Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стор 449_561.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
26.04.2020
Размер:
736.26 Кб
Скачать

Соматотропний гормон (гормон росту)

Структура та активність соматотропного гормона людини та тварин неоднакові (гормон має видову специфічність). Препарат соматотропін людський одержують шляхом генної інженерії.

Соматотропін стимулює ріст скелета, органів, збільшує масу тіла. Гормон активує синтез білків і РНК; підвищує транспорт амінокислот у клітину; затримує в організмі фосфор, кальцій і натрій; спричиняє гіперглікемію і стимулює ліполіз.

Соматотропін діє короткочасно, період напіврозпаду його – 4–5 хвилин. Інактивація гормона на 90% відбувається у печінці. Препарат застосовують у вигляді ін`єкцій. Курс лікування триває від 3 місяців до 2 років. Синтезований також синтетичний замінник цього гормона – соматрем.

Основні показання до застосування соматотропіну – карликовий зріст у дітей, гіпофізарний нанізм, остеопороз у дорослих.

Соматотропін може стати причиною алергічних реакцій, анорексії, головного болю, роздратованості. Препарат протипоказаний при новоутвореннях.

Із гіпоталамуса виділений і синтезований гормон соматостатин, який пригнічує вивільнення гіпофізом гормона росту. Синтетичний соматостатин може бути використаний при гігантизмі та акромегалії. Однак через короткочасність дії (період напіввиведення – 3–6 хвилин) препарат практично не застосовується. Практичного застосування набув його аналог – октапептид сандостатин, який діє більш тривало (період напіввиведення – 100 хвилин). Вводять сандостатин під шкіру 2–3 рази на добу. Більш тривалу дію виявляють препарати сандостатин ЛАР та ланреотид. Останній вводять внутрішньом`язово один раз на 10–14 днів. При акромегалії широко використовують препарати з дофаміноміметичною активністю (наприклад, бромокриптин).

Тиреотропний гормон

Тиреотропний гормон стимулює секрецію гормонів щитовидної залози. Він активує процеси поглинання йоду залозою, йодування тирозину, синтез гормонів та їх виділення у кров. Крім того, ТТГ активізує обмін вуглеводів, білків і ліпідів. Препарат ТТГ має назву тиротропін. Його одержують із передньої частки гіпофіза забитої худоби.

Тиротропін взаємодіє зі специфічними рецепторами клітин щитовидної залози, активуючи аденілатциклазу. У результаті в клітинах зростає рівень цАМФ. Останній шляхом активації протеїнкіназ сприяє біосинтезу тиреоїдних гормонів.

Препарат вводять під шкіру та внутрішньом`язово. Застосовують тиротропін в основному під час діагностики мікседеми. За ступенем поглинання радіоактивного йоду щитовидною залозою на фоні введення тиротропіну визначають: зумовлена мікседема недостатністю щитовидної залози чи недостатністю гіпофіза. Іноді препарат використовують при злоякісних пухлинах щитовидної залози у поєднанні з радіоактивним йодом.

Фолікулостимулювальний гормон

Фолікулостимулювальний гормон не проявляє статевої специфічності. Він стимулює у яєчниках розвиток фолікулів і синтез естрогенів, а у сім`яниках – розвиток сім`яникових канальців і сперматогенез. Як препарат фолікулостимулювального гормона використовують гонадотропін менопаузний, який виділяють із сечі жінок, що перебувають у періоді менопаузи. Препарат показаний при порушенні дозрівання фолікулів та недостатності естрогенів. У чоловіків гонадотропін менопаузний застосовують у випадках гіпогонадизму гіпоталамо-гіпофізарного генезу, при статевому інфантилізмі, крипторхізмі. Вводять препарат внутрішньом`язово. Терапія гонадотропіном менопаузним може супроводжуватися алергічними реакціями, надмірним збільшенням розмірів яєчників, болями внизу живота.

Соседние файлы в предмете Клиническая фармакология