я". Все, що ми знаємо про ядрі, то що саме з нього йде імпульс протистояння зовнішньому оточенню. А якого роду і змісту цей імпульс, працюючи з різними людьми і помічаючи різні сторони, різні дослідники бачать його по-різному. А саме, це:

  • Природно зростаюче позитивне зерно (Маслоу і Роджерса, гуманістичний підхід)

  • Продукт самотворення (екзистенційний підхід Ст. Франкла і Дж.Бюджентала)

  • То що сформує людині оточення (біхевіоризм і радянська психологія)

  • Місце запаленого конфлікту (класичний психоаналіз)

  • Збочене рух духу (християнська антропологія, православна психологія)

  • Вроджені зерна різного потенціалу, іноді змінювані потенціалом культури різного рівня (Синтон)

Для психотерапевта Здоров'я - це Фасад. А всередині - Хворобливі процеси під невротичних панцирем.

Продукт діяльності ядра особистості:

  • Образ Я, метафора себе і життя,

  • Особисті вірування (тут дитячі припису та дозволу) і типові особистісні ролі (его-стану)

  • Особисті цінності та інтереси, особисті позиції і погляди, Сильне ядро особистості виражається через розвиненість особистої позиції, визначеності особистих цінностей та інтересів, сміливості особистого погляду. Дивись Особисті позиції, погляди, цінності та інтереси

  • Особистісний проект і особистісна спеціалізація

Сильне ядро - при сильній біологічної енергетиці або високому рівні розвитку особистості. Існують різні точки зору на роль соціально-психологічних причин у виникненні конфліктів. Одна з них полягає в тому, що

...конфлікт обумовлений у першу чергу об'єктивними соціально-економічними детермінантами. Разом з тим, очевидно, з одного боку, присутність вторинних, соціально-психологічних, аспектів, сторін у всякому конфлікті, а з іншого боку — наявність приватного класу конфліктів, які створюються, соціально-психологічними факторами.

До числа соціально-психологічних відносяться ті причини конфліктів, що обумовлені безпосередньою взаємодією людей, фактором їхнього включення в соціальні групи. Чіткі межі між чотирма групами причин конфліктів поки не визначені. Не існує чіткого розмежування між соціально-психологічними та організаційно-управлінськими причинами, з одного боку, а також між соціально-психологічними причинами й особистісними — з іншого. Проте вивчення конфліктів дозволило виявити кілька типових причин, які носять соціально-психологічний характер.

Однією з таких причин є можливі значні втрати і перекручування інформації в процесі міжособистісної і міжгрупової комунікації. Людина в принципі не може в процесі спілкування передати без значних перекручувань всю інформацію, що міститься в її психіці і торкається проблеми, яка обговорюється з партнером. Значна частина інформації міститься на рівні несвідомого і словами взагалі не виражається. Частина інформації губиться через обмеженість словникового запасу конкретної людини. Через недолік часу не висловлюється багато чого з того, що могло бути сказано. Частина інформації приховується тим, хто говорить, якщо йому повідомляти цю інформацію невигідно. З того, що сказано, багато чого не засвоюється співрозмовником через неуважність чи труднощі швидкого розуміння. Почуте людина звичайно не сприймає на віру, а оцінює, роблячи висновки, які відрізняються (а іноді протилежні) від того, що сказав співрозмовник.

Неправильне розуміння людьми один одного може бути основною причиною конфліктів, або ускладнює розв'язання соціальних протиріч, що виникли з інших причин.

Другою типовою соціально-психологічною причиною міжособистісних конфліктів є незбалансована рольова взаємодія двох людей. У ситуації міжособистісного спілкування людина чи обидві людини можуть грати не ті ролі, які очікує від кожного з них партнер по взаємодії. Теоретичною основою аналізу даної причини міжособистісних конфліктів значною мірою стала теорія американського психолога Е. Берна.

Кожна людина в процесі взаємодії з навколишніми грає більше десятка типових ролей. Це ролі начальника, підлеглого, товариша по службі, батька, чоловіка, сина, брата, пасажира, покупця, знайомого, приятеля і т. п. Ці ролі ми не завжди граємо однаково успішно. Щодо небезпеки виникнення міжособистісного конфлікту найбільш значимі ролі, які узагальнено можна назвати роллю старшого за психологічним статусом партнера по взаємодії, роллю рівного партнера і роллю молодшого.

Коли керівник спілкується, наприклад, з підлеглим чи власним сином, то звичайно в такій ситуації він вважає себе старшим, а підлеглого чи сина — молодшим. Якщо підлеглий так само оцінює розподіл ролей у даній ситуації, тобто вважає себе молодшим, а керівника, який спілкується з ним — старшим, то така взаємодія з погляду збалансованості ролей буде тривати безконфліктно досить довго.

Взаємодія начальника з підлеглими ускладнюється тим, що вона здійснюється на двох рольових рівнях: як старшого з молодшим при вирішенні службових питань і як рівного з рівним, оскільки підлеглий і начальник як громадяни рівні між собою.

Однією з типових соціально-психологічних причин міжособистісних конфліктів є нерозуміння людьми того, що під час обговорення проблеми, особливо складної, розбіжність позицій часто може бути викликана не справжньою розбіжністю в поглядах на те саме, а підходом до проблеми з різних боків. Але з різних боків та сама проблема може виглядати зовсім по-різному.

Типовою соціально-психологічною причиною конфліктів у взаємодії людей є вибір ними різних способів оцінки результатів діяльності й особистості один одного. В основі будь-якої оцінки лежить порівняння. Існує п'ять основних способів оцінки. Це порівняння з можливим ідеальним станом справ; вимогами до даної діяльності нормативних документів; рівнем досягнення мети діяльності; результатами, досягнутими іншими людьми, які виконували аналогічну роботу; станом справ на початку діяльності.

Аналіз конфліктів показав, що оцінюючи інших людей, людина за основу оцінки частіше бере те, що їй не вдалося зробити порівняно з ідеалом, нормою, метою діяльності й іншими людьми, які виконували аналогічну роботу відмінно. Сам же працівник звичайно оцінює свої результати по зробленому, тобто порівнюючи їх з початком діяльності й іншими людьми, що виконували аналогічну роботу гірше. У підсумку та сама робота залежно від способів оцінки може бути оцінена не тільки по-різному, але навіть протилежно. Це приводить до конфліктів.

Існує ще низка соціально-психологічних причин міжособистісних і міжгрупових конфліктів. До них відносяться внутрішньогруповий фаворитизм, тобто перевага членів своєї групи перед представниками інших соціальних груп; притаманний людині конкурентний характер взаємодії з іншими людьми і групами; обмежені здібності людини до децентрації, тобто зміни власної позиції в результаті порівняння її з позиціями інших людей; нерідко притаманне людині усвідомлене чи неусвідомлене бажання одержувати від навколишніх більше, ніж: віддавати їм; прагнення до влади; джерелом конфліктів іноді виступає психологічна несумісність людей; інші причини.