Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_ї БК.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
1.36 Mб
Скачать

1.20.4. Несучі конструкції покриття

Несучі конструкції покриття що є дуже важливим конструктивним елементом будівлі, вибирають залежно від величини прольоту, характеру і значення діючих навантажень, виду вантажопідйомного устаткування, характеру виробництва та інших факторів.

За характером роботи несучі конструкції покриття бувають площинні й просторові. За матеріалом конструкції покриття поділяють на залізобетонні, металеві, дерев'яні й комбіновані,Ці конструкції повинні відповідати вимогам МІЦНОСТІ, СТІЙКОСТІ, ДОВГОВІЧНОСТІ, архітектурно-художнім й економічним. Тому при виборі несучих конструкцій покриття роблять старанний техніко-економічний аналіз кількох варіантів. Так, залізобетонні конструкції вогнестійкі, довговічні й часто економічніші порівняно з стальними. Стальні мають відносно невелику масу, прості у виготовленні й монтажі, мають високий ступінь збірності. Дерев'яні конструкції характеризуються легкістю, відносно невеликою вартістю й при відповідному захисті — прийнятною вогнестійкістю ж довговічністю. • Дуже ефективні й комбіновані конструкції, що складаються з кількох видів матеріалів.

Залізобетонні балки застосовують при прольоті до 18 м. Вони можуть бути двосхилими і односхилими. Для виготовлення їх використовують бетон марок 200 —-500 ї звичайне або попередньо напружене армування. На верхньому поясі балок передбачають закладні деталі для кріплення панелей покриття або прогонів. Балки кріплять до колон зварюванням закладних деталей.

Ефективніші порівняно з балками залізобетонні ферми, які використо­вують у будівлях прольотом 18, 24, 30 і 36 м. Вони можуть бути сегментні, аркові з паралельними поясами, трикутні та ін. Між нижнім ї верхнім поясами ферм розміщують систему стояків і розкосів. Решітку ферм передбачають так, щоб плити перекриттів 1,5 і 3м вавширшки спирались на ферми у вузлах стояків і розкосів.

Широкого застосування набули сегментні безрозкісні залізобетонні ферми прольотом 18 і 24 м. Для зменшення похилу покриття для багатопролітних будівель передбачають влаштування на верхньому поясі таких ферм спеціальних стояків (стовпчиків), на які спирають панелі покриття. Виготовляють ферми з бетону марок" 300—500.

Кріплять ферм до колон болтами і зварюванням закладних елементів.

При кроці кроквяних ферм і балок 6 м і кроці колон середніх рядів 12 м використовують підкроквяні залізобетонні ферми і балки.

Кроквяні ферми застосовують для прольотів 18, 24, 30, 36 м і більше при кроці 6, 12, 18 м і більше.

Пояси і решітку ферм конструюють з кутиків або труб і з'єднують між собою зварюванням за допомогою фасонок з листової сталі. Висоту на опорі ферм з паралельними поясами беруть 2550—8750 мм, полігональних — 2200 мм, трикутних — 450 мм.

З'єднання ферм а колонами здебільшого шарнірне за допомогою

надопорного стояка двотаврового перерізу. Стояки кріплять до стальних і залізобетонних колон анкерними болтами, а пояси ферм до стояків-болтами

Для багатоповерхових промисловик будівель застосовують балкові й безбалкові перекриття. Балки перекриттів (ригелі) виготовляють з бетону марок 200—400 координаційними прольотами 6 і 9 м уніфікованою висотою перерізу 0,8 м. Валки можуть мати прямокутний і тавровий переріз. Ригелі прямокутного перерізу застосовують при великих навантаженнях. З'єднання з колоною здійснюється опертям ригеля на консоль колони.

Якщо багатоповерхову будівлю проектують з сіткою колон 12 х 12 м, то застосовують каркас рамного типу(збірний або монолітний) зі збірними перекриттями з коробчастого настилу 0,6 м заввишки.

Для багатоповерхових будівель зі збірним безбалковим каркасом з сіткою колон 6 х 6м застосовують плоскі плити перекриттів суцільного перерізу І50 або 180 мм завтовшки.

У будівлях з нормальним волого-температурним режимом використовують дерев'яні ферми й балки. Дерев'яні балки прольотом до 18 м, клеєні з дошок, виготовляють прямокутного або двотаврового перерізу висотою на опорі 450—1300 мм з похилом 1 :10 і 1 : 20. Балки з фанерною стінкою можуть мати двотавровий або коробчастий переріз.

Деревяні ферми можуть бути сегментні, багатокутні г трапецієвидні й трикутні.Армують дерев'яні елементи стальними стержнями і з'єднують з деревиною епоксидним клеєм. Для приміщень значних розмірів використовують конструкції покриттів веЛИКОпролітні І ПРОСТОРОВІ.

ПОКРИТТЯ у великопролітних будівлях бувають площинні, просторові й висячі.

Великопролітними площинними покриттями є залізобетонні і стальні ферми. Залізобетонні ферми прольотом до 96 м виготовляють із бетону М500 з попередньо папруженим нижнім поясом. Використовують також збірні і монолітні рами і арки, що мають різні прольоти.

Просторові покриття виконують із площинних елементів, що монолітно зв'язані між собою ї працюють як суцільна конструкція, або в вигляді оболонок . Оболонки, що можуть перекрити великі прольоти, мають незначну товщину 30—100 мм, бо бетон у цьому разі працює в основному на стиснення.

Оболонки можуть бути циліндричні, купольні, параболоїдні та ін. Циліндричні оболонки, що застосовуються при сітці колон 12 х 24 м і більше.

Успішно використовують структурні конструкції покриття типу «Модуль» і «Берлін». Покриття типу «Модуль» компонують із структур розміром 86 X 38, 30 X 30, 24 х 24 м. Просторове стальне покриття «Берлін» являє собою стержньову складчасту конструкцію, що складається з похило розташованих основних ферм спільними верхніми й нижніми поясами. Сітка колон при такому покритті має розміри 12 X 18 і 12х 24 м. Для виготовлення ферм використовують труби діаметром від 45 до 108 мм.

Роблять також висячі покриття, що працюють на розтяг . Висячі конструкції поділяються на вантові й висячі.

Несучими елементами в вантових покриттях є троси й вантові прямолінійні елементи. Як настили використовують алюмінієвопластмасові панелі, коробчасті настили із склопластиків і стільникові панелі. Вантові покриття можуть бути прольотом 100 м і більше.

У висячих покриттях несучими 'конструкціями є мембрани і гнуч-

кі нитки. У промисловому будівництві ширко використовують пневматичні конструкції.

Залштання для самоперевірки

Визначення каркаса будівлі й основні елементи каркасів одноповерхових і багатоповерхових промислових будівель.