Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 449_561.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
736.26 Кб
Скачать

Ненасичені жирні кислоти

Застосування ненасичених жирних кислот базується на спостереженні за народами Крайньої Півночі, які традиційно вживають жири із морських риб і тварин. У цих народів ніколи не спостерігаються атеросклероз, ішемічна хвороба серця та інфаркт міокарда. До ненасичених жирних кислот належать олеїнова, лінолева, ліноленова, арахідонова. Вони легко включаються в обмін речовин не лише як енергетичний матеріал, а й для синтезу фосфоліпідних мембран і простагландинів. Препарати ненасичених жирних кислот (риб`ячий жир, максена та ін.) додають до раціону як харчові добавки у хворих на атеросклероз і для його профілактики. На фоні приймання ненасичених жирних кислот уміст холестерину і тригліцеридів у організмі змінюється мало, тому для монотерапії атеросклерозу їх не застосовують.

Риб`ячий жир без добавок вітамінів А і D додають до дієт при атеросклерозі. На його основі створений препарат максена, який застосовують для лікування гіперліпідемій ІІ і V типів. Препарат протипоказаний при гіперліпідемії IV типу.

Меристерол – препарат рослинного походження з високим умістом поліненасичених жирних кислот. Меристерол знижує рівень атерогенних ліпопротеїдів у плазмі, зменшує агрегацію тромбоцитів, зміцнює стінку капілярів, помірно збільшує виведення холестерину з жовчю і гальмує його всмоктування у кишечнику. Застосовують препарат під час їди у капсулах або гранулах для лікування всіх форм гіперліпідемій.

Ліпостабіл у капсулах містить комплекс ненасичених жирних кислот і похідну теофіліну, а в ампулах – ті самі компоненти з додаванням вітамінів РР і В6 та інших добавок. Показаний для лікування атеросклерозу, при порушеннях коронарного, мозкового і периферичного кровообігів. Призначають всередину по 1–2 капсули тричі на день. У гострих випадках вводять внутрішньовенно повільно по 10– 20 мл. Препарат добре переноситься хворими.

Есенціале – комплексний препарат, до складу якого входять есенціальні (необхідні) фосфоліпіди – дигліцеринові ефіри холінфосфорної кислоти і ненасичені жирні кислоти разом із вітамінами: піридоксином, ціанокобаламіном, нікотинамідом, пантотеновою кислотою, рибофлавіном, токоферолом. Препарат активує катаболізм холестерину шляхом утворення його ефірів з ненасиченими жирними кислотами, підвищує стійкість білково-ліпідних комплексів, підвищує холестерин-акцепторні та холестерин-транспортні властивості крові та функції печінки. Застосовують есенціале як антиатеросклеротичний засіб при ішемічній хворобі серця, при захворюваннях печінки (гепатитах, дистрофії та цирозі печінки, токсичних ушкодженнях печінки, пов`язаних із цукровим діабетом, алкоголізмом та ін.).

Препарати цієї групи приймають тільки в комбінації з іншими антисклеротичними засобами. Самостійно зменшити атеросклеротичні зміни в судинах вони не можуть.

Антикоагулянти

Гепарин має помірну здатність знижувати вміст холестерину і тригліцеридів у сироватці крові. Це зумовлено в основному тим, що гепарин активує ліпопротеїнліпазу, що супроводжується зниженням вмісту атерогенних ліпопротеїдів. Крім того, гепарин підвищує негативний заряд ендотеліальних клітин стінки судин, що сприяє зниженню адсорбції ліпопротеїдів та їх взаємодії з мукополісахаридами внутрішньої стінки судин.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология